لینک‌های قابل دسترسی

خبر تازه
شنبه ۳ قوس ۱۴۰۳ کابل ۱۱:۵۳
دونالد ترمپ نامزد حزب جمهوری‌خواه و جوبایدن نامزد حزب دموکرات‌ها
دونالد ترمپ نامزد حزب جمهوری‌خواه و جوبایدن نامزد حزب دموکرات‌ها

شمارش آرای انتخابات امریکا در ایالت نیوادا تا پنجم نومبر متوقف شد

ایالت نیوادا شمارش آرای انتخابات ریاست جمهوری ایالات متحده را تا روز پنجشنبه(پنجم نومبر) متوقف کرده.   دونالد ترمپ رئیس جمهور برحال و جو بایدن رقیب دموکراتش در ایالت نیوادا رقابت تنگاتنگ دارند. 

ایالت نیوادا شمارش آرای انتخابات ریاست جمهوری ایالات متحده را تا روز پنجشنبه(پنجم نومبر) متوقف کرده.

دلیل این اقدام هنوز مشخص نیست.

دونالد ترمپ رئیس جمهور برحال و جو بایدن رقیب دموکراتش در ایالت نیوادا رقابت تنگاتنگ دارند.

در کنار نیوادا، سرنوشت آرای پنج ایالت دیگر امریکا هم هنوز مشخص نیست.

ادارۀ انتخابات نیوادا گفته که، شمارش آرای پُستی به وقت بیشتر نیاز دارد.

بیش از صد میلیون واجد شرایط رأی دهی پیش از سوم نومبر رأی دادند که در تاریخ معاصر امریکا بی‌پیشینه خوانده می‌شود.

دونالد ترمپ رئیس جمهور فعلی و نامزد حزب جمهوری‌خواه و جوبایدن معاون پیشین ریاست جمهوری و نامزد حزب دموکرات بر سر کرسی ریاست جمهوری برای چهار سال آینده رقابت می‌کنند.

انتخابات ریاست جمهوری امسال امریکا در حالی برگزار می‌شود که تا کنون حدود ۹ میلیون و ۲۰۰ هزار امریکایی به ویروس کرونا مبتلا شده‌اند.

۱۹:۴۹ ۱۳.۸.۱۳۹۹

انتخابات امریکا بالای افغانستان چه تاثیر دارد؟
امروز سه‌شنبه سوم نومبر در تقویم ایالات متحده روز مهمی است - روز آغاز رای گیری رسمی در انتخابات ریاست جمهوری. یک پرسش این است که این انتخابات بر اوضاع در افغانستان چقدر اثر خواهد گذاشت؟ این و چند پرسش دیگر را سلطان محمد سرور از طریق سکایپ از علی احمد جلالی استاد در پوهنتون دفاع ملی امریکا در واشنگتن پرسیده است.

انتخابات امریکا بالای افغانستان چی تاثیر دارد؟
please wait

No media source currently available

0:00 0:05:48 0:00

۱۹:۴۵ ۱۳.۸.۱۳۹۹
آرشیف
آرشیف

با خروج نیروهای امریکایی شمارِ از افغان‌ها بیکار شده اند

پایگاه نظامی هسکه مینۀ ننگرهار که زمانی محل بود و باش شمار زیادی از نظامیان امریکایی بود، در حال حاضر محل تنظیم عملیات‌های نیروهای سرحدی افغانستان است.

پیش از این در اینجا شماری از افغانان با نظامیان امریکایی کار می‌کردند.

پس از رفتن نیروهای امریکایی از این مرکز نظامی، در حال حاضر شمار زیادی از آنان خانه‌نشین شده اند.

محمدایوب و سید رحمان ولی، دو تن از آنان می‌گویند: "قبلاً که امریکایی‌ها در اینجا حضور داشتند، کار و بار مردم هم با آنان خوب بود، اما حالا که اینجا را ترک کردند، مردم بیکار شده اند. کسی کارگرشان بود، کسی مستری‌شان بود در کل روزگار مردم با آنان خوب بود."

