افغانستان
سازمان جهانی صحت: یک محموله کمکهای صحی اتحادیه اروپا به کابل رسید
سازمان جهانی صحت میگوید که یک محمولۀ کمکهای صحی از طریق پل هوایی بشر دوستانۀ اتحادیۀ اروپا دیروز یکشنبه به کابل رسید.
این سازمان در توییتر نوشته است که این محموله شامل وسایل طبی و کیت های کمک های اولیه به مراکز صحی در سراسر افغانستان توزیع خواهد شد.
سازمان جهانی صحت افزوده که با حمایت اتحادیۀ اروپا، افراد بیشتری در افغانستان به کمکهای طبی و دوا دسترسی پیدا خواهند کرد.
از سوی دیگر، خبرگزاری باختر تحت کنترل طالبان در توییتر به نقل از مقامهای صحی در بامیان خبر داده که یک شفاخانۀ ۳۰ بستر امراض انتانی به کمک مالی سازمان جهانی صحت در شهر بامیان دیروز یکشنبه به بهره برداری سپرده شد.
در این باره جزئیات بیشتر داده نشده است.
تازهترین خبرهای روز را اینجا دنبال کنید
ادارۀ هواشناسی وزش بادهای شدید را در ولایات مرکزی و جنوبی افغانستان پیش بینی کرده است
ادارۀ هواشناسی وزارت ترانسپورت و هوانوردی طالبان از احتمال بادهای نسبتاً شدید در برخی مناطق افغانستان هشدار داده است.
این اداره در خبرنامهای روز پنجشنبه، ۲۷ جدی گفت که در ولایتهای جنوبی و مرکزی به شمول سالنگها، امروز جمعه و فردا شنبه احتمال بادهای نسبتاً شدید وجود دارد.
سرعت باد در نقاط مختلف بین ۵۰ تا ۷۵ کیلومتر در ساعت پیشبینی شده است.
افغانستان یکی از ده کشور آسیبپذیر در برابر تغییرات اقلیمی دانسته میشود.
ادارۀ هماهنگی امور بشری سازمان ملل متحد (اوچا) در گزارشی روز چهارشنبه گفت که در ۱۵ روز گذشته به دلیل برفباری، باران و سرمای شدید در برخی ولایات شمالی و شرقی افغانستان دستکم ده نفر جان باختهاند و ۱۷ نفر دیگر زخمی شدهاند.
دبیلو اف پی: حدود ۱۵ میلیون نفر در افغانستان به کمکهای اضطراری غذایی نیازدارند
برنامۀ جهانی غذا میگوید که در حال حاضر حدود ۱۵ میلیون نفر در افغانستان برای زنده ماندن به کمکهای اضطراری غذایی نیازدارند.
ضیاالدین صافی معاون سخنگوی این ادارۀ سازمان ملل متحد در افغانستان به رادیو آزادی روز پنجشنبه ۱۶ جنوری گفت که تلاشهای خود را برای حمایت از شش میلیون نفر در زمستان افزایش داده اند.
او افزود: «با توجه به کمبود بودجه این کمتر از نیمی از جمعیت نیازمند به کمکها است. برنامۀ جهانی غذا به بیش از هشتصد میلیون دالر امریکایی نیاز دارد تا در زمستان امسال از آسیب پذیرترین خانوادههایی افغانستان حمایت کند.»
بر اساس ارقام ادارۀ هماهنگی امور بشری سازمان ملل متحد (اوچا) نزدیک به ۲۲.۹ میلیون افغان به کمکهای بشردوستانه در سال جاری میلادی نیاز خواهند داشت.
سازمان ملل متحد روز چهارشنبه هشدار داد که بیش از نیم میلیون کودک در سال ۲۰۲۵ در افغانستان در معرض خطر سوء تغذیه قرار دارند.
آی او ام: در سال ۲۰۲۴ بیش از ۱.۲ میلیون افغان فاقد اسناد از ایران به افغانستان عودت کردند
سازمان بینالمللی مهاجرت (آی او ام) میگوید که از ماه جنوری تا دسمبر سال ۲۰۲۴، بازگشت بیش از ۱.۲ میلیون افغان فاقد اسناد از ایران به افغانستان را ثبت کرده که ۶۷ درصد آنان به طور اجباری برگشته اند.
این اداره در شبکۀ ایکس (توییتر سابق) روز پنجشنبه ۱۶ جنوری نوشت که در این مدت با حمایت کمک کنندگان از جمله اتحادیۀ اروپا، برای بیش از ۳۲۴ هزار برگشت کننده کمکهای بشری ارائه کرده است.
