قرار بود بازداشت و اخراج مهاجران از اول اپریل آغاز شود، اما گزارشها حاکی از آن است که باوجود تمدید این مهلت، بازداشت و اذیت مهاجران افغان همچنان ادامه دارد.
پاکستان قصد دارد امسال سه میلیون مهاجر افغان را اخراج کند.
اسلامآباد پیشتر ۳۱ مارچ را بهعنوان آخرین مهلت برای خروج مهاجران تعیین کرده بود. این تصمیم واکنشهای شدید گروههای مدافع حقوق بشر، حکومت طالبان و سازمان ملل متحد را در پی داشت.
بر اساس اسنادی که به خبرگزاری اسوشیتدپرس رسیده است، بازداشت و اخراج مهاجران قرار بود از اول اپریل آغاز شود، اما به دلیل تعطیلات عید فطر، این مهلت تا ۱۰ روز دیگر تمدید شد.
حتی امروز در روز عید سعید فطر هم ما شاهد گرفتاری یکتن از فعالین مدنی و پنج تن از هموطنان دیگر ما بودیم.
راحیل تلاش، مدافع حقوق زنان که خود در پاکستان در مهاجرت به سر میبرد، شب گذشته به رادیو آزادی گفت که پولیس با مهاجران رفتار خشن دارد و حتی در روز عید نیز برخی از آنان را بازداشت کرده است.
او به روز دوشنبه به رادیو آزادی گفت:
«حتی امروز در روز عید سعید فطر هم ما شاهد گرفتاری یکتن از فعالین مدنی و پنج تن از هموطنان دیگر ما بودیم. در روزی که کشورهای اسلامی و مردم مسلمان بخشندگی و مهربانی شان بی پایان است.»
از سوی دیگر، میوند علمی، رئیس شورای مهاجران افغان در اسلامآباد، گفت که مهاجران دچار اضطراب شدید شدهاند:
«آنها بی نهایت تشویش دارند و تقریباً همه دچار مشکلات روانی شدهاند. آنها سه یا سه و نیم سال پیش از افغانستان آمدهاند و همهچیزشان را از دست دادهاند. نه خانهای برایشان مانده و نه شغلی. روزانه صدها پیام دریافت میکنم و از من میپرسند که باید چه کار کنند؟»
حکومت پاکستان اعلام کرده است که حدود ۳ میلیون مهاجر افغان همچنان در این کشور حضور دارند، که از این تعداد، حدود ۱.۳۴ میلیون نفر دارای کارت ثبتنام (PoR)، ۸۰۷ هزار نفر دارای کارت شناسایی تابعیت افغانستان (ACC) و یک میلیون نفر دیگر بدون هیچگونه مدارک قانونی هستند و از نظر حکومت پاکستان، اقامت آنها غیرقانونی محسوب میشود.
اسلامآباد اعلام کرده است که تلاش میکند تا از بازگشت مهاجران اخراجشده به پاکستان جلوگیری کند.
افغانهایی که دارای کارت شناسایی تابعیت افغانستان هستند، تا ۳۱ مارچ مهلت داشتند از اسلامآباد و راولپندی خارج شوند، در غیر این صورت از کشور اخراج خواهند شد.
افغانهایی که دارای کارت ثبتنام هستند، تا ۳۰ ماه جون میتوانند در پاکستان بمانند، اما آنهایی که در انتظار اسکان در کشور سوم هستند، باید تا ۳۱ مارچ از اسلامآباد و راولپندی خارج میشدند.
مقامات پاکستانی اعلام کردهاند که با همکاری نهادهای دیپلماتیک بینالمللی در تلاش هستند تا افغانها را به کشورهای سومی منتقل کنند. اما اگر این امکان فراهم نشود، آنها نیز از پاکستان اخراج خواهند شد.
دهها هزار افغان پس از بازگشت طالبان به قدرت در تابستان ۲۰۲۱، کشورشان را ترک کردند.
آنها تحت برنامهای ویژه از سوی امریکا، واجد شرایط اسکان در این کشور شناخته شدند، زیرا در دو دهه گذشته با دولت ایالات متحده، رسانهها، سازمانهای امدادی و نهادهای حقوق بشری همکاری داشتند.
بااینحال، رئیسجمهور ترمپ در ماه جنوری گذشته این برنامه مهاجرتی را به تعویق انداخت و در نتیجه، حدود ۲۰ هزار افغان اکنون در وضعیتی نامشخص به سر میبرند.
میوند علمی از حکومت پاکستان خواسته است که مدت اقامت این افغانها را تمدید کند تا امکان انتقال آنها به کشور سومی فراهم شود.
عبدالمطلب حقانی، سخنگوی وزارت مهاجرین و عودت کنندگان حکومت طالبان، به خبرگزاری اسوشیتدپرس گفته است که اسلامآباد بدون مشورت با حکومت طالبان و سازمان ملل متحد، تصمیم یکجانبه برای اخراج مهاجران گرفته است.
حکومت پاکستان برای اخراج افغانها، دو مرکز انتقالی در ایالت خیبرپختونخوا تأسیس میکند، که یکی در ناصرباغ پشاور و دیگری در نزدیکی گذرگاه تورخم در منطقه لندی کوتل خواهد بود.