جرگه حمایت از حقوق زنان و دختران که متشکل از افغانهای مقیم خارج است، میگوید که در پنج روز گذشته با مسئولان وزارت معارف و دیگر ادارات حکومت طالبان دیدار کرده و قصد دارد با رهبران طالبان در کندهار نیز درباره حق آموزش دختران گفتگو کند.
اعضای این جرگه ۱۵ نفره که سال گذشته نیز با هدف مشابه به افغانستان سفر کرده بود، مدعی است که در جریان این دو سفر با بسیاری از مقامات طالبان درباره آموزش دختران تفاهم کردهاند و تأکید میکنند که به دنبال نتایج ملموس در خواست های خود هستند.
اینبار فقط قصد نداریم در کابل با مقامات دیدار کنیم، بلکه میخواهیم به ولایات نیز برویم، با علما و شوراهای مردمی دیدار کنیم، قصد داریم به کندهار برویم و همچنین در مزار شریف و ننگرهار با بزرگان قومی دیدار کنیم.
زرکه ملیار، یکی از اعضای این هیئت، بتاریخ ۲۱ اپریل به رادیو آزادی گفت:
"اینبار فقط قصد نداریم در کابل با مقامات دیدار کنیم، بلکه میخواهیم به ولایات نیز برویم، با علما و شوراهای مردمی دیدار کنیم، قصد داریم به کندهار برویم و همچنین در مزار شریف و ننگرهار با بزرگان قومی دیدار کنیم. سال گذشته به ما وعده داده شده بود که خواستههای ما به کندهار منتقل شود. این کار انجام شده، اما ما هنوز موفق به دیدار مجدد با کسانی که به کندهار رفته بودند نشدهایم."
خانم ملیار گفت که اعضای این جرگه در ۱۶ اپریل به افغانستان رسیده و قرار است تا ۴ می در این کشور بماند و به تلاشهای خود ادامه دهد.
در این حال شماری از دختران محروم از آموزش با استقبال از تلاشهای این جرگه تأکید می کنند که برای برداشتن ممنوعیت آموزش دختران نیاز به فشارهای بیشتر داخلی و خارجی است.
پشتنه، دانشآموز صنف دهم از ولایت کندهار که اکنون از آموزش محروم است، به رادیو آزادی گفت:
"این برای ما خیلی مهم است که این جرگه آمده. خواست ما از آنها و دیگر کشورها این است که بیشتر بر باز شدن مکاتب دخترانه تاکید کنند، چون چهار سال است که دروازههای مکاتب به روی ما بسته شده، امیدواریم آنها خواسته ما را به حکومت برسانند."
ما این تلاشها را مهم میدانیم. حالا که این اقدام را کردهاند، باید نتیجه مثبتی نیز داشته باشد.
یک دانشجوی محرومشده از تحصیل از ولایت کنر که نخواست نام اش در گزارش گرفته شود، به رادیو آزادی گفت که به ادامه اینگونه تلاشها امیدوار است. او افزود که با وارد شدن سال چهارم ممنوعیت آموزش دختران، نگرانیها هر روز بیشتر میشود و آینده دختران تاریکتر به نظر میرسد.
"ما این تلاشها را مهم میدانیم. حالا که این اقدام را کردهاند، باید نتیجه مثبتی نیز داشته باشد. امیدواریم که با مقامات طالبان به نتیجهای برسند تا اجازه آموزش دختران از مکتب تا پوهنتون داده شود. طالبان باید خواستههای این جرگه را جدی بگیرند."
هرچند حکومت طالبان تاکنون درباره دیدار با این جرگه ابراز نظر نکرده، اما پیشتر گفته بودند که برای بازگشایی مکاتب دخترانه در حال تهیه طرزالعمل هستند و منتظر دستور نهایی رهبر شان اند.
طالبان از زمان بازگشت به قدرت در افغانستان، علاوه بر محدودیتهای فراوان دیگر، آموزش دختران بالاتر از صنف ششم، تحصیل آنان در پوهنتون ها و حتی در انستیتوت های صحی را ممنوع کردهاند. همچنین زنان را از کار در اکثر نهادهای دولتی و غیر دولتی محروم کردهاند.
خانوادههای زیادی بارها به رادیو آزادی شکایت کردهاند که این محدودیتها نه تنها زندگی زنان وخانوادههای شان را تلخ کرده، بلکه وضعیت اقتصادیشان را نیز بدتر کرده، به ویژه خانوادههایی که زنان نانآوران بودند.
این محدودیتها با واکنش و انتقاد شدید سازمان ملل و بسیاری از کشورهای جهان و نهادهای حقوق بشری مواجه شده، اما طالبان نه تنها این محدودیتها را برنداشتهاند، بلکه آن را بیشتر ساخته اند.
این در حالی است که صندوق کودکان ملل متحد (یونیسف) در ۲۲ مارچ هشدار دادکه با آغاز سال تعلیمی ۱۴۰۴ در افغانستان، حدود ۴۰۰ هزار دختر دیگر از آموزش محروم شدهاند و شمار کلی دختران محروم از آموزش به ۲.۲ میلیون نفر رسیده است.
یونیسف هشدار داده که اگر این ممنوعیت تا سال ۲۰۳۰ ادامه یابد، تا ۴ میلیون دختر از آموزش باز خواهند ماند.