در کنار پاکستان، ایران هم در این اواخر روند اخراج افغانهایی بی مدرک را تشدید کرده است.
مقام های ایرانی قبلاً گفته بودند که بیش از دو میلیون افغان بی اسناد از ایران تا پایان سال جاری هجری شمسی اخراج خواهند شد.
دیدبان حقوق بشر: وضعیت حقوقبشری افغانستان دریک سال گذشته وخیمتر شده است
دیدبان حقوق بشر میگوید که وضعیت حقوقبشری در افغانستان در سال ۲۰۲۴ به دلیل تشدید سرکوب زنان و دختران و اقلیتها توسط طالبان بدتر شده است.
این نهاد در گزارشی که در آن وضعیت حقوقبشری در بیش از ۱۰۰ کشور بررسی شده است، روز پنجشنبه ۲۷ جدی گفت که طالبان، روزنامهنگاران و منتقدین را بازداشت کرده و محدودیتهای شدید را بر رسانهها اعمال کردهاند.
فرشته عباسی، پژوهشگر بخش افغانستان در دیدبان حقوق بشر، گفته که در جریان سه سال حاکمیت طالبان، سرکوب حقوق و آزادیها تشدید شده است.
او همچنان گفته است که دولتها باید طالبان را تحت فشار قرار دهند تا این گروه بدرفتاریهای خود علیه زنان و دختران را پایان دهد.
طالبان در مورد این گزارش هنوز چیزی نگفتهاند؛ اما در گذشته گفته بودند که به رعایت حقوق زنان و دختران در چارچوب شریعت اسلامی متعهد اند.
طالبان از زمان بازگشت به قدرت در افغانستان در بیش از سه سال گذشته، محدودیتهای زیادی را از جمله در عرصههای آموزشی و کاری بر زنان و دختران وضع کردهاند.
فرمان جدید رهبر طالبان؛ «هیچ طالب همزمان دو مقام دولتی داشته نمیتواند»
ملا هبتالله آخندزاده، رهبر طالبان، طی فرمانی حکم صادر کرد که هیچ مقام حکومت او، اعم از ردههای پایین یا ارشد، نمیتوانند همزمان دو مقام رسمی داشته باشند.
در این فرمان رهبر طالبان که روز پنجشنبه، ۲۷ ماه جدی، از سوی وزارت عدلیهٔ حکومت آنها منتشر شد، گفته شده است، افرادی که در دو پست کار میکنند، باید یکی از آنها را ترک کنند.
این در حالی است که چند روز پیش، براساس حکم ملا هبتالله آخندزاده، مولوی عبدالکبیر، معاون سیاسی ریاستالوزرای حکومت آنها، بهحیث سرپرست وزارت مهاجرین و عودتکنندگان تعیین شد.
اما گفته میشود که پس از گذشت یک هفته، مولوی عبدالکبیر همچنان به کار قبلیاش ادامه داده است
درخواست ریچارد بنیت؛ «صدای پناهجویان افغان» در تصمیمگیریهای بینالمللی جای داده شود
ریچارد بنیت، گزارشگر ویژه سازمان ملل متحد در امور حقوق بشر افغانستان، خواستار گنجاندن صدای پناهجویان افغان در گفتوگوها و تصامیم سیاسی بینالمللی شده است.
آقای بنیت روز چهارشنبه، ۲۶ ماه جدی، در یک نشست مجازی بر لزوم تقویت و بهبود حقوق پناهجویان در سطح جهان تأکید کرد و گفت: «بُعد سیاسی هرچه باشد، اما باید به حقوق پناهندگان احترام گذاشته شود.»
ریچارد بنیت، با تأکید روی راهحلهای درازمدت مشکل پناهجویان افغان، با اشاره به عوامل مهاجرت کنونی افغانها گفت: «زندگی بهویژه برای زنان، دختران، و اقلیتها، از جمله گروههای قومی و مذهبی، بسیار آزمونبرانگیز شده است.»
افغانستان یکی از کشورهایی است که اتباعش بهدلیل شرایط بد سیاسی-اقتصادی و تغییرات اقلیمی مجبور به مهاجرتهای غیرقانونی میشوند.
بهگفتهٔ سازمان بینالمللی مهاجرت، آیاوام، از سال ۲۰۲۰ تاکنون حدود ۸ میلیون تن از افغانستان مهاجرت کردهاند و بیشتر آنها به کشورهای همسایه، ایران و پاکستان، رفتهاند.
