مسئول ارتباطات این اداره در افغانستان در صحبت با رادیو آزادی همچنان گفت که آنها پس از اطلاع یافتن در این مورد به گونه فوری جلو توزیع مواد خوراکی تاریخ تیر شده را گرفته و به جای آن مواد بدیل را آماده کردند. پس از انتقاد سرپرست وزارت صحت عامه حکومت طالبان از برنامه جهانی غذا به دلیل وارد کردن مواد غذایی بیکیفیت و منقضی شده به افغانستان "به نام کمکهای بشری"، یک مقام این ادارۀ ملل متحد در افغانستان در صحبت با رادیو آزادی این موضوع را تأیید کردند.
فیلیپ کروف، مسئول ارتباطات برنامه جهانی غذا در افغانستان ناوقت روز چهارشنبه (۱۰ ثور) به رادیو آزادی گفت که این مواد دو سال پیش وارد شده بود؛ اما تأکید کرد که جلو توزیع آن گرفته شدهاست.
وی افزود: "
دبلیو اف پی در ماه اکتوبر سال ۲۰۲۳ از بینظمی ها در بستهبندی بعضی از غذاهای تغذیه آگاه شد. دبلیو اف پی فوراً اقدام کرد تا توزیع آن را متوقف کند
و علاوه بر این ، تحقیقات بیشتر را آغاز کرد و اکمالات بدیل را نیز فراهم کرد. دبلیو اف پی پس از آگاه شدن در این مورد به طور مداوم با اداره ملی غذا و دوای افغانستان کار کردهاست و از آن زمان تصمیم گرفته است که تمام مواد تاریخ گذشته را قرنطین کند. هیچ غذای تاریخ گذشته تا حالا توزیع نشده است."
این درحالیست که مولوی نور جلال جلالی، سرپرست وزارت صحت عامه حکومت طالبان روز چهارشنبه در یک کنفرانس خبری در کابل گفت که برنامه جهانی غذا به نام «کمکهای بشری» به مقدار ۶ هزار و ۷۵۰ اعشاریه ۲۰ متریک تن «سوپر سیریل» یا مواد غذایی بیکیفیت و تاریخ گذشته ترکیب شده از غلههای مختلف را به این کشور وارد کردهاست.
او افزود که این اداره به مقدار ۵۵،۸ متریک تن مواد بیکیفیت به نام «پریمکس» را که برای غنیسازی آرد استفاده میشود، نیز وارد افغانستان کردهاست.
او تأکید کرد که چنین اقداماتی منجر به مانع و ضایع شدن کمکهای بشری شده و به گفته او باعث امراض گوناگون و حتی مرگومیر در میان افغانها میشود.
اما مسئول ارتباطات برنامه جهانی غذا به رادیو آزادی گفت که آنان در مشوره با ادارۀ ملی غذا و دوا تحت کنترل حکومت طالبان و مقررات این سازمان برای مصونسازی و تصفیه مسئولانه مواد تاریخ گذشته با مقامها از نزدیک کار میکنند و بهگفته آنها، متعهد به ارائه خدمات با کیفیت برای صحت و رفاه مردم و جوامع هستند.
از سوی دیگر، برخی از افغانهای نیازمند به کمکهای بشری نیز ادعا دارند که برخی از مواد غذاییکه در اختیار مردم قرار میگیرند، بیکیفیت و غیر قابل استفاده است.
حکمتالله یکی از آموزگاران در یکی از مکاتب ولایت ننگرهار ادعا میکند که
علاوه بر گندم و آرد بیکیفیت، بسکویتهای تاریخ گذشته نیز برای کودکان در مکتب توزیع شدهاست
: "بعضی از بسکویتهای که دبلیو اف پی به مکاتب ما داد، یک تعداد آن بیکیفیت بود و تاریخ آن تیر شده بود. بعضی از آنها توسط مقامات سوزانده شدند، بخاطریکه قابل استفاده نبودند. وقتیکه ما مردم را دیدیم، بیشتر آرد و روغنهای شان خراب یا منقضی شده بودند. بعضیها حتی تلخ شده بودند."
یک باشنده کابل که نخواست ناماش در این گزارش منتشر شود به رادیو آزادی گفت: "بیشتر مردم شکایت دارند، مواد غذاییکه برایشان میدهند، مانند دال، آرد و گندم تاریخ گذشته است، برای من یک کارت دادند و پول نقد هم میدهند، اما خواهش ما این است که به مردم نیازمند پول نقد بدهند، تا مردم هر چیزی را که نیاز دارند برای خود خریداری کنند و هیچ چیزی هم ضایع نشود."
با توجه به وضعیت اقتصادی کنونی افغانستان، افغانها این کمکها را برای مردم مهم و حتی "نجاتبخش" میدانند و خواهان توزیع به موقع و دقیق بر اساس نیازمندی مردم هستند.
سال گذشته برخی از مردم ویدیوهایی را در شبکههای اجتماعی منتشر کرده و ادعا کردند که در جریان توزیع کمکهای بشری مواد غذایی بیکیفیت و فاسد شده که کیتهای تداوی سوء تغذیه، از جمله "حلوا" و "آرد " در آن شامل بود توزیع شدهاست.
از سال ۲۰۲۱ میلادی و به ویژه پس از بازگشت طالبان قدرت در افغانستان، نیمی از جمعیت این کشور به دلیل بیکاری و بحران اقتصادی به کمکهای بشری نیاز دارند.
بخش اعظم کمکهای بشری از سوی نهادهای مختلف سازمان ملل متحد از جمله برنامه جهانی غذا ،دبلیو اف پی ، فراهم می شود.