ولسی جرگه بودجه مالی سال ۱۳۹۶ هجری خورشیدی را با اکثریت آراء رد کرد.
پس از بحثها بر سر این بودجه در نشست عمومی روز چهارشنبه، اعضای این جرگه بودجه سال آینده را به علت آنچه غیر متوازن بودن آن میخوانند، رد کردند.
اعضای ولسی جرگه افغانستان به این نتیجه رسیدند که در این بودجه توازن میان ولایات در نظر گرفته نشدهاست و در آن برای ولایات عقب مانده، بخش آموزش، فرهنگ، ارائه خدمات صحی و انکشاف نادیده گرفته شدهاست.
عبدالرؤف ابراهیمی رئیس این جرگه در باره نتیجه فیصله نمایندهگان مردم بر سر بودجه سال ۱۳۹۶ هجری خورشیدی چنین گفت:
"بودجه مالی سال ۱۳۹۶، جمعاً ۴۶۶.۱ میلیارد افغانی است، دلایل رد آن در کمیسیون مشترک، توضیحات از سوی کمیسیونهای پانزده گانه داده شدهاست، اگر شما موافق هستید کارت سبز و اگر مخالف هستید پس کارت سرخ را بلند کنید، بودجه با اکثریت آراء رد شد."
بر اساس معلومات کیمسیون امور مالی و بودجه ولسی جرگه، بودجه سال ۱۳۹۶ هجری خورشیدی در اوایل ماه قوس سال روان برای بحث بیشتر به این جرگه فرستاده شد که تمامی اعضای این کمیسیونها بر سر آن گفتگو کردهاند و علت رد آن را نیز مطرح کردهاند.
در این میان، رئیس ولسی جرگه اظهار امیدواری میکند که وزارت مالیه افغانستان دیدگاهها و پیشنهادهای این جرگه را در بودجه سال آینده در نظر گیرد.
با این همه، وزارت مالیه میگوید، بودجه سال آینده خورشیدی، ۴۶۶ میلیارد افغانی بوده که ۲۸۷ میلیارد آن عادی و ۱۷۸ میلیارد افغانی دیگر آن به بودجه انکشافی اختصاص داده شدهاست.
پس از رد این بودجه از سوی ولسی جرگه، وزارت مالیه میگوید، هرچند بودجه سال آینده با درنظرداشت دیدگاهها و پیشنهادهای اعضای ولسی جرگه ترتیب شده بود، اما بازهم این وزارت آمادهاست تا در طرح تازه که از سوی این وزارت تهیه میشود، با در نظرداشت قانون و توانایی حکومت خواستها و پیشنهادهای اعضای این جرگه را در نظر گیرد.
اکلیل حکیمی وزیر مالیه در نشست خبری در واکنش به این تصمیم اعضای ولسی جرگه گفت:
"عدم توازن بودجه و برخی پرسشهای دیگر ممکن از علتهای رد آن از سوی ولسی جرگه باشد، بر اساس اصولنامه بودجه، ما تا دو یا سه هفته دیگر وقت داریم تا با کمیسیون امور مالی و بودجه بنشینیم، یک افهام و تفهیم متقابل ضرورت است."
این نخستین بار نیست که طرح تهیه شده بودجه سال مالی از سوی ولسی جرگه رد میشود، بلکه این جرگه در سالهای گذشته نیز چنین اقدام کردهاست.
در سالهای گذشته شماری از وزارتها این را نیز گفتهاند که به تعویق افتادن بودجه مانع عملی ساختن پروژههای انکشافی میگردد.
اعضای ولسی جرگه تأکید میکنند که اگر در بودجه سال آینده پیشنهادهای آنان و مشکلات مناطق در نظر گرفته شود، آن را تصویب خواهند کرد.