پس از نشر گزارش سیگار کمیسیون امور فرهنگی و معارف ولسی جرگه میگوید، دستگاه معارف افغانستان را بررسی میکند.
گزارش تازه سیگار یا سرمفتش خاص امریکا برای بازسازی افغانستان، کمیسیون امور فرهنگی و معارف ولسی جرگه را وا داشته تا دریابد که در سیستم معارف افغانستان به راستی چه گذشته است.
برشنا ربیع یکی از اعضای این کمیسیون و نماینده مردم بلخ در ولسی جرگه روز شنبه در صبحت با رادیو آزادی تاکید کرد که بررسی آنان از مکاتب کابل شروع و به ولایات گسترش خواهد یافت.
وی افزود:
"ما تصمیم گرفتیم که هیئتی از کمیسیون ما پس از این مکتب به مکتب میرویم و بررسی میکنیم که چه گپها بوده و چه امکانات وجود داشته است، ما این بررسیها را از کابل آغاز میکنیم و به تمام ولایات ادامه میدهیم."
یک روز پیش از این، سیگار گزارشی را پخش کرده که نشان میدهد ۸۶۸ میلیون دالر تا سال ۲۰۱۶ میلادی در بخش بهبود سیستم درسی، معاشات معلمین، آموزشهای حرفهیی برای معلمین و دیگر بخشهای معارف افغانستان هزینه شدهاست.
اما بررسی این اداره تنها از ۲۶ مکتب در ولایت بلخ نشان میدهد که در این مکاتب سیستم برق فعال نیست، شمار معلمین کمتر از ارقامی بوده که گفته شده و ۳۰ درصد معلمین در این مکاتب حاضر بودهاند.
با این همه، دو سال پیش نیز این اداره در گزارشی از موجودیت فساد و حیف و میل شدن پول در وزارت معارف افغانستان و موجودیت صدها مکتب و هزاران معلم خیالی در این کشور پرده برداشت.
اما وزارت معارف این گزارش را رد کرد و رئیس جمهور برای بررسی این ادعا در آن سال کمیسیون حقیقت یاب تعیین کرد.
در این حال صدیق پتمن معین پیشین وزارت معارف، موجودیت فساد در این وزارت را به پیمانه میداند که به گفته او نظام معارف افغانستان را با سقوط روبه رو ساختهاست.
وی افزود:
"هر پولی که چه از بودجه افغانستان یا خارج از بودجه و بنام مردم افغانستان ضایع میشود، فساد است، بخصوص در بخشی که امیدهای مردم افغانستان است که معارف اینکشور است، همین حکومت ناکاره در هیچ بخش زندگی مردم تغییر آورده نتوانست به خصوص معارف اینکشور که به سقوط مواجه شدهاست و حال زمان آن رسیدهاست تا نظام معارف را از این حالت نجات بخشیم."
مسئولان وزارت معارف افغانستان با وجود تماسهای مکرر ما در مورد این گزارش تازه سیگار یا اداره سرمفتش امریکا برای بازسازی افغانستان پاسخ ندادند.
با این همه صدیق پتمن میگوید، نظام معارف افغانستان نیاز به نجات بخشیدن دارد و اگر به گفته وی در این راستا اقدامی جدی صورت نگیرد، جفا در حق معارف افغانستان خواهد بود.
نظیفه محبوبی