"شش ماه پیش که نیروهای خارجی اینجا حضور داشتند، کار برخی مردم ما با آنان جور بود، برخی‌ها انجنیران‌شان بود، برخی برای شان آب میاورد، همین که آنان از اینجا رفتند، این افراد هم بیکار شدند."

پایگاه نظامیان امریکایی در بگرام

وضعیت در پایگاه نظامی بگرام هم نسبت به گذشته تغییر کرده است.

در مقایسه با گذشته در حال حاضر در این پایگاه هزاران نظامی امریکایی حضور ندارند و شمار کارکنان افغانی هم با کاهش نیروهای خارجی در این پایگاه محدود شده است.

در اینجا افرادی که با نیروهای امریکایی کار می‌کردند و از درآمدشان راضی بودند.

جان باز و احمد فیاض، دو تن از آنان می‌گویند: "من در بخش آب کار می‌کردم، در تانکر آب کار می‌کردم، اما از کار اخراج شدم، شش سال کار کردم و از کارم راضی بودم."

"زمانی که امریکایی‌ها کم شدند بازار ما هم کم‌رنگ شد، حالا مال هم بیرون نمی‌شود، زمانی که امریکایی‌ها زیاد بودند، مال زیادی هم بیرون می‌شد و کاهش‌شان بالای کار و بار ما زیاد تاثیر منفی گذاشته است."

نه تنها در ننگرهار و پروان بلکه در کندهار، هلمند و شماری از ولایت‌های دیگر افغانستان هم افراد زیادی که با نیروهای امریکایی کار می‌کردند، می‌گویند که با خروج تدریجی این نیروها آنان بیکار شده اند و یا هم کار و بارشان از رونق گذشته‌اش افتاده است.

امضای توافق‌نامه آوردن صلح میان امریکا و طالبان در دوحه

نزدیک به شش ماه پیش با امضای توافق‌نامۀ آوردن صلح میان امریکا و طالبان در قطر، خروج تدریجی نیروهای امریکایی هم از افغانستان آغاز شد. امریکا پایگاه‌های نظامی‌اش را در افغانستان یا ویران کرده و یا هم به نیروهای امنیتی افغانستان واگذار کرده است.

پیش از این دونالد ترمپ، رئیس جمهور امریکا گفته بود که تمام نیروهایش در افغانستان را تا جشن کریسمس از این کشور بیرون خواهد کرد.

حالا که انتخابات امریکا در آستانۀ برگزاری است و آقای ترمپ هم یکی از نامزدان ریاست جمهوری است، آگاهان به این باور هستند که این اظهارات وی یک شعار انتخاباتی بود.

اما دیده شود که آقای ترمپ در صورت کامیابی دوباره‌اش در این انتخابات به این گفته‌اش عمل خواهد کرد یا نه؟

۱۹:۲۴ ۱۳.۸.۱۳۹۹
دونالد ترمپ نامزد حزب جمهوریخواه در انتخابات ریاست جمهوری امریکا
دونالد ترمپ نامزد حزب جمهوریخواه در انتخابات ریاست جمهوری امریکا

پدر ترمپ کوچک افغان برای دونالد ترمپ آروزی پیروزی کرد

هم‌زمان با انتخابات ریاست جمهوری امریکا پدر دونالد ترمپ افغان آرزو دارد که آقای ترمپ پیروز این انتخابات شود.

اسدالله پویا پدر دونالد ترمپ ۴ ساله‌ی افغانستان است؛ شخصی که علاقه‌مندی‌اش به آقای ترمپ باعث شد اسم پسرش‌ را هم نام او بگذارد.

ترمپ کوچک آگاه‌ است که هم‌نام رئیس جمهور امریکا است: "من دونالد ترمپ استم. دوست اسدالله پویا استم. ترمپ رئیس جمهور امریکا است."

اسدالله پویا پدر دونالد ترمپ کوچک؛ باشندۀ ولایت دایکندی است و ۳ فرزند دارد.

به گفته‌ی او رفتار؛ کردار و خوانش کتاب‌های آقای ترمپ به او انگیزه داد تا اسم پسرش را دونالد ترمپ بگذارد.

