کابل: سفر رئیس‌جمهور بخشی از ۵ حلقه سیاست خارجی حکومت است

آرشیف

رئیس جمهور غنی به ادامه تلاش‌هایش برای تقویت روابط افغانستان با کشورهای جهان این بار روانۀ اندونیزیا، آسترالیا و سنگاپور گردیده و مقامات افغان می‌گویند که این سفر تلاش برای عملی شدن بخشی از پنج حلقه سیاست خارجی افغانستان است.

شاه‌حسین مرتضوی سرپرست دفتر سخنگوی رئیس جمهور با ابراز این مطلب می‌گوید که تقویت سیاست خارجی و داشتن روابط نیک با کشورها از تعهدات مهم رئیس جمهور غنی بوده و در این بخش گام‌های مهمی برداشته شده‌است.

آقای مرتضوی روز یکشنبه در کابل به خبرنگاران گفت که در حال حاضر افغانستان به استثنای پاکستان با تمام کشورهای منطقه روابط نیک داشته و به سطح جهان نیز اجماع بزرگ را بوجود آورده‌است.

مرتضوی: در حال حاضر افغانستان به استثنای پاکستان با تمام کشورهای منطقه روابط نیک دارد.

وی افزود:

"حکومت وحدت ملی در پنج حلقه سیاست خارجی خود گام‌های بسیار مفید و خوبی برداشته است ما در حلقه اول سیاست خارجی خود که کشورهای منطقه است به غیر از پاکستان یک روابط تعریف شده بر مبنای یک رابطه دولت محور با تمام کشورهای منطقه داریم."

آقای مرتضوی می‌گوید که محور اصلی سفر رئیس جمهور به این سه کشور را تمرکز روی بخش‌های اقتصادی و انکشافی تشکیل می‌دهد.

رئیس جمهور غنی نزدیک به دو سال قبل حین اجرای مراسم تحلیف سیاست خارجی افغانستان را به پنج کتگوری تقسیم کرد.

در این پنج کتگوری داشتن روابط خوب با کشورهای همسایه، کشورهای اسلامی، کشورهای بزرگ کمک کننده، کشور‌های آسیایی و سازمان‌های بین‌المللی شامل می‌گردد.

اما شماری از کارشناسان به این باور اند که بدون توجه لازم به سیاست داخلی، سیاست خارجی ناکام است.

ودیر صافی استاد حقوق و علوم سیاسی پوهنتون کابل می‌گوید که حکومت نه‌تنها در بخش سیاست داخلی‌اش موفق نیست بلکه با شماری از کشورهای همسایه هم روابط نیک ندارد.

ودیر صافی استاد حقوق و علوم سیاسی پوهنتون کابل

وی گفت:

"تطبیق سیاست خارجی مطابق به سیاست داخلی می‌باشد این‌که خودت در بخش داخلی آماده نیستی سیاست خارجی هیچ وقت درست شده نمی‌تواند خودت در بخش سیاست خارجی با کشورهای همسایه چه کردی، ایران در کجاست و پاکستان در کجاست وی از سفر به آسترالیا، سنگاپور و اندونیزیا با خود چه می‌آورد این در آن‌جا وقت ضایع کردن است."

پیش از این نیز شماری از اعضای ولسی جرگه و مسئولان احزاب سیاسی بر سیاست خارجی حکومت انتقاد کرده و گفته‌اند حکومت وحدت ملی در جریان دو سال گذشته در بخش سیاست خارجی خود از ثبات و ظرفیت‌های لازم برخوردار نبوده‌است.

از سوی دیگر انتظار خادم کارشناس مسایل سیاسی هرچند می‌گوید که حکومت بخش اول سیاست خارجی‌اش را که روابط با کشورهای منطقه می‌باشد تکمیل نکرده‌است، اما سفر رئیس جمهور به این سه کشور را یک گام نیک می‌داند.

گزارش: جاوید حسن‌زاده