دولت پاکستان به پناهجویان افغان تا ۳۱ مارچ فرصت داده بود تا راولپندی و اسلام آباد را ترک کنند.
میوند علمی، رئیس شورای هماهنگی پناهجویان افغان در اسلام آباد به رادیو آزادی گفت که در چند هفته گذشته پولیس راولپندیو پنجاب نزدیک به ۱۰۰۰ افغان را قبل از موعد مقرر بازداشت کرده است.
«حدود ۹۲۳ پناهجوی افغان در شهر راولپندی دستگیر شدند که از این تعداد ۲۱۳ نفر به افغانستان اخراج شدند. به طور کلی وضعیت پناهندگان بسیار بد است. مخصوصا آنهایی که ویزه ندارند. دولت پاکستان تا ۳۱ مارچ به آنها مهلت داده بود که بروند، بنابراین بسیاری از مردم در وضعیت بدی هستند زیرا اکثر مردم از کیسهای مهاجرتی معلومات ندارند و در این سه سال همه اختمالات تمام شده است.»
مقامات پاکستانی در چندین منطقه دیگر از جمله لندی کوتل در منطقه خیبر کمپ موقت ایجاد کردهاند و انتظار میرود که پناهجویان افغان از مناطق مختلف به آنجا آورده شوند تا اخراج شوند.
پناهجویان افغان میگویند که نمیتوانند پاکستان را در مدت معین شده ترک کنند.
از این جمله فردوس و عابد به رادیو مشعل بخش پاکستان رادیو آزادی گفتند:
فردوس: «من نان خشک می فروشم خوب است که به ما وقت بدهند. مستقیما اخراج خوب نیست. ما اینجا صد تا مسئله داریم. اگر ما را یکبارگی اخراج کند کار خوب نیست. زنان و کودکان ما هم ناراحت هستند چون همه به اینجا عادت کرده.ایم. حالا که می رویم وطن، نه کار است و نه چیز دیگر.»
عابد: «ما این مشکل را داریم چون اکثر آنها اینجا به دنیا آمده و بزرگ شدهاند، اینجا وطن آنهاست. اینجا خانه و زندگی ماست. در افغانستان ما نه خانه داریم، نه دوست.»
در پایان جنوری ۲۰۲۵، دولت پاکستان به افغان های ساکن راولپندی و اسلام آباد دستور داد تا پایان ماه مارچ این شهرها را ترک کنند.
دولت بعداً برنامه خود را برای اخراج اتباع افغانستان پس از ماه مارچ به افغانستان اعلام کرد و گفت که از این طرح نخواهد گذشت.
بر اساس اطلاعات شبعه پاکستان کمیشنری عالی سازمان ملل متحد در امور پناهندگان (UNHCR)، بیش از یک و نیم میلیون افغان در پاکستان دارای تابعیت افغانستان و کارت پی آر یا اقامت دایم هستند.
حداقل هشتصد هزار افغان که دارای کارت شهروندی ACC یا تابعیت افغانستان را دارند که به خاطر اقدام فعلی دولت پاکستان در معرض اخراج هستند.
آن عده از افغانهای که اقامت دائم دارند تا آخر ماه جون امسال اجازه اقامت در پاکستان را دارند.
فیلیپا کاندلر، کمیشنری عالی سازمان ملل متحد در امور پناهندگان در پاکستان گفت که پناهندگان باید به گونهای به کشور بازگردانده شوند تا بتوانند در آنجا «به طور پایدار» زندگی کنند.
او در بیانیهای در ۳۰ مارچ به مناسبت عیدفطر گفت که دولتهای پاکستان و افغانستان باید بنشینند و «اطمینان حاصل کنند که افغانها داوطلبانه و سلامت به کشور خود بازگردند.»
او می گوید که «یک محیط آرام و امن در افغانستان» برای بازگشت دائمی ضروری است تا افغان ها «ترس آزار و اذیت یا تبعیض» نداشته باشند.
کندلر افزوده است که افغانستان باید در ایجاد فرصتهای آموزشی، صحی و کار کمک و حمایت شود تا «پناهندگان عودت کننده بهویژه زنان و دختران بتوانند بدون روبرو شدن با دیگر چالشها در جامعه ادغام شوند.»
از نوامبر ۲۰۲۳، دولت پاکستان بیش از ۸۰۰۰۰۰ پناهجوی افغان را به اجبار به افغانستان اخراج کرده است.
نهاد پناهندگان سازمان ملل متحد و سازمان بینالمللی مهاجرت بارها نسبت به اخراج افغانها از راولپندی و اسلام آباد و بازگشت احتمالی آنها به کشور ابراز نگرانی کردهاند.