اما این نام‌گذاری برای او خالی از خطر نبوده و به دلیل این که نام پسرش را دونالد ترمپ گذاشته است با واکنش‌های زیادی روبرو شده‌ و حتا امامان مسجد نامه‌ی تکفیر به او داده‌اند.

آقای پویا به دلیل تهدید‌های امنیتی نمی‌خواهد نشانی خانه و محل بودوباشش را کسی بداند.

وی می‌گوید: "زمانی که ما نام گذاشتیم تهدیداتی که بود اول از خانواده بود؛ بعد از کسانی که در جامعه هستند همین مردم محل بودند، پس از مردم محل همان ملا یا مولوی وقتی خبر می‌شوند برای ما یک تکفیر نامه دادند که این کفر مطلق است و نام پسرش ترمپ است به این اساس دگر در منطقه ما بودباش کرده نمی‌تواند."

با تمام این واکنش‌ها هنوز هم می‌گوید، اگر فرزندی دگری داشته باشد اسم او را نیز از خانواده‌ی آقای ترمپ خواهد گذاشت.

پس از گزینش دونالد ترمپ به عنوان رئیس جمهور امریکا شماری در افغانستان رفتار و چگونگی برخورد او را الگوی‌شان قرار دادند.

۲ سال پیش چند تن از بزرگان قومی ولایت لوگر مدال طلا به آقای ترمپ فرستادند.

فرهاد اکبری معاون شورای زون جنوب افغانستان و یک‌تن از بزرگان قومی در این باره چنین می‌گوید: "در ۱۸ سال صدای ما ملت را کسی نشنید؛ و اولین رئیس جمهوری که صدا کرد که پاکستان دشمن افغانستان و دشمن امریکایی‌هاست؛ ۲،۵۰۰ سرباز که از امریکایی‌ها کشته شد خون آن به دوش پاکستانیان است پس ما هم بخاطر که حرف اونا را تایید کرده باشیم ما ملت جمع شدیم و مدال طلایی جور کردیم."

آقای فرهاد می‌گوید، آنان آن مدال را به سفارت امریکا در کابل سپردند و آقای ترمپ آن را در نشست سالانۀ مجلس سنا به دست آورد و بابت اهدای آن از مردم افغانستان قدردانی کرد – آنچه که تاکنون از سوی مقام‌های امریکایی تایید نشده است.

این مدال از بهر جهت‌گیری‌های آقای ترمپ در مورد پاکستان بود؛ اما دادن این مدال به آقای ترمپ آن‌قدر هم ساده نبود؛ چندی پس از اهدای آن مدال؛ گل‌نبی احمدزی یک‌تن از طراحان آن در انفجار ماین کنار جاده کشته شد – رویدادی که طالبان مسئولیت آن را پذیرفتند.

اکنون که رئیس جمهور ترمپ بار دیگر در انتخابات ریاست جمهوری رقابت می‌کند، آنچه اسدالله پویا پدر دونالد ترمپ کوچک و شماری از شهروندان افغانستان می‌خواهند این که هر آن کسی که پیروز انتخابات آیندۀ ریاست جمهوری امریکا باشد، باید در برابر آیندۀ افغانستان راهبرد روشن و با ثبات داشته باشد.

گزارش: مهناز نوری

۱۹:۱۹ ۱۳.۸.۱۳۹۹

نگاهی به زنده‌گی رییس جمهور امریکا، دونالد ترمپ کیست؟

انتخابات ریاست جمهوری ایالات متحدۀ امریکا امروز سوم ماه نومبر برگزار شده است. دونالد ترمپ رییس جمهور این کشور برای دومین دور ریاست جمهوری کاندید است. رقیب او جو بایدن معاون پیشین رییس جمهور از حزب دموکرات است. در این گزارش نگاهی به زند‌گی شخصی و سیاسی دونالد ترمپ انداخته شده است.

نگاهی به زنده‌گی رییس جمهور امریکا، دونالد ترمپ کیست؟
please wait

No media source currently available

0:00 0:09:43 0:00

بیشتر "لود" شود

XS
SM
MD
LG