نگرانی وزارت کار و امور اجتماعی در مورد بی‌کاری ۴ میلیون افغان در ۵ سال آینده!

وزارت کار و امور اجتماعی افغانستان می‎گوید که حدود ۲۲ درصد نفوس کشور که دارای نیروی بشری کار می‌باشد، بی‌کار است.

این وزارت می‎گوید هر گاه حکومت و سکتور خصوصی به‌طور مشترک برای آن تدابیری نگیرند، این فیصدی در سال‎های آینده دو برابر خواهد شد و جامعه به مشکلات زیادی روبه‌رو خواهد شد.

فیض‌الله ذکی این مطلب را روز سه شنبه «۵ جدی ۱۳۹۶»در نشست مشورتی زیر نام "کنفرانس ملی استخدام کننده‌گان" که به هدف ساختن یک پلان پنج ساله برای حل مشکل کارگران و استخدام کننده‌ها به شرکت نماینده‌گان بخش‌های مختلف سکتور خصوصی از سوی اتاق تجارت و صنایع در کابل برگزار شده بود، بیان کرد.

فیض الله ذکی

آقای ذکی افزود:

"این ارقام بانک جهانی است که در افغانستان ۱،۹ میلیون بی‌کار وجود دارد. گفته می‎شود که سالانه ۴۰۰ هزار نوجوان که جوان می‎شوند، شامل نیروی کار می‎شوند. به این ترتیب ما یک تخمین داریم، اگر هیچ چیز تغییر نکند و تمام احصائیه‎ها را منجمد به یک لحظه فرض کنیم، پنج سال بعد افغانستان چهار میلیون بی‌کار خواهد داشت."

مسئولان اتاق تجارت و صنایع یک سلسله پیشنهادات را که شامل تطبیق قانون، ساخت زیربنا برای سرمایه‌گذاران، کاهش مالیه بر تجار، مصونیت و امنیت آنان می‎باشد، را ارائه کردند.

وزیر کار و امور اجتماعی گفت که این پلان پنج ساله که به مشوره نماینده‎گان حکومت افغانستان، اتاق تجارت و صنایع و سازمان بین‌المللی کار ساخته می‎شود، وزارت کار و امور اجتماعی آماده‎است که به کمک ادارات مربوط حکومتی آن را در مقایسه به پلان پنج سال قبل به شکل بهتر آن عملی سازد.

نماینده سازمان بین‌المللی کار در این نشست تعهد کرد که آنان برای ساخت این پلان در بخش‎های تخنیکی، مسلکی و مشورتی همکاری می‎کنند.

کارشناسان بخش اقتصاد می‎گویند که در ساخت پلان‎های اقتصادی به بخش تولید نیز توجه لازم صورت گیرد.

شماری از افغان‌های بی‌کار

سعیدالرحمن عمران یکی از این کارشناسان می‎گوید، برعلاوه دیگر بخش‎ها تجار می‎توانند در بخش استخراج معادن نیز سرمایه‌گذاری کنند تا برای افراد بی‌کار زمینه کار فراهم گردد.

او افزود:

"برای کاهش بی‌کاری هر استراتژی و پلان که ساخته می‎شود در آن باید فوکس این باشد که برای سرمایه‌گذار داخلی و خارجی زمینه فراهم شود. بخش دیگر که برای ما بسیار مهم است بخش معادن است، از مواد خام باید در بخش تولیدات استفاده شود. در بخش معادن باید برای حکومت برخی راه‎ها پیشنهاد گردد، به‌خاطری‎که در کاهش و از بین بردن بی‌کاری نقش باالقوه دارد."

این در حالیست که بی‌کاری در افغانستان به یک مشکل بزرگ مبدل شده و روز به روز در حال بیشتر شدن است.

وزیر کار و امور اجتماعی می‎گوید که تلاش‎های شان را شدت داده‎اند تا مطابق به وقت و تقاضای مارکیت، کارگران توانمند را آموزش دهند.

گزارش: جاوید حسن‌زاده