یک منبع آگاه طالبان در کندهار در صحبت با رادیو آزادی، روز چهارشنبه ۵ ماه جدی، که به علت حساسیت موضوع نخواست هویتاش فاش شود، گفت که این نشست نتیجهٔ مشخصی در مورد سرنوشت ادارههای غیردولتی بینالمللی در پی نداشته است.
این نشست نتیجهٔ مشخصی در مورد سرنوشت ادارههای غیردولتی بینالمللی در پی نداشته است.
با این حال، منابع محلی نیز این موضوع را تأیید میکنند و به رادیو آزادی گفتهاند که فعالیت ادارههای غیردولتی بینالمللی در حال حاضر تا زمان نامعلوم ادامه دارد.
اما منبع دیگری در اداره برنامهٔ جهانی غذا، دبلیو اف پی، که او نیز به علت حساسیت موضوع نخواست نامش افشا شود، در پیام نوشتاری به رادیو آزادی ادعا کرد که برخی از مقامهای محدود از این اداره که به هدف گفتوگو در این مورد به قندهار رفته بودند، در آنجا ماندهاند تا با مقامهای طالبان در کندهار دوباره گفتوگو کنند و به یک نتیجه مطلوب دست یابند.
بهتازگی برخی از رسانهها گزارش دادهاند که پس از برگزاری نشست کابینهٔ طالبان در مورد فعالیت موسسههای غیردولتی، ملا شیرین آخند، والی حکومت طالبان در این ولایت، در یک مکتوب فرستادهشده به ادارههای غیردولتی بینالمللی کمکرسان، دستور داده است تا فعالیتشان را متوقف کنند.
اما پس از نشر این گزارش، مولوی عبدالسلام بریالی، آمر ریاست اقتصادی کندهار، در صحبت با برخی از رسانهها این موضوع را رد کرده است.
موسسههایی که در برخی مناطق روی پروژههایی مانند سرکها، بندها، مکاتب و کلینیکها کار میکنند، همه متوقف خواهند شد.
در این حال، خبر توقف فعالیت و ظاهراً وضع محدودیتهای جدید بر ادارههای غیردولتی بینالمللی، برخی از کارمندان این ادارهها را نگران کرده است.
یکی از کارکنان ادارهٔ پولیو (فلج کودکان)، که نخواست نام و صدای اصلیاش به علت حساسیت موضوع نشر شود، به رادیو آزادی گفت: «زمانی که بر موسسهها محدودیت وضع شود، بیشتر کسانی که در این موسسهها کار میکنند بیکار میشوند. موسسههایی که در برخی مناطق روی پروژههایی مانند سرکها، بندها، مکاتب و کلینیکها کار میکنند، همه متوقف خواهند شد. با این موسسهها به مردم غریب یک خیر میرسد. توقف فعالیت آنها یک ضربهٔ بزرگ به افغانستان خواهد بود.»
یک کارمند دیگر در صندوق حمایت از کودکان سازمان ملل متحد (یونیسف)، که او نیز به علت مشابه خواست هویتاش پنهان بماند، به رادیو آزادی گفت: «این یک ضربهٔ اقتصادی بزرگ برای افغانستان خواهد بود. به هر افغان در آن ضربه خواهد رسید. پروژههایی که از سوی این موسسهها عملی میشود به هر افغان فایدهٔ آن میرسد. همه باید مانع این کار شوند. ۹۵ درصد مردم نیاز به این کمکها دارند و با توقف این ادارهها این آمار به صد فیصد خواهد رسید.»
حکومت طالبان نشست پنجروزهای را اواخر هفتهٔ گذشته برای گفتوگوها و تبادل نظر دربارهٔ چگونگی ادامهٔ فعالیت نهادهای خارجی در افغانستان، در کندهار آغاز کرده بود.
برخی منابع آگاه از این نشست، که به دلیل حساسیت موضوع نمیخواهند نام و صدایشان منتشر شود، میگویند که تاکنون شرایطی مطرح شده که یا فعالیت نهادهای خارجی بهطور کامل در افغانستان متوقف شود یا فعالیتهایشان از طریق نهادها و موسسات داخلی انجام شود و این موسسات داخلی باید گزارش فعالیتهای خود را مطابق خواستههای حکومت طالبان ارائه دهند.
این منابع ادعا میکنند که حکومت طالبان میخواهد علاوه بر «نظارت جدی» بر این موسسات، برخی افراد حکومتی را نیز در آنها استخدام کند.