مقامات: پلان‌ها برای کاهش خطرات ناشی از احتمال خشکسالی ترتیب شده‌اند

وزرای زراعت و مالداری و مبارزه با حوادث طبیعی افغانستان می‌گویند، برای کاهش خطرات احتمالی خشکسالی در ۲۰ ولایت کشور، با شماری از مؤسسات بین‌المللی و بانک‌ها گفتگو کرده‌اند و آن‌ها از کمک مالی اطمینان داده‌اند.

این سخنان را نصیر احمد درانی وزیر زراعت و مالداری و نجیب آقا فهیم وزیر دولت در امور رسیده‌گی به حوادث در جلسه استماعیه مشرانو جرگه روز یک‌شنبه مطرح کردند.

آقای درانی می‌گوید، اگر در این ولایات به دلیل کاهش حاصلات ضرورت به گندم شود آنان آماده‌اند که به نیازمندان گندم کمک کنند.

به گفته وی، برای توزیع گندم از همین حال آماده هستند، ۹۴۲۱۸ تُن گندم که از ازبکستان خریداری شده در ذخیرگاه‌های بلخ، پلخمری، سیلوی مرکزی، تخار و کندز موجود است و ۴ ولسوالی بدخشان که مردم قبلاً آسیب دیده بودند برای‌شان گندم توزیع شد و هم چنین در گدام بلخ ۴۶۰۰۰ تن گندم موجود است.

آقای درانی هم‌چنان گفت، تنها برای نجات حدود ۱۳ میلیون حیوان صد‌ها میلیون دالر نیاز است.

نصیر احمد دُرانی

وی گفت:

"ما این پیش‌بینی را کردیم اگر خشکسالی زیاد دوام کند، و اگر تا ۹ ماه جان حیوانات را حفظ کنیم کم از کم ۵۴۶ میلیون دالر نیاز است."

آقای درانی گفت، گندم کمک شده هندوستان ۱۱۰ هزار تن می‌باشد که تاکنون ۸۷۲۶۱ تن آن به افغانستان رسیده‌است.

بر اساس معلومات این وزارت، اگر زنده‌گی حیوانات به دلیل کمبود علف با خطر مواجه شود به مناطق علف زار‌ها منتقل خواهند شد و