قصر سفید در بیانیهای به نقل از جو بایدن رئیسجمهور ایالات متحده گفته است که فرمان اجرایی شماره ۱۴۰۶۴ مورخ ۱۱ فبروری ۲۰۲۲ تا پس از ۱۱ فبروری ۲۰۲۵ قابل اجرا است.
بر اساس قانون وضعیت اضطراری ملی، اگر رئیسجمهور پس از تکمیل یکسال ظرف ۹۰ روز ادامهی اجرای فرمانهای وضعیت اضطراری ملی را در جریده فدرال نشر نکند، این فرمان به طور خودکار لغو میشود.
در اعلامیه قصر سفید آمده که بحران بشری گسترده و احتمال سقوط عمیقتر اقتصادی در افغانستان میتواند یک تهدید غیرعادی و فوقالعاده برای امنیت ملی و سیاست خارجی ایالات متحده داشته باشد.
در اعلامیهی جو بایدن همچنان بحران بشری در افغانستان شامل نیازهای فوری مردم افغانستان به امنیت غذایی، حمایت از معیشت، آب، بهداشت، بهداشت محیط، و کمک به سرپناه و اسکان و همچنین سایر نیازهای اساسی انسانی، خوانده شدهاست.
آقای بایدن به داراییهای بانک مرکزی افغانستان یا د افغانستان بانک نیز پرداخته و گفته که این داراییها در مؤسسات مالی ایالات متحده نگهداری میشوند و برای رسیدگی به این بحرانها بسیار مهم هستند.
میلیاردها دالر بانک مرکزی افغانستان منجمد شده
۷ میلیارد دالر دارایی مسدود شده د افغانستان بانک که پس از تسلط مجدد طالبان بر افغانستان در بانک ذخیره فدرال نیویارک نگهداری میشد، بعداً سهونیم میلیارد آن به صندوق امانی در سوئیس منتقل شد.
پیش از این محکمهای در امریکا حکم کرده بود که قربانیان یازدهم سپتمبر در امریکا مستحق این دارایی نیستند و حکومت طالبان بارها خواستار بازگرداندن این دارایی به د افغانستان بانک تحت کنترل خود شدهاند.
نیازمندی میلیونها تن در افغانستان به کمکهای فوری بشردوستانه
رئیسجمهور امریکا در حالی مدت زمان قانون وضعیت اضطراری ملی در مورد افغانستان را تمدید میکند که شماری از خانوادههای نیازمند در افغانستان از مشکلات اقتصادیشان شکایت دارند و میگویند نیاز فوری به کمکهای بشردوستانه دارند.
من در خانه یک خس هم ندارم، آرد ندارم، زمستان سرد است.
گلدسته هوتک باشنده شهر کابل، یگانه سرپرست خانواده خود است. او به رادیو آزادی گفت که با دشواری اقتصادی شدید روبهرو است: «من در خانه یک خس هم ندارم، آرد ندارم، زمستان سرد است، پلاستیک میخ نکردیم، وضعیت خانه ما بسیار خراب است، اگر رفتم کار کردم و کالاشویی کردم، همان مردم برایم یک لقمه نان میدهند، ورنه بالای همسایه صدا میکنم که برایم کمی نان بدهد که گزاره کنیم، اگر چای باشد بوره همرایش نمیباشد.»
اجمل باشنده ولایت خوست است.
یک سیر آرد را به قرض میگیریم که خلاص شود دیگر قرض میکنیم.
او به رادیو آزادی گفت که نه زمینه کار است و نه پول: «در خانواده ده نفر هستیم، گزاره نمیشود، یک سیر آرد را به قرض میگیریم که خلاص شود دیگر قرض میکنیم، بسیار به مشکل روبهرو هستیم، کاروبار نیست، به صد و یکونیم صد افغانی چه میشود، هیچ چیزی نمیشود میخواهم با ما کمک شود.
«دفتر هماهنگی کمکهای بشردوستانه سازمان ملل متحد، اوچا، تخمین زده که در سال ۲۰۲۵، ۵.۸ میلیون نفر در افغانستان به سرپناه اضطراری و کمکهای غیر غذایی نیاز خواهند داشت.»
برنامه جهانی غذا، دبلیو اف پی، اخیراً گفته است که افغانستان با زمستان «بیرحم» روبهرو است و تنها میتواند در زمستان امسال به ۶ میلیون نفر کمک کند.