نهادهای حامی خبرنگاران در بلخ میگویند که افزایش تهدیدهای طالبان باعث فرار خبرنگاران زن از رسانهها و محدود شدن دسترسی مردم به اطلاعات شده.
محبوبه محمدی خبرنگار رادیو سلام وطندار در بلخ میگوید: "تهدیدهای امنیتی از هر آیدی و هر آدرس در برابرم بیشتر شده بود. چاره جز فرار از وطن نداشتم."
او مدت یک ماه میشود که به دلیل آنچه تهدیدهای پی هم طالبان میخواند افغانستان را ترک کرده.
محبوبه، اکنون در ترکیه پناهنده شده و سرنوشت پرونده پناهندگیاش نیز نامعلوم است.
بانو محمدی به رادیو آزادی گفت که در آغاز قصد فرار از کشور را نداشت.
او میافزاید: "وقتی که مسئله تهدید خودم را با نهادهای امنیتی شریک ساختم، مقامها هیچ همکاری نکردند و برایم گفتن که می خواهی پرونده مهاجرت باز کنی. این خیلی درد آور بود. متأسفانه هراس روز افزون و تهدیدها باعث شد که افغانستان را ترک کنم."
کمیسیون حقوق بشر افغانستان هم از وضع امنیتی و موجودیت تهدیدهای روزافزون در برابر خبرنگاران در بلخ نگران است.
سید محمد سامع، رئیس دفتر کمیسیون حقوق بشر در بلخ به رادیو آزادی گفت که هر دو جناح درگیر جنگ در افغانستان خبرنگاران را با موج از تهدیدها مواجه کرده اند.
سامع میگوید که تهدیدها علیه خبرنگاران زمینه دسترسی به طلاعات در کشور را تنگتر کرده.
سامع افزود: "تهدیدها در برابر خبرنگاران و رسانهها بیشتر شده. این نقض سریع فصل دوم قانون اساسی که در رابطه به آزادی اتباع کشور است، میباشد. این چنین تهدیدها آزادی بیان را صدمه میزند."
نهاد نی یا حمایت کننده رسانههای آزاد افغانستان نیز میپذیرد که در جریان یک سال گذشته در بلخ پنج خبرنگار زن به دلیل تهدیدهای مستقیم کار در رسانههای تصویری را ترک و به خارج از کشور فرار کرده اند.
مبینه ساعی مسئول این دفتر در بلخ به رادیو آزادی گفت: "ناامنی محدودیتها را بیشتر ساخته است. زنان زیادی فعالیت رسانهیی را ترک کرده اند. تنها پنج تن به خاطر تهدید بالقوه از کشور فرار کردند."
قوماندانی امنیۀ بلخ به درخواست رادیو آزادی در مورد تبصره در بارۀ تهدیدها در برابر خبرنگاران زن هنوز پاسخ نداده.
همزمان با آغاز روند خروج نیروهای امریکایی از افغانستان در اول ماه می، حملههای طالبان هم افزایش یافته.
قرار است که تمامی نیروهای امریکایی تا یازدهم ماه سپتمبر از افغانستان بیرون شوند.
این خبر برخیها به شمول محبوبه را نگران کرده.
آنان میترسند که مبادا دستاوردهای بیست سالۀشان از جمع آزادی بیان از دست رود.
دیدبان حقوق بشر ماه گذشته گفت که قوماندانان و جنگجویان طالبان در سراسر افغانستان به طور لفظی و تحریری خبرنگاران را تهدید میکنند.
اما نمایندگان دفتر سیاسی طالبان در دوحهٔ قطر گفته اند که این گروه خبرنگاران را تهدید نکرده. آنها افزوده اند که از خبرنگاران میخواهند که ارزشهای اسلامی را رعایت کنند و به آن احترام بگذارند.
سازمان عفو بینالمللی به تاریخ ۱۳ ماه ثور در یک اعلامیه بیان کرد که ۱۱ خبرنگار در ساله گذشته در حملات هدفمند کشته شده و امسال نیز چهار تن در چنین حملات جانباخته اند.
الیاس داعی خبرنگار رادیو آزادی نیز سال گذشته به اثر انفجار یک ماین جاسازی شده در موتراش در لشکرگاه مرکز ولایت هلمند کشته شد.