"غرب دموکراتیک چگونه می‎تواند پوتین را متوقف سازد؟"

یک گروه متخصصین امور امنیتی و پالیسی خارجی می‎گویند، دولت‎های غربی در پاسخ‌شان به سلسلۀ از اقدامات خصمانه کرملین علیه دموکراسی‎ها، ضعیف بوده‎اند.

در یک اعلامیه که به ابتکار "نهاد مطالعاتی ارزش‎های اروپایی" که در پراگ مستقر است، تحت عنوان "غرب دموکراتیک چگونه می‎تواند پوتین را متوقف سازد" به نشر رسیده‎است، حدود ۷۰ متخصص گفته‎اند، برای مانع شدن پلان پوتین در بازی "تفرقه انداز و در منطقه یورو اتلنتیک پادشاهی کن" نیاز به اقدامات جدی است.

در این اعلامیه گفته شده‎است که ولادیمیر پوتین تصمیم گرفته‎است، دموکراسی‎ها و شماری زیادی از ساختارهای دموکراتیک غربی را بترساند و آزار دهد، ولی دولت‎های غربی این را درک نکرده‎اند.

در اعلامیه همچنان گفته شده که شماری از کشورها ترسانیده می‎شوند و به شماری دیگر تعهد صمیمانه توافقات انرژی در صورتی داده می‎شود که آن‎ها موقف ضد غرب، ضد آزادی و ضد دموکراسی را اختیار کنند.

صربیا

به نوشته اعلامیه بدون در نظرداشت این‎که به کی چی داده می‎شود همه این کشورهای شرقی غرق در مخلوطی از جاسوسی، فساد، جرایم سازمان یافته و یک کمپاین چندین سطحی و چندین چینلی معلومات غلط هستند.

این اعلامیۀ نهاد ارزش‎های اروپا چند روز قبل از آن منتشر شده‎است که قرار است وزرای خارجه اتحادیه اروپا هفته آینده روی این موضوع بحث کنند که روابط و تماس‎های استراتژیک این اتحادیه با همسایه‎های شرقی‌اش چگونه به پیش می‎رود.

این اعلامیه از رهبران سیاسی خواسته‎است، تهدیدی را که روسیه برای دموکراسی‎های غربی تشکیل می‎دهد درک کنند و فعالیت‎های خصمانه روسیه را مورد تحقیق قرار داده و افشا سازند.

در اعلامیه همچنان آمده‎است که "روسیه تحت حاکمیت پوتین تهدید بزرگ برای دموکراسی‎های غربی است. استفاده مسکو از وسایل نظارتی برای دانستن در مورد نفوذ خارجی در امور داخلی این کشورهای دموکراتیک، غیر قابل قبول بوده و باید با اقدامات جسورانۀ دفاعی مورد دفاع قرار گیرد تا از ادامه خصومت‌ها جلوگیری شود."

رهبران اتحادیه اروپا در سال ۲۰۱۵ در پاسخ به کمپاین اطلاع‌رسانی غلط روسیه فعالیتی را تحت نام "ستراتکوم" یا "گروه کاری شرق" ایجاد کردند که هدف آن ترویج و پیشبرد ارزش‎ها و پالیس‎های همین نهاد در شرق اروپا بود.

این گروه کاری همچنان وظیفه دارد در مورد اصلاع‌رسانی غلط روسیه به مردم آگاهی داده و توانایی اتحادیه اروپا را برای جلوگیری از چنین فعالیت‎های نادرست بهبود بخشد.

مسکو

این گروه کاری همچنان اقدامات دیگری را اتخاذ کرده‎است، مثلاً منجمد سازی سرمایه‎ها و منع دادن ویزه به بیش از ۱۵۰ تن بعد از الحاق کریمیای اوکراین با خاک روسیه در سال ۲۰۱۴، ولی تنها شماری اندک ازین افراد مقامات بلند رتبه در مسکو اند.

نهاد مرکز مطالعات ارزش‎های اروپا این اقدامات را بسنده ندانسته و خواهان اقدامات بیشتر و جدی‌تر برای مقابله با تلاش‎های روسیه در اروپای شرقی است.

گزارش همچنان فدریکا موگرینی رئیس پالیسی خارجی اتحادیه اروپا را مورد انتقاد قرار داده‎است که در دو سال گذشته از اعمال خصمانه روسیه اصلاً نام نبرده‎است.

در اعلامیه آمده‎است که اگر اروپا واقعاً خواهان دفع تهدیدات است رهبران آن باید از گرفتن مستقیم نام‎ها خودداری نکنند.