قصر سفید از احتمال «فروپاشی اقتصادی عمیقتر» در افغانستان خبر داد
قصر سفید میگوید که جو بایدن، رئیسجمهور ایالات متحد، در مورد بحران گسترده انسانی و احتمال فروپاشی اقتصادی عمیق تر در افغانستان ابراز نگرانی کرده است.
رئیس جمهور بایدن، در مورد تمدید وضعیت اضطراری اعلام شده از سوی این کشور در واکنش به بحران بشری و اقتصادی در افغانستان، اطلاعیهای را به کانگرس امریکا ارسال کرده است.
در متن این اطلاعیه که روز چهارشنبه، ۲۶ ماه جدی، در ویبسایت قصر سفید منتشر شد، رئیسجمهور بایدن بحران گسترده بشری و احتمال فروپاشی عمیق اقتصادی در افغانستان را تهدیدی غیرعادی و خارقالعاده برای امنیت ملی و سیاست خارجی امریکا خوانده است.
در اطلاعیه، افزون بر تشریح بحران بشری در افغانستان، از جمله نیازهای فوری افغانها به امنیت غذایی، حمایت معیشتی، آب، خدمات صحی، سرپناه، و کمک به شهرکسازی، به سایر نیازهای اولیهٔ انسانی نیز اشاره شده است.
این در حالی است که سازمان ملل متحد اخیراً گفته که افغانستان در سطح جهان، با دومین بحران بزرگ بشری مواجه است و نصف نفوس افغانستان به کمکهای بینالمللی نیاز دارند.
دیدهبان حقوق بشر خواهان تحریم تیم ملی کریکت افغانستان شد
دیدهبان حقوق بشر میگوید تا زمانی که زنان از حق آموزش و شرکت در ورزش محروماند، تیم ملی کریکت افغانستان باید تحریم شود.
مینکی وردن، یکی از مسوولان این سازمان، روز چهارشنبه، ۲۶ ماه جدی، در بیانیهای گفت که طالبان فرمانها و مقررات متعددی برای محرومساختن زنان از حقوق آنها، مانند کار و تحصیل، صادر کردهاند و کرکت افغانستان بورد تحت کنترول طالبان است.
در اعلامیه همچنان گفته شده که قانون اساسی محکمهٔ بینالمللی جزایی، طرد و تبعیض در ورزش بر اساس جنسیت و نژاد را رد میکند.
در این حال، دختران و زنان افغان اجازهٔ شرکت در کریکت و سایر ورزشها را ندارند.
شورای بینالمللی کریکت اخیراً در پاسخ به درخواست تحریم تیم ملی کریکت افغانستان در مسابقات گفته که بازیکنان افغان را بهدلیل اقداماتی که مسوول آن نیستند، مجازات نمیکند و کریکت بورد افغانستان مسوول سیاستهای طالبان شمرده نمیشود.
وزیرخارجۀ روسیه خواستار همکاری بین پاکستان، افغانستان و هند در مبارزه با تروریزم شد
وزیر امور خارجۀ روسیه خواستار همکاری مشترک میان پاکستان، افغانستان، هند و سایر اعضای سازمان همکاری شانگهای در زمینه مبارزه با تروریزم شد.
سرگی لاوروف روز چهارشنبه (15 جنوری) در یک نشست ابراز نگرانی کرد که ممکن است در سال ۲۰۲۵، کشورهای عضو سازمان شانگهای با تهدیدات جدید تروریستی مواجه شوند.
لاوروف همچنین در نشست سهجانبهای که در مورد افغانستان میان روسیه، پاکستان و چین برگزار شد، بر اهمیت شمولیت هند تأکید کرد.
روسیه، چین، قزاقستان، قرقیزستان، تاجیکستان، ازبکستان، هند، پاکستان و ایران اعضای سازمان همکاری شانگهای هستند.
مللمتحد: بیش از نیم میلیون کودک در افغانستان با خطر سوءتغذی روبهرو هستند
سازمان ملل متحد روز چهارشنبه هشدار داد که در سال روان ۲۰۲۵، بیش از نیم میلیون کودک در افغانستان با خطر سوءتغذی روبهرو هستند.
سازمان ملل در اعلامیهای که روز گذشته منتشر کرد، تغییرات اقلیمی را یکی از دلایل این وضعیت خوانده و گفته که این تغییرات باعث شده تا خانوادهها نتوانند غذای کافی برای کودکان خود فراهم کنند.
دفتر هماهنگی کمکهای بشردوستانه سازمان ملل متحد (اوچا) در گزارشی گفته است که در سال ۲۰۲۵، نزدیک به ۲۲.۹ میلیون افغان به کمکهای بشردوستانه نیاز خواهند داشت.