ام. دی. سی: ماین در ۲۰ فیصد خاک افغانستان باقی مانده‌است

مسئولان مؤسسه ماین پاکی‌ «ام. دی. سی» در افغانستان به مناسبت روز جهانی ماین پاکی می‌گویند، افغانستان تا سال ۲۰۲۳ به‌گونه کامل از وجود ماین پاک خواهد شد.

شهاب حکیمی رئیس این مؤسسه روز سه شنبه به رادیو آزادی گفت، در نتیجه فعالیت مؤسسات ماین پاکی داخلی و خارجی هشتاد درصد خاک افغانستان از وجود ماین پاک شده‌است.

به‌گفته وی تلاش جریان دارد تا ساحات دیگر نیز از وجود ماین پاکسازی شود.

شهاب حکیمی رئیس مؤسسه ماین پاکی «ام. دی. سی»

وی افزود:

"بیست فیصد کار باقی مانده، امیدواریم تا ۵ یا ۶ سال آینده این کار را نیز انجام بدهیم، مساحت این ساحات به ۶۰۰ تا ۷۰۰ کیلومتر مربع می‌رسد که در ۲۵۰ ولسوالی افغانستان موقعیت دارد. ساحات که در آن ماین باقی مانده چهار هزار ساحه است که باید پاک شود."

بر اساس معلومات آقای حکیمی، از ۲۷ سال به این‌سو مؤسسات ماین پاکی داخلی و خارجی میلیون‌ها ماین را در ساحات مختلف افغانستان کشف و از بین برده‌اند.

مقام‌های افغان و متخصصین این بخش می‌گویند که این ماین‌ها پس از حمله شوروی سابق در افغانستان جابجا شده که در نتیجه آن ده‌ها هزار افغان کشته و ده‌ها هزار دیگر زخمی شده‌اند.

پیش از این مقامات افغان بارها گفته‌اند که مخالفین مسلح دولت نیز در برخی مناطق ماین جابجا کرده‌اند.

در سال‌های گذشته ده‌ها تن از کارمندان مؤسسات ماین پاکی نیز حین کشف و خنثی‌سازی ماین‌های جابجا شده کشته و زخمی شده‌اند.

مسئولان مؤسسه‌ «ام. دی. سی» می‌گویند که در جریان فعالیت ۲۷ ساله، ۲۰۰ کارمند ماین پاکی کشته شده و ۵۰۰ تن دیگر‌ شان زخمی شده‌اند.

باشنده‌گان مناطق دور دست می‌گویند که هزاران مواشی‌شان نیز در جریان انفجار ماین‌های جابجا شده از بین رفته است.

افغان‌ها خاطره تلخ از ماین دارند و از حکومت و مؤسسات خارجی می‌خواهند که در همکاری مشترک مالی و تخنیکی هر چه زودتر خاک این‌کشور را از وجود ماین پاکسازی کرده تا زندگی دیگر افغان‌ها مصون شود.

صاحب‌گل منگل که سال‌های قبل در نتیجه انفجار ماین معلول شده به رادیو آزادی گفت:

"این‌که زخمی یا معلول شوی در یک حالت بد زندگی قرار می‌گیرید خداوند دیگر افغان‌ها را حفظ کند. دولت نیز به نظر خوب نمی‌بیند بسیاری از معلولان معتاد شده بسیاری‌‌شان خود کشی کردند زیرا نفقه پیدا کرده نمی‌توانستند."

برخی از افغان‌ها شکایت می‌کنند که کارهای مؤسسات ماین پاکی مانند گذشته به پیش نمی‌رود.

اما مسئولان مؤسسات ماین پاکی می‌گویند که در سال ۲۰۱۳ میلادی کمک جامعه جهانی با این مؤسسات کمتر شد و از همین خاطر کُندی در کار‌های آنان به میان آمد.

اما به‌گفته آنان حالا امیدواری بوجود آمده که جامعه جهانی بار دیگر با مؤسسات ماین پاکی کمک‌هایش را ادامه دهد و کار ماین پاکی در افغانستان سریع‌تر شود.

گزارش: نورالله شایان