چگونگی وضعت کنونی روند واکسیناسیون، خانوادههای بسیاری از کودکانی را که پیش از این از تطبیق واکسین پولیو باز مانده اند نگران کرده است.
شرافت زمان، سخنگوی وزارت صحت عامهٔ حکومت طالبان روز دوشنبه در یک پیام ویدئویی که در صفحهٔ ایکس (تویتر سابق) این وزارت منتشر شده است، از بزرگان قومی خواسته است تا در این کمپاین سه روزه با واکسیناتوران همکاری کنند.
او گفته است که این کمپاین از روز دوشنبه ۲۳ دسمبر در ولایات کابل، کندهار، هلمند، ارزگان، زابل، ننگرهار، کنر، لغمان، نورستان، هرات و کندز آغاز شده است.
وزارت صحت عامهٔ حکومت طالبان پیش از این اعلام کرده بود که کمپاین واکسین فلج کودکان را در مساجد و مراکز صحی تطبیق خواهند کرد.
سازمان جهانی صحت در واکنش به این تصمیم طالبان در به تاریخ ۱۳م ماه قوس در یک اعلامیه ابراز نگرانی کرده و گفته بود که تغیر روند واکسین از خانه به خانه به یک مکانهای مشخص ممکن است موارد مثبت پولیو در افغانستان را افزایش دهد.
همزمان با این یک واکسیناتور کمپاین پولیو به شرط عدم نشر نام و تغییر صدا به علت حسایت موضوع به رادیو آزادی گفت:
«تا به حال همان پالیسی کمپاین قبلی است، واکسیناتوران مسجد به مسجد میرند آنجا مینشینند و مردم کودکان خود را نزد شان برای واکسین میآورند، توسط یونیسف برخی زنان نیز استخدام شده اند تا برای خانوادهها تبلیغات را ارايه کنند، تا کودکان شان را به مسجد بیاورند.»
شماری از باشندگان ولایات مختلف افغانستان نیز از این بابت نگران هستند و میگویند که نیامدن واکسیناتوران پولیو به درب منزل آنها سبب ایجاد مشکلات خواهد شد.
یک باشندهٔ ولایت خوست به شرط عدم افشای نام اش به علت حساسیت موضوع به رادیو آزادی گفت:
«در گذشته خوب بود، کارمندان واکسین خانه به خانه میآمدند، در خانه به خاطری خوب است که اگر مردها نباشند، زنان میتوانند به کودکان خود واکسین کنند، این که تنها در مساجد میشود، این بسیار مشکل ایجاد میکند، به خاطر که خانه هرکس به مسجد نزدیک نیست، که همه کودکان شان را برای تطبیق واکسین پولیو ببرند.»
«در گذشته خوب بود، کارمندان واکسین خانه به خانه میآمدند، در خانه به خاطری خوب است که اگر مردها نباشند، زنان میتوانند به کودکان خود واکسین کنند، این که تنها در مساجد میشود، این بسیار مشکل ایجاد میکند، به خاطر که خانه هرکس به مسجد نزدیک نیست، که همه کودکان شان را برای تطبیق واکسین پولیو ببرند.»
برخی از باشندگان ولایت ارزگان ادعا میکنند که تطبیق کنندگان واکسین به مناطق دوردست این ولایت نمیروند.
یک باشندهٔ ولسوالی گیزاب این ولایت و پدر چهار کودک که نخواست به علت حساسیت موضوع نامش در گزارش گرفته شود، به رادیو آزادی گفت که هراس دارد که کودکانش از تطبیق واکسین پولیو محروم شوند.
«در گذشته کمپاین خانه به خانه بود، این گونه بسیار خوب ، مسجد در همه جا نیست، از ساحه که دور باشد، کسی نمی تواند برای واکسین برود، از دولت میخواهیم که کمپاین خانه به خانه را مجاز کنند تا کسی از واکسین نماند.»
این درحالیست که برخلاف ادعای طالبان مبنی بر اینکه در سال جاری هیچ مورد مثبت پولیو در افغانستان گزارش نشده است، سازمان جهانی صحت اخیرا گزارش کرده که از ابتدای سال جاری میلادی، ۲۵ مورد مثبت پولیو در افغانستان ثبت شده است.
سازمان جهانی صحت گفته که تعداد نمونههای مثبت محیطی برای ویروس وحشی فلج اطفال نوع ۱ در افغانستان که بیشتر در مناطق جنوبی این کشور بوده اند در سال ۲۰۲۴ به ۸۴ مورد رسیده که این رقم در سال ۲۰۲۳ میلادی ۶۴ مورد بوده است.