هبتالله آخندزاده این اظهارات را روز چهارشنبه در نشستی در پوهنتون کندهار بیان کردهاست.
آخندزاده برای اولین بار در سخنرانی تازه خود در پوهنتون کندهار بر اهمیت آموزش علوم عصری تأکید کردهاست.
او گفته است که مدرسه و پوهنتون یکی هستند و حفظ هر دو بر عهده آنها لازم است و از محصلان و استادان خواسته است که به طور خالصانه هر دو را بیاموزند.
وزارت تحصیلات عالی طالبان روز چهارشنبه در صفحه اکس (تویتر سابق) خود متن سخنرانی او را نشر کرده و نوشته که ملا هبتالله آخندزاده این اظهارات را در تاریخ ۲۴ دلو در یک نشست با محصلان، استادان و کارمندان پوهنتون کندهار بیان کردهاست.
ملا هبتالله آخندزاده افزوده که تمام فرمانهای او با «مشورت علما و بر اساس قرآن و حدیث بوده و مطابق با اوامر الهی است.»
این درحالیست که پس از بازگشت طالبان به قدرت در افغانستان، دختران بالاتر از صنف ششم آموزش محروم شدهاند.
حکومت طالبان گفته است که بر اساس فرمان رهبر خود، تحصیلات دختران را تا اطلاع ثانوی متوقف کردهاند.
عدم توافق نظر شماری از علمای دینی با روایت رهبر طالبان
زمانیکه این فرامین با اصول اسلام در تضاد باشد، نهتنها اطاعت از آن لازم نیست، بلکه مخالفت با آن نیز واجب است.
برخی از علمای دینی و فعالان حقوق بشر با توجه به ممنوعیت آموزش دختران توسط حکومت طالبان، این ادعای رهبر طالبان را رد میکنند که گویا هر فرمان او از قرآن و حدیث گرفته شدهاست.
عبدالصبور قاضیزاده عالم دین به رادیو آزادی گفت: «در این هیچ شکی نیست که اطاعت از فرامین زعیم در اسلام لازم است، اما زمانیکه این فرامین با اصول اسلام در تضاد باشد، نهتنها اطاعت از آن لازم نیست، بلکه مخالفت با آن نیز واجب است. نبی کریم (ص) میفرماید: «شما حق ندارید که از فرمان مخلوق اطاعت کنید در حالیکه با اسلام در تضاد باشد».
منع تحصیل زنان در دیگر کشورهای اسلامی وجود ندارد، اما طالبان این کار را انجام میدهند که با اصول اسلام در تضاد است.
شهرزاد اکبر، رئیس سازمان حقوق بشری موسوم به رواداری و رئیس پیشین کمیسیون مستقل حقوق بشر در نظام جمهوری قبلی نیز فرمانهای رهبر طالبان را خلاف اصول اسلامی میداند: «این یک حقیقت واضح است که فرمانهای طالبان خلاف دستورهای اسلامی هستند و این موضوعی است که علمای اسلامی جهان بر آن تأکید کردهاند. علاوه بر این، سازمان همکاری کشورهای اسلامی و دیگر سازمانهای اسلامی نیز بارها اعلامیههایی صادر کردهاند و به وضوح گفته اند که منع تحصیل زنان در دیگر کشورهای اسلامی وجود ندارد، اما طالبان این کار را انجام میدهند که با اصول اسلام در تضاد است.»
ملا هبتالله رهبر طالبان در حالی این اظهارات را مطرح میکند که اخیراً مسئله تحصیل دختران به موضوعی اختلافی میان مقامهای طالبان تبدیل شدهاست.
پیشتر، شیر محمد عباس ستانکزی معین سیاسی وزارت خارجه حکومت طالبان گفته بود که "ممنوعیت بر آموزش دختران نهتنها به طبیعت ما مربوط نمیشود، بلکه به شریعت هم مربوط نیست".
محمد نبی عمری معین وزارت داخله طالبان نیز گفته بود که "اگر آموزش دختران فرض و سنت نباشد، مباح است و خداوند آنها را هدایت کند که علوم دینی که آزاد هستند، علوم مدرن نیز باید آزاد باشند".
در بیش از سه سال حاکمیت دوباره طالبان، جامعه جهانی، سازمان ملل متحد و به ویژه کشورهای اسلامی بارها اعلام کردهاند که آنها باید بدون تأخیر حقوق بنیادی دختران افغان از جمله حق تحصیل را اعطا کنند.
اما طالبان ادعا کردهاند که تمام حقوق زنان و دختران در افغانستان تحت چهارچوب شریعت اسلامی محفوظ است، ادعاییکه برای زنان افغان و جامعه جهانی قابل قبول نیست.
دفتر هیئت معاونت سازمان ملل متحد در افغانستان (یوناما) به مناسبت روز جهانی آموزش در ۲۴ جنوری سال جاری اعلام کرد که افغانستان تنها کشوری در جهان است که به وضوح دختران از تحصیل منع شدهاند و اینکه میلیونها دختر از این حق بنیادی محروم شدهاند، یک تراژیدی و فاجعه است.