هنری کیسینجر، دیپلومات ارشد سابق امریکایی دیروز (چهارشنبه ۲۹ نوامبر) به عمر ۱۰۰ سالگی درگذشت.
مرگ هنری کیسینجر توسط شرکت مشورتی او بدون ذکر دلیل مرگ اعلام شد.
هنری کیسینجر، وزیر امور خارجه و دیپلومات ارشد سابق امریکایی، نقش مهم در سیاست خارجی امریکا، در خروج ایالات متحده از ویتنام و رفع موانع در روابط با چین داشت.
کیسینجر، در دور ریاست جمهوری ریچارد نیکسن در سال ۱۹۶۹ میلادی به حیث مشاور امنیت ملی ایالات متحده منصوب شد و نفوذ او در سیاست خارجی امریکا افزایش یافت.
هنری کیسینجر، نقش مهم در بهبود روابط بین ایالات متحده و اتحاد جماهیر شوروی سابق و همچنین بین چین و امریکا و در پایان دادن به جنگ بین اعراب و اسرائیل در سال ۱۹۷۳ میلادی داشت.
کیسینجر در سال ۱۹۷۷ وظایف دولتی را ترک کرد، اما به کار خود به حیث تئوریسن و مشاور امور دولتی ادامه داد. او مقالات و تحلیل های سیاسی زیادی نوشته و آخرین مقاله او در مجلۀ اکونومیست در ماه اگست ۲۰۲۱ میلادی پس از تسلط دوبارۀ طالبان بر کابل منتشر شد.
هنری کیسینجر، در این مقاله خود بار دیگر در مورد اشتیاق بیش از حد ایدیالیستی برای تغییر جهان به سوی بهتر هشدار داد و به شکست امریکا در مبارزه با شورش در ویتنام اشاره کرده بود.
در این مقاله کیسینجر از شکست امریکا در افغانستان و تحولات غم انگیز ابراز تاسف کرده گفته که اردوی ایالات متحدۀ امریکا، تمرکز ستراتیژیک خود را در این جنگ ۲۰ ساله از دست داد و ابراز تعجب کرده که چرا نیروهای امریکایی بدون مشورت با متحدان خود، افغانستان را ترک می کنند. او اهداف دست نیافتنی را دلیل اصلی شکست در افغانستان خوانده است.
هنری کیسینجر، ۲۱ کتاب نوشته که مهمترین آنها "دیپلوماسی" و "نظم جهانی" محسوب می شوند.
کیسینجر که به حیث یک متفکر و تئوریسن برای چندین دهه نقش کلیدی در سیاست خارجی و امنیتی ایالات متحدۀ امریکا داشت، در سال ۱۹۲۳ میلادی در یک خانواده یهودی طبقه متوسط در جرمنی به دنیا آمد و در سال ۱۹۳۸ میلادی به ایالات متحدۀ امریکا نقل مکان کرد. او پس از ختم تحصیلات و دکتورا به حیث استاد روابط بین الملل در پوهنتون هاروارد در امریکا مشغول کار شد.
گفته می شود که هنری کیسینجر، در دوران تصدی دو رئیس جمهور سابق امریکا، یعنی ریچارد نیکسن و جرالد فورد، در پشت پرده در امور جهانی نفوذ زیاد داشته است.
او جایزه صلح نوبل را در سال ۱۹۷۳ میلادی به خاطر کمک به پایان دادن جنگ بین امریکا و ویتنام دریافت کرد.
کیسینجر دو بار ازدواج کرده بود، از همسر اولش دو فرزند و پنج نواسه دارد و همسر دومش هنوز در قید حیات است.
آرش همایون