پس از گذشت بیش از چهار ماه از حاکمیت طالبان بر افغانستان و حملۀ خونین انتحاری در یکی از دروازههای میدان هوایی بینالمللی کابل مقامهای استخباراتی ایالات متحدۀ امریکا جزئیاتی را در بارۀ مشخصات مهاجم انتحاری این رویداد گردآوری کرده اند.
به گفته مقامهای امریکایی، عامل انتحاری عبدالرحمن لوگری نام داشت و در گذشته دانشجوی پوهنزی انجنیری بوده است.
رسانههای امریکایی به نقل از مقامهای نظامی و اطلاعاتی ایالات متحده امریکا نگاشته اند که طالبان پس از تصرف کابل در ۲۴ اسد ۱۴۰۰/ ۱۵ آگست ۲۰۲۱، عبدالرحمن را همراه با چند زندانی دیگر از زندان آزاد کرده بودند.
بربنیاد این اطلاعات، این حمله انتحاری در ۲۶ آگست ساعت ۵:۴۸ پس از ظهر در دروازۀ ابیگیت میدان هوایی بینالمللی کابل رخ داد.
این مرگبارترین حملۀ شاخۀ خراسان گروه داعش در افغانستان بود که حداقل ۲۰۰ کشته و نزدیک به ۱۵۰ زخمی برجای گذاشت.
در میان کشته شدگان ۱۳ سرباز امریکایی نیز شامل بودند.
اما حکومت طالبان این معلومات مقامهای امریکایی را تأیید نمیکند.
ذبیحالله مجاهد، سخنگو و معین وزارت اطلاعات و فرهنگ حکومت طالبان به رادیو آزادی گفت: "در ابتدا ما نمیتوانیم این اطلاعات را تأیید کنیم. فاصله زمانی بین شکستن درب زندان بگرام تا حمله بسیار کوتاه بود. در این قدر وقت یک زندانی با مشکلات امنیتی نمیتواند به تجهیزات دسترسی پیدا کند، سپس هدف تعیین کند و سپس چنین کاری را انجام دهد. شاید تحقیق درست انجام نشده است، نمیدانم بر چه اساس چنین گفته شده است."
اما رسانههای امریکایی نوشته اند که عبدالرحمن لوگری برای امریکا یک چهرۀ ناشناخته نبوده است.
بر بنیاد این گزارشها، سیآیای در سال ۲۰۱۷ به مقامهای استخباراتی هند اطلاع داد که قرار است در دهلی نو یک حمله رخ دهد. هند هم این حمله را مهار کرد و عبدالرحمن لوگری را در پیوند به آن بازداشت کرد و به سیآیای تسلیم کرد. او به زندان بگرام در افغانستان منتقل شد و پس از سقوط کابل و شکستن زندان بگرام از سوی طالبان، عبدالرحمان لوگری هم از بند آزاد شد.
اطلاعات استخباراتی امریکا نشان میدهد که لوگری پسر یک تاجر افغان بود که برای تجارت به هند و پاکستان سفر میکرد. او در سال ۲۰۱۷ در دانشگاه مناو رچنا در نزدیکی دهلی جدید، در رشته انجنیری تحصیل میکرد.
مقامهای امریکایی میگویند که طالبان پس از تسلط بر زندان بگرام ۱۲۰۰۰ زندانی از جمله ۶۰۰۰ طالب،۱۸۰۰ اعضای گروه داعش و حدود ۳۲ تن از اعضای القاعده را آزاد کرده اند.
بر بنیاد این گزارش، طالبان پس از تسلط بر زندان بگرام، عمر خالد خراسانی، یکی از رهبران پیشین شاخه خراسان گروه داعش را در این زندان کشته اند.
اما طالبان آزاد شدن زندانیان از زندان بگرام را رد کرده است.
به گفته ذبیحالله مجاهد، سخنگوی طالبان، پیش از رسیدن نیروهای طالبان به بگرام، این زندان شکسته شده بود.
مقامهای امریکایی میگویند که عبدالرحمن لوگری مدتی را در زندان پلچرخی و بگرام سپردی کرده، اما به گفته آنان مشخص نیست که او چگونه با داعش در کابل ارتباط برقرار کرده و چگونه به دروزاۀ ابی گیت میدان هوایی بینالمللی کابل رسیده بود.
پس از این حمله، گروه داعش حملههای مرگباری را در کابل، قندهار و قندوز انجام داد. در آخرین مورد حدود دو هفته قبل حمله کننده انتحاری گروه داعش میخواست ریاست عمومی پاسپورت را هدف قرار دهد اما به گفته مقامهای حکومت طالبان قبل از رسیدن به هدف شناسایی و از بین برده شد.
این نگرانیها سبب شد تا مقامهای طالبان دفتر ریاست پاسپورت را به دلیل تهدیدات امنیتی ببندند و همچنین خدمات ویژه برای اعضای این گروه در روزهای پنجشنبه را لغو کنند.
با وجود این همه حکومت طالبان گروه داعش را یک تهدید بزرگ نمیداند.
ذبیحالله مجاهد، سخنگوی حکومت طالبان میگوید که اخیراً ۷۰۰ تن از اعضای این گروه را بازداشت کرده و حملههای بزرگی را مهار کرده اند.
اما عزیز معراج، آگاه امور امنیتی میگوید که تهدیدات از سوی داعش بیشتر محسوس است: "واضح است که تهدید دایمی حملههای داعش در افغانستان وجود دارد، زیرا این گروه در افغانستان فعال است. اگر طالبان در برابر این گروه آمادگی نداشته باشند و استخبارات خود را فعال نکنند، ادارۀ خاصی برای مهار این حملهها ایجاد نکنند، شاید تعداد داعش بیشتر شود."
یکی از خواستهای مهم جامعۀ جهانی از جمله امریکا از طالبان این است که روابط خود را با همه گروههای تروریستی قطع کند و اجازه ندهد که تهدیدی از افغانستان متوجه امنیت جهان شود.