معاون وزیر دولت در امور رسیدهگی به حوادث طبیعی افغانستان میگوید که ماینهای به جا مانده از بمهای و یا مهمات خوشهیی هنوز هم در چهار ولایت این کشور موجود است.
محمد اسلم سیاس این مطلب را روز دوشنبه در نشستی به مناسبت بزرگداشت از ششمین سالروز "منع مهمات خوشهیی" در کابل مطرح کرد.
تخار، پکتیا، میدان وردک و ننگرهار از ولایاتی اند که به گفتۀ مقامات افغان هنوز هم ماینهای به جا مانده از بمبهای خوشهیی در آن موجود است و مردم را تهدید میکند.
مقامات افغان این مسئله را نگران کننده خوانده میگویند که از تجارب کشورهای متأثر از مهمات خوشهیی برای محو آن استفاده میکنند.
آقای سیاس روز دوشنبه در مراسم بزرگداشت از روز جهانی "منع مهمات خوشهیی" گفت که برای پاکسازی مناطق مملو از انواع ماینها و مواد منفجر ناشده لازم است تلاشهای پیگیر صورت گیرد.
سیاس: ساحات ملوس با مهمات خوشهیی به دلیل نا امنی پاکسازی نشدهاند.
وی افزود:
"هنوز هم به تعداد هفده ساحه ملوس با مهمات خوشهیی که یک مساحت هفت کیلو متر مربع را احتوا مینماید در چهار ولایت دیده شده، این ساحات به دلیل مشکلات امنیتی پاکسازی نشدهاست."
بمبهای خوشهیی که متشکل از دهها ماین کوچکتر است اولین بار در جنگ جهانی دوم به کار برده شد.
به کار بردن این بمبها حتی با گذشت چندین سال پس از این جنگ همچنان برای غیر نظامیان يک خطر جدی دانسته میشود.
در این حال دفتر خدمات ماین پاکی سازمان ملل متحد میگوید که ۷۸ در صد خاک افغانستان از ماینها پاکسازی شده اما ۲۲ درصد خاک این کشور که ۱۵۷۶ قریه و ۲۵۷ ولسوالی در ۳۲ ولایت شامل آن میباشد هنوز هم با تهدید روبرو است.
سازمان ملل: ۷۸ درصد خاک افغانستان از ماینها پاکسازی شدهاست.
محمد وکیل مسئول این اداره در افغانستان میگوید که ادارۀ ماین پاکی تلاش میکند تا اوایل سال ۲۰۲۳ میلادی افغانستان را به گونه کامل از ماین پاکسازی کند.
اما وی درگیریهای اخیر در افغانستان را نگران کننده خوانده میگوید، تا زمانیکه این جنگها ادامه داشته باشد تطبیق کامل پلانهای ماین پاکی ناممکن خواهد بود.
محمد وکیل: تا زمانیکه این جنگها ادامه داشته باشد تطبیق کامل پلانهای ماین پاکی ناممکن خواهد بود.
آقای وکیل میافزاید:
"در صورتیکه جنگ جریان داشته باشد طبیعتاً هر جنگ از خود مهمات به جا میماند که در آن صورت به دست آوردن این هدف شاید امکان ناپذیر باشد."
در حال حاضر شماری از مؤسسات ماین پاکی در افغانستان مصروف کار اند اما با تلاشهای که از سوی این مؤسسات انجام شدهاست هنوز نیز ماین در این کشور قربانی میگیرد.
دفتر خدمات ماین پاکی ملل متحد نیز از افزایش تلفات ناشی از ماینها و مواد منفجر ناشده ابراز نگرانی کرده میگوید که در صورت ادامه جنگ، افغانستان هرگز عاری از ماین نخواهد شد.
این اداره همچنان میگوید که ماهانه حدود یکصد و ده فرد ملکی شامل اطفال از ماینهای کنار جاده متضرر می شوند و کاهش ۷۰ درصدی بودجه مؤسسات ماین پاکی به گفتۀ این اداره سبب شدهاست تا کار ماین پاکی در افغانستان طوری که لازماست به پیش نرود.
گزارش: تمیم اخگر