شورای امنیت ملی افغانستان میگوید که حکومت ایران حمایت همه جانبۀ خود را در امر مبارزه با تروریزم و تأمین صلح و ثبات در افغانستان اعلام کردهاست.
این شورا در حالی از حمایت همه جانبۀ ایران در امر مبارزه با تروریزم در این کشور سخن میزند که چندی قبل ایران به حمایت از گروه طالبان متهم شناخته شدهاست.
سخنگوی این شورا روز دوشنبه در صحبت با رادیو آزادی گفت که این همکاریها در امر مبارزه با کشت کوکنار، تولید و قاچاق مواد مخدر نیز تعهد شدهاست.
محمد حنیف اتمر مشاور شورای امنیت ملی افغانستان در سفر تازه اش به ایران بر مبارزه با تروریزم و تقویت همکاریها در امتداد سرحدات دو کشور با مقامات ایرانی بحث و گفتگو کردهاست.
این شورا پس از برگشت حنیف اتمر مشاور امنیت ملی افغانستان از ایران میگوید که وی در مورد مبارزه با تروریزم بینالمللی و همکاریهای سرحدی با مقامات آنکشور بحث و گفتگو کردهاست.
تواب غورزنگ سخنگوی شوری امنیت ملی افغانستان روز دوشنبه به رادیو آزادی گفت که نتایج این سفر در کوتاه مدت، میان مدت و دراز مدت محسوس خواهد شد.
وی میگوید:
"بعضی از دست آوردها در میان مدت و برخی در دراز مدت معلوم خواهند شد، مسئلۀ که مهماست ایناست که افغانستان حمایت همه جانبۀ ایران را در امر مبارزه با تروریزم به دست آوردهاست."
آقای اتمر روز شنبه در یک سفر دو روزه به دعوت علی شمخانی رئیس شورای امنیت ملی ایران به تهران رفته بود.
قبل از این شورای امنیت ملی با اشاره به این سفر آقای اتمر گفتهاست که هدف وی از سفر به کشورهای منطقه جلب حمایت منطقوی در امر مبارزه با تروریزماست.
حنیف اتمر پیش از ایران به چین، روسیه، هند، آذربایجان و برخی کشورهای دیگر منطقه یی نیز سفرهای داشته و تلاش کرده تا این کشورها را در امر مبارزه با تروریزم تشویق کند.
اما گزارشهای نشر شدۀ اخیر در مورد حمایت ایران از طالبان مسلح و سفر ملا محمد منصور به آنکشور قبل از کشته شدن اش در نزدیکی سرحد ایران در پاکستان مواردی اند که آگاهان روابط بینالمللی را نسبت به این تعهد ایران مشکوک ساختهاست.
در این حال آگاهان روابط بین الملل با اشاره به ظهور گروه داعش در افغانستان می گویند که ایران در این اقدام منافع خود را در نظر دارد.
آنان با استقبال از ازدیاد همکاریهای منطقوی با افغانستان میگویند که ممکن حضور داعش در افغانستان و پیوستن طالبان مسلح با این گروه سبب شدهباشد که ایران دست همکاری با افغانستان دراز کند.
حمیرا حقمل استاد پوهنتون کابل و یکی از این آگاهان به رادیو آزادی گفت که در تعهد حمایت همه جانبه ایران از افغانستان منافع شخصی آن کشور نهفتهاست.
وی افزود:
"ما ایران را قبلاً هم در همسایگی خود داشتیم ولی چنین تعهدی را از آنان ندیدهبویم، بناً خطراتی که از وجود و گسترش حلقۀ داعش به طرف ایران یا سایر کشورهای همسایه دیگر از خاک افغانستان ایران را وادار به چنین تعهدات ساخته اما اینکه ایران چه منافعی را در عقب دارد تا اکنون معلوم نیست."
با آنکه جزئیات در مورد چگونگی این همکاریها روشن نیست اما خانم حمیرا حقمل از حکومت می خواهد تا از این همکاریها استفادۀ درست کرده و تروریزم در افغانستان را ریشه کن سازد.
خانم حقمل برعلاوۀ ایران، همکاریهای همه کشورهای منطقه را در امر مبارزه با تروریزم موثر میخواند چون به گفته وی تروریزم دسته از مخالفان مسلح است که ریشه و اهداف بینالمللی دارد.
گزارش: تمیم اخگر