افسانه باشنده ولایت غزنی است که سال گذشته صنف ششم را به پایان رسانیده، او روز یکشنبه ۲۶ حوت در صحبت با رادیو آزادی افزود:
تا هنوز هیچ اعلامیه روشنی درباره سال تعلیمی جدید صادر نشده است، و این برای ما نگرانکننده است. بعد از صنف ششم، راه آموزش مسدود شد، و این وضعیت برای ما بسیار دشوار است. آموزش حق اساسی ما است، و بدون آن آیندهمان تاریک خواهد بود. درخواست ما از حکومت این است که دروازههای مکاتب را دوباره به روی دختران باز کند.
یک دانشآموز دیگر محروم از آموزش در شهر کابل که نخواست نامش در گزارش گرفته شود، گفت:
"والدین ما برای تحصیل ما تلاش کردند و زحمت کشیدند تا به جایی برسیم، اما حالا از آموزش محروم شدهایم و در بیسرنوشتی قرار داریم. هر روز میشنویم که مکاتب امروز یا فردا باز میشوند، اما هنوز معلوم نیست که چه زمانی این اتفاق خواهد افتاد."
این وضعیت نامعلوم، خانوادههای این دانشآموزان را نیز نگران کرده است.
یک باشنده ولایت ننگرهار، که پدر سه دختر محروم از آموزش است و نخواست نامش در گزارش ذکر شود، به رادیو آزادی گفت:
"برای یک پدر بسیار دشوار است که ببیند دخترانش از حق آموزش محروم شدهاند. تحصیل زمینهساز آیندهای روشن و مستقل برای آنان است. این مسئولیت حکومت است که بار دیگر فرصت تحصیل را برای دختران فراهم کند."
منصور احمد حمزه، سخنگوی وزارت معارف طالبان، در مورد اجازه آموزش دختران بالاتر از صنف ششم در سال تعلیمی ۱۴۰۴، به پرسشهای رادیو آزادی پاسخ نداد.
پس از بازگشت طالبان به قدرت بیش از سه ونیم سال قبل، آنان دختران را از ادامه آموزش در مکاتب متوسطه و لیسه منع کردند.
در آن زمان، وزارت معارف حکومت طالبان اعلام کرده بود که منتظر دستور ملا هبتالله آخندزاده رهبرشان، هستند و برای ادامه آموزش دختران بالاتر از صنف ششم، طرزالعملی تدوین خواهند کرد، اما تاکنون هیچ تصمیمی در این زمینه گرفته نشده است.
شماری از معلمان مکاتب دخترانه میگویند که هر سال، با نزدیک شدن سال تعلیمی جدید، خانوادهها با امید به آنها مراجعه میکنند که شاید این بار اجازه آموزش دختران صادر شود.
گلرُخ یارمل، یکی از معلمان مکاتب شهر کابل، به رادیو آزادی گفت:
هر سال که سال تعلیمی جدید نزدیک میشود، رفتوآمد خانوادهها بیشتر شده و از ما میپرسند که آیا در سال آینده اجازه تعلیم داده خواهد شد یا نه. امیدواریم که امارت اسلامی (طالبان) در این زمینه تصمیم درستی بگیرد.
حکومت طالبان نهتنها دختران را از مکاتب متوسطه و لیسه، بلکه از تحصیلات عالی، حتی در رشتههای طبی، نیز محروم کرده است.
محدودیت طالبان بر آموزش دختران با واکنشهای گستردهای همراه بوده است.
بهتازگی، در پانزدهم حوت، کمپاین ملی حمایت از آموزش دختران با انتشار بیانیهای از حکومت طالبان خواست تا این "ممنوعیت غیرعادلانه و غیرقانونی" را لغو کند.
در این بیانیه تأکید شده که موضوع تحصیل دختران "خط قرمز ملت" است و طالبان نباید انتظار مشروعیت و حمایت از مردم را داشته باشند، مگر اینکه این حق را به دختران برگردانند.
کمپاین ملی حمایت از آموزش دختران همچنین از مردم خواسته تا برای دفاع از حق آموزش دختران و منافع ملی افغانستان، به اعتراضات مسالمتآمیز ادامه دهند.