لینک‌های قابل دسترسی

خبر تازه
چهارشنبه ۲۵ سرطان ۱۴۰۴ کابل ۰۴:۲۱

چرخش ترامپ در ارسال سلاح به اوکراین و آغاز شمارش معکوس تازه برای پوتین


دونالد ترامپ رئیس جمهور امریکا
دونالد ترامپ رئیس جمهور امریکا

وقتی دونالد ترامپ، رئیس‌جمهور امریکا، از تصمیم خود برای ارائه یک «بیانیه مهم» درباره روسیه خبر داد، گمانه‌زنی‌ها شدت گرفت که او یا نزدیک به چهار میلیارد دالر کمک نظامی استفاده‌نشده امریکا را به اوکراین اختصاص خواهد داد، یا سرانجام تحریم‌هایی سخت علیه مسکو و شرکای اصلی تجاری آن اعمال خواهد کرد.

اما ترامپ اعلام کرد که اعضای ناتو تسلیحات موجود مانند سامانه‌های موشکی پاتریوت را به اوکراین ارسال کرده و برای جایگزینی آن‌ها، سلاح‌های جدیدی از ایالات متحده خریداری خواهند کرد.

مارک روته،سرمنشی ناتو، که همراه ترامپ در کاخ سفید برای اعلامیه ۱۴ جولای حاضر شد، گفت ارزش تسلیحاتی که به اوکراین ارسال می‌شود به میلیاردها دالر می‌رسد، اما دو طرف جزئیات بیشتری درباره نوع تسلیحات یا زمان‌بندی ارائه نکردند.

به گزارش وال‌استریت ژورنال، به نقل از دو فرد آگاه از این استراتژی، بسته تسلیحاتی برای اوکراین ممکن است ارزشی معادل ۱۰ میلیارد دالر داشته باشد.

این «اعلام مهم» نشان داد که ترامپ موضع خود در قبال ارسال سلاح به اوکراین را تغییر داده است.

اما در مورد ولادیمیر پوتین، رئیس‌جمهور روسیه، ترامپ به نظر نمی‌رسید که تمایلی به تغییر رویکرد داشته باشد.

ترامپ به روسیه — که در میدان نبرد به پیشروی ادامه داده است — ۵۰ روز دیگر فرصت داد تا با آتش‌بس موافقت کند، پیش از آنکه تهدید کند مجازات‌های اقتصادی علیه کشورهایی که با روسیه تجارت می‌کنند اعمال خواهد کرد تا مسکو را به میز مذاکره بکشاند.

گفت‌وگوهای من با او بسیار خوشایند است، اما شب‌ها موشک‌ها شلیک می‌شوند


ترامپ گفت: «گفت‌وگوهای من با او بسیار خوشایند است، اما شب‌ها موشک‌ها شلیک می‌شوند»، در اشاره به حملات هوایی شبانه‌روزی روسیه به سراسر اوکراین.


او افزود: «نمی‌خواهم بگویم او یک قاتل است، اما او مردی سخت‌گیر است. این در طول سال‌ها ثابت شده است. او افراد زیادی را فریب داده است.»


ترامپ پایان دادن به جنگ در اوکراین را به عنوان اولویت اصلی سیاست خارجی خود قرار داده و دست‌کم شش تماس با پوتین داشته و فرستاده خود، استیو ویتکاف، را حداقل سه بار به مسکو اعزام کرده است.


اما پوتین بارها درخواست ترامپ برای آتش‌بس ۳۰ روزه را رد کرده و در عوض حملات هوایی علیه اوکراین را تشدید کرده است — به‌طوری که تقریباً هر شب رکوردهای جدیدی ثبت می‌کند.


ترامپ که بارها تحسین خود از پوتین به عنوان یک رهبر را ابراز کرده و روابطشان را «بسیار خوب» توصیف کرده است، گفت که در حدود چهار مورد تصور می‌کرد که به توافق برای پایان جنگ نزدیک است.


ترامپ گفت: «من از رئیس‌جمهور پوتین بسیار ناامید هستم، زیرا فکر می‌کردم دو ماه پیش به توافق می‌رسیم، اما به نظر نمی‌رسد که اتفاق بیفتد.»


جان هاردی، معاون مدیر برنامه روسیه در بنیاد دفاع از دموکراسی‌ها، گفت: بیانیه ترامپ نشان می‌دهد که او «در مسیر درست حرکت می‌کند»، اما درباره ضرورت دادن زمان بیشتر به پوتین ابراز تردید کرد.

