لویه جرگه مشورتی رهایی ۴۰۰ زندانی طالبان را تأیید کرد
رئیس جمهور غنی بعد از صدور قطعنامه لویه جرگۀ مشورتی گفت که حکم رهایی ۴۰۰ زندانی مورد نظر طالبان را امروز امضا میکند.
لویه جرگه مشورتی صلح در روز سوم نشست خود با صدور یک قطعنامه رهایی چهارصد زندانی مورد نظر طالبان را تائید کرد.
در قطعنامه آمده که بخاطر رفع موانع جهت آغاز مذاکرات این تصمیم را گرفته و در صورتیکه میان این زندانیان اتباع خارجی باشند با اخذ ضمانت معتبر از کشورهای مربوطۀشان به آنها تسلیم شوند.
جرگه خواستار آتشبس فوری و دوامدار نیز شده و از جامعه جهانی به خصوص امریکا میخواهد که به تعهدات خویش به مردم افغانستان در این زمینه عمل کنند.
قطعنامه میافزاید که حق العبدی کسانیکه از جانب طالبان رها شده متضرر گردیده اند محفوظ است.
طالبان که برگزاری لویه جرگه را غیرقانونی خوانده هنوز در بارۀ فیصلههای آن چیزی نگفته اند.
طبق توافقنامه ۲۹ فبروری میان امریکا و طالبان در قطر، قبل از آغاز مذاکرات بین الافغانی، دولت افغانستان باید ۵،۰۰۰ هزار زندانی طالبان و آنها ۱،۰۰۰ اسیر دولتی را رها سازند.
اگرچه طرفین این ارقام را تکمیل کرده اند ولی دولت تاکنون با رهایی ۴۰۰ طالبانی که گفت دوسیههای جرمی دارند مخالف بود.
حکومت به جای این ۴۰۰ نفر زندانیان دیگر طالبان را رها کرده است.
یاسین ضیا لوی درستیز افغانستان: شماری از جنگجویان طالبان و داعش که قصد حمله بر لویه جرگه مشورتی صلح را داشتند بازداشت شدند و مهماتشان ضبط شد.
کمیسیون حقوق بشر: رهایی چهار صد زندانی طالبان نگران کننده است
شهرزاد اکبر رئیس کمیسیون مستقل حقوق بشر افغانستان میگوید، در وضعیت فعلی رهایی زندانیان تبدیل شده به یک پیش شرط برای آغاز مذاکرات که به گفتهٔ او این یک روند معمول نیست.
خانم اکبر گفت، معمولاً آزادی زندانیان در جریان یا ختم گفتوگوها اتفاق میافتند.
او که به پرسشهای رادیو آزادی پاسخ میگفت افزود، تبادلهٔ زندانیان در جریان گفتوگوها در کنار موارد دیگر مانند حق قربانیها بحث میشود: "چون افغانها به مذاکرات آغاز نکرده، جمهوری اسلامی و طالبان فرصت بحث در باره قربانیان را نداشته و از سوی هم حکومت که آزادی زندانیان طالبان را پیش میبرد، در بارهٔ دسترسی قربانیان به عدالت، ارتکاب جرایم جنگی و جنایت علیه بشریت توسط زندانیان که رها میشوند، بحث روشن نداشته است. بناءً تمامی موارد از نظر کمیسیون نگران کننده است."
خانم اکبر در ادامه صحبت خود گفت، هرچند عفو گسترده، به جز در مورد جرایم علیه بشریت و جرایم جنگی در روند صلح معمول است، اما این در پایان جنگ و خشونت اتفاق میافتد.
او در پاسخ این سوال رادیو آزادی که رهایی احتمالی زندانیان طالبان از نظر او چگونه است، گفت، کمیسیون در جریان روند تبادله زندانیان دو بار موضعگیری کرد.
خانم اکبر اضافه کرد که کمیسیون بار نخست نامهٔ سرگشاده را منتشر نمود و در آن پرسشهای را در باره قانونی بودن روند، دیدگاه قربانیان، مسایل مربوط به اسیران جنگی حکومت نزد طالبان و سوالات در باره زندنیان طالبان که در محابس حکومت اند، مطرح کرد.
شهرزاد اکبر رئیس کمیسیون مستقل حقوق بشر افغانستان
خانم اکبر در ادامه افزود: "این سوالات را مطرح کردیم تا شفافیت بیشتر به مردم در این مورد ارائه شود. اما پاسخ به این پرسشها در باره لیست زندانیان به طور علنی نه از طرف طالبان و نه از طرف دولت ارایه شد. در مرحلهٔ بعدی کمیسیون یاداشت منتشر کرد و دوباره به موضع قربانیان و جلوگیری از ضرر رساندن زندانیان آزاد شده به ملکیها و غیر نظامیان اشاره نمود."
امریکا در ماه فبروری با طالبان توافقنامه صلح را امضا کرد.
طالبان بر اساس موافقتنامه گفته اند، مذاکرات بین افغانها را زمانی آغاز میکنند، که حکومت ۵ هزار زندانی آنها را از محابس افغانستان رها کند و آنها در بدل آن هزار اسیر حکومت را رها میکنند.
طالبان تا پیش از عید قربان تمامی اسیران دولت را رها کردند و حکومت افغانستان تا کنون بیش از چهار و نیم هزار زندانی طالبان را.
اما محمد اشرف غنی رئیس جمهور افغانستان رهایی بقیه ۴۰۰ زندانی طالبان را که به گفتهٔ او، صلاحیت آزادی آنها را ندارد، لویهجرگه مشورتی صلح را برگزار کرد.
رئیسجمهور غنی، در روز نخست لویهجرگهی مشورتی، گفت که طالبان، وعده سپرده اند که سه روز پس از آزادی این ۴۰۰ زندانی، گفتوگوهای مستقیم را با حکومت افغانستان آغاز میکنند.
لویه جرگه مشورتی صلح
اکنون که اعضای لویهجرگه با آزادی ۴۰۰ زندانی "خطرناک" طالبان رای دادند محمد اشرف غنی رئیس جمهور افغانستان اعلام کرده که آزادی زندانیان را همین امروز دستور میدهد.
شهزاد اکبر رئیس کمیسیون مستقل حقوق بشر افغانستان در پاسخ سوال رادیو آزادی که آنها چگونه صلح را میخواهند؟ گفت، صلحی که در روند آن به مطالبات قربانیان توجه شود و همچنان به مسایل حقوق بشری.
اما لویه جرگه در قطعنامه گفته که حق العبدی کسانیکه از جانب طالبان رها شده متضرر گردیده، محفوظ است.