این آخر هفته، همه نگاهها به جنوب جرمنی دوخته خواهد شد؛ جایی که رهبران برجسته جهان در هوتل بایریشر هوف مونیخ برای شرکت در کنفرانس سهروزه امنیتی گرد هم میآیند.
در حالی که بیانیههای رسمی و بحثهای سطح بالا در کنفرانس امنیتی مونیخ فراوان خواهد بود، شاید مهمترین گفتگوها درباره آینده اوکراین در حاشیه این نشست شکل بگیرد.
بخش قابل توجهی از گمانهزنیها پیش از آغاز کنفرانس، به این موضوع اختصاص داشت که آیا کیت کلوگ، نماینده دونالد ترمپ رئیسجمهور امریکا، در امور روسیه و اوکراین، برنامه صلحی که زیاد انتظارش میرود، را در مونیخ ارائه خواهد کرد یا خیر.
کلوگ به خبرگزاری آسوشیتدپرس گفت که قصر سفید در حال نهایی کردن جزئیات هرگونه مذاکرات احتمالی است و افزود: «وقتی از مونیخ بازگردیم، قصد داریم گزینهها را به رئیسجمهور ارائه دهیم تا زمانی که مستقیماً وارد روند صلح میشود، تصویر روشنی از این مسیر داشته باشد.»
مذاکرات در حال شکلگیری است
یک دیپلومات اروپایی به رادیو اروپای آزاد/رادیو آزادی گفت که احتمالاً «برخی خطوط کلی یا چارچوب اولیه یک توافق در مونیخ شکل خواهد گرفت»، بهویژه با توجه به اینکه رئیسجمهور اوکراین، ولودیمیر زلنسکی، و رئیس دفتر او آندری یرماک، قرار است با کلوگ و معاون رئیسجمهور امریکا، پ جیدیونس، دیدار کنند.
گفتگوهای احتمالی اوکراین با وزیر امور خارجه امریکا، مارکو روبیو و وزیر دفاع پیت هگست، که هر دو در کنفرانس امنیتی مونیخ حضور دارند، نیز محتمل به نظر میرسد.
علاوه بر این، چندین رهبر اروپایی نیز مشتاقاند در این آخر هفته دیپلماتیک درباره جنگ اوکراین بحث و تبادل نظر کنند.
هرچند هنوز مشخص نیست که این مذاکرات به چه نتیجهای خواهد انجامید، اما برخی گمانهزنیهای دیپلماتیک حاکی از آن است که ممکن است درگیریها تا حدی فروکش کند و کییف دستکم بهطور موقت، بخشی از اراضی خود را به روسیه واگذار کند تا در مقابل، تضمینهای امنیتی دریافت کند.
در حالی که مقامات ناتو به رادیو اروپای آزاد/رادیو آزادی گفتهاند که عضویت فوری اوکراین در این ائتلاف منتفی است، افزایش ارسال تسلیحات غربی به کییف گزینهای واقعبینانهتر به نظر میرسد.
کیت کلوگ قبلاً از احتمال برگزاری انتخابات در اوکراین سخن گفته بود؛ امری که تا زمانی که قانون حکومت نظامی برقرار باشد، طبق قانون اساسی اوکراین غیرممکن است.
در همین حال، دونالد ترمپ اخیراً از امکان دسترسی ایالات متحده به ذخایر مواد معدنی کمیاب اوکراین بهعنوان «غرامت» برای صدها میلیارد دالری که واشنگتن در حمایت از کییف در برابر تهاجم روسیه هزینه کرده، صحبت کرده است.
سوال اصلی این است که کرملین تا چه اندازه مایل به توافق با مقامات غربی است. هرچند روسیه برای گفتگو با ایالات متحده آمادگی نشان داده، اما ممکن است در شرایطی که مسکو خود را در موقعیت برتر در میدان نبرد میبیند، تمایل کمتری به سازش داشته باشد.
ضربالاجل برای آزادی گروگانها
فراتر از اوکراین، بسیاری از رهبران حاضر در مونیخ نگران وضعیت غزه نیز هستند، بهویژه با نزدیک شدن به ضربالاجل ظهر ۱۵ فبروری – درست در میانه کنفرانس – برای بازگرداندن گروگانهای اسرائیلی از اسارت حماس. امریکا و اتحادیه اروپا حماس را یک گروه تروریستی میشناسند. دونالد ترمپ پیشتر هشدار داده بود که اگر این گروگانها آزاد نشوند، «همهچیز از کنترل خارج خواهد شد و جهنم به پا خواهد شد.»
انتخابات پارلمانی جرمنی، که یک هفته پس از کنفرانس امنیتی برگزار میشود، نیز بهعنوان پسزمینهای مهم مورد توجه خواهد بود. اولاف شولتس، صدراعظم فعلی از جناح چپ میانه، و رقیب اصلی او، فریدریش مرتس از جناح راست میانه، در باواریا با مقامات خارجی دیدار و گفتگو خواهند کرد.
هرچند ممکن است در حاشیه کنفرانس به انتقادات انتخاباتی از یکدیگر بپردازند، اما محتملترین سناریو پس از انتخابات، تشکیل یک ائتلاف بزرگ بین احزاب آنهاست.
حزب آلترناتیو برای جرمنی، که سیاستهای ضد مهاجرت و رویکردی طرفدار روسیه دارد و انتظار میرود در انتخابات رتبه دوم را کسب کند، از حضور در این گردهمایی منع شده است. همچنین ائتلاف چپگرای پوپولیست به رهبری سارا واگنکنشت، که دیدگاههای مشابهی دارد و احتمالاً برای نخستینبار وارد پارلمان خواهد شد، اجازه حضور ندارد. انتظار میرود این دو حزب روی هم بیش از یکچهارم آرا را به دست آورند که نشانهای از وزش بادهای پوپولیستی در فضای سیاسی جرمنی پنداشته میشود.