پوتین نشان داده که در حال حاضر قصد ندارد وارد مذاکرات جدی شود


هاردی به رادیو آزادی گفت: «پوتین نشان داده که در حال حاضر قصد ندارد وارد مذاکرات جدی شود، بنابراین نمی‌دانم چرا ترامپ هنوز برای اعمال تحریم‌ها منتظر مانده است.»


با این حال، بیانیه ترامپ بزرگ‌ترین نشان حمایت او از اوکراین از زمان روی کار آمدن در ژانویه بوده است.

ترامپ تاکنون هیچ کمک نظامی جدیدی برای این کشور جنگ‌زده ارسال نکرده و امیدوار بوده با جلب نظر پوتین، جنگ را در ابتدای دوره خود پایان دهد.

سلف او، جو بایدن، ۶۷ میلیارد دالر کمک نظامی تصویب کرده بود، اما نزدیک به ۴ میلیارد دالر را هنگام ترک سمت باقی گذاشت.


ترامپ در طول مبارزات انتخاباتی بارها کمک‌های بایدن به اوکراین را در چارچوب شعار «اول امریکا» مورد انتقاد قرار داده بود.

با مطرح کردن ارسال جدید تسلیحات به اوکراین به‌عنوان فروش از طریق ناتو، ترامپ می‌تواند بگوید که به وعده انتخاباتی خود پایبند مانده است.


مقامات روسی اظهارات ترامپ را بی‌اهمیت جلوه دادند.


کنستانتین کوساچف، قانونگذار نزدیک به کرملین، در تلگرام نوشت: «در طول ۵۰ روز، اتفاقات زیادی ممکن است در میدان نبرد و در نظرسنجی‌های حامی دولت‌های غربی رخ دهد. نکته کلیدی این است که این موضوع به هیچ وجه بر روحیه ما تأثیر نمی‌گذارد.»
شاخص اصلی بورس روسیه، MICEX، پس از اظهارات ترامپ ۲٫۷ درصد افزایش یافت، نشانه‌ای که سرمایه‌گذاران روس انتظار اقدامات سخت‌گیرانه‌تری از سوی کاخ سفید داشتند.

تغییری چشمگیر
چارلز کوپچان، عضو ارشد اندیشکده شورای روابط خارجی، گفت: تغییر موضع ترامپ در قبال روسیه و اوکراین «کاملاً چشمگیر» بوده است.


در اقدامی دیپلماتیک بی‌سابقه، ترامپ در فبروری در پی مشاجره‌ای در دفتر بیضی که به‌طور زنده از تلویزیون پخش شد، رئیس‌جمهور اوکراین، ولودیمیر زلنسکی، را مورد سرزنش قرار داد.


ترامپ رهبر اوکراین را که برای درخواست تسلیحات بیشتر آمده بود، متهم کرد که نمی‌خواهد جنگ را پایان دهد.

چند روز قبل‌تر، ترامپ او را «دیکتاتور» خوانده بود، واژه‌ای که هرگز برای توصیف پوتین به کار نبرده است؛ کسی که بیش از یک‌چهارم قرن بر روسیه حکومت کرده است.


اما اوکراین بعداً با درخواست ترامپ برای آتش‌بس ۳۰ روزه موافقت کرد، در حالی که پوتین در این باره تعلل کرد و خواسته‌هایی مطرح نمود که مقامات کی‌یف و غرب آن‌ها را غیرمنطقی دانستند.

در دو ماه گذشته شاهد بوده‌اید که ترامپ به تدریج به سمت اتخاذ موضعی سخت‌گیرانه‌تر برای مقابله با پوتین حرکت کرده


کوپچان به رادیو آزادی گفت: «در دو ماه گذشته شاهد بوده‌اید که ترامپ به تدریج به سمت اتخاذ موضعی سخت‌گیرانه‌تر برای مقابله با پوتین حرکت کرده است. فکر می‌کنم بیانیه امروز به اندازه کافی پیش نرفته، اما حرکت ملموسی صورت گرفته است.»
ویلیام کورتنی، دیپلمات پیشین امریکا و تحلیلگر در شرکت رَند، گفت: ترامپ تلاش زیادی برای پایان دادن به جنگ انجام داد و رد پیشنهاد او توسط پوتین برای دولت «بسیار شرم‌آور» بود.


با این حال، کورتنی افزود، پوتین اکنون «بیش از حد دست بالا گرفته» و همین امر ترامپ را علیه او برانگیخته است.

تحریم‌ها و تعرفه‌ها
ترامپ در نشست دفتر بیضی گفت اگر روسیه طی ۵۰ روز یا تا اوایل سپتمبر با آتش‌بس موافقت نکند، «تعرفه‌های ثانویه» اعمال خواهد کرد.


اما او مشخص نکرد کدام کشورها مشمول این تعرفه‌ها خواهند شد.


طرح قانون‌گذاری دوحزبی برای اعمال تحریم‌های جدید علیه روسیه با حمایت گسترده در سنا در حال پیشروی است.


با این حال، جان تون، رهبر ارشد سنا، به خبرنگاران گفت که فعلاً این لایحه را کنار گذاشته است.


او افزود: «به نظر می‌رسد رئیس‌جمهور در حال حاضر قصد دارد بخشی از این کار را خودش انجام دهد. اگر زمانی رئیس‌جمهور نتیجه بگیرد که منطقی است و به او در مذاکرات اهرم فشار می‌دهد تا لایحه را به جریان بیندازد، آن وقت ما آماده‌ایم.»
چین، هند و ترکیه خریداران عمده نفت روسیه هستند.


کورتنی گفت: «اعمال فشار بر هند آسان نخواهد بود، زیرا این کشور شریک امریکا در چارچوب کواد است، در حالی که چین در برخی حوزه‌ها مانند فلزات نادر بر امریکا نفوذ دارد.»


سی‌ان‌ان بعداً به نقل از یک مقام ناشناس کاخ سفید گزارش داد زمانی که ترامپ از «تعرفه‌های ثانویه» سخن گفت، منظورش تعرفه ۱۰۰ درصدی علیه روسیه و تحریم‌های ثانویه علیه سایر کشورهایی بود که نفت روسیه را خریداری می‌کنند. رادیو آزادی نتوانست این موضوع را تأیید کند.


تحریم‌های ثانویه ابزار قدرتمندی هستند و می‌توانند مؤسسات مالی و سایر نهادهای چین، هند و ترکیه را مجبور به اجتناب از همکاری با روسیه کنند.

تطبیق مهم است
ترامپ از زمان روی کار آمدن هیچ مجازات اقتصادی جدیدی علیه روسیه اعمال نکرده است، موضوعی که رژیم تحریم‌ها را تضعیف می‌کند. تحریم‌های جدید باید به طور منظم اعمال شوند تا از تلاش‌ها برای دور زدن تحریم‌های موجود از طریق ایجاد شرکت‌های صوری جلوگیری شود.


اجرای تحریم‌ها نیز تحت دولت ترامپ کند شده و تاکنون فقط یک مجازات علیه افرادی که تحریم‌های روسیه را دور می‌زنند اعمال شده است.


کارشناسان می‌گویند اعمال تحریم‌های جدید بدون تقویت اجرای آن‌ها اثرگذاری را خنثی خواهد کرد.


ریچل زیمبا، تحلیلگر مرکز راهبردی امریکای نوین، گفت: «به نظر می‌رسد اراده سیاسی برای اجرای تحریم‌های روسیه وجود ندارد، موضوعی که شاید با دستورکار کنترل صادرات علیه چین یا حتی تحریم‌های ایران متفاوت باشد.»

اگر ایالات متحده می‌خواهد روسیه را به میز مذاکره بیاورد، باید فشار بر صنعت نفت روسیه را افزایش دهد


کیمبرلی داناوان، کارشناس تحریم در شورای آتلانتیک، گفت: «اگر ایالات متحده می‌خواهد روسیه را به میز مذاکره بیاورد، باید فشار بر صنعت نفت روسیه را افزایش دهد. فکر می‌کنم احتمالاً باید گام‌هایی مشابه تحریم نفت ایران برداریم تا به پوتین فشار بیاوریم.»


تولید نفت ایران پس از تحریم‌های امریکا سقوط کرد و اقتصاد این کشور را ویران ساخت.
کوپچان گفت حتی اگر ترامپ فقط بخشی از لایحه تحریم روسیه را اجرا کند، این اقدام «از نظر نمادین مهم» خواهد بود.


او افزود: «این پیام را به پوتین می‌فرستد که ترامپ آماده است پیچ فشار را محکم کند.»

XS
SM
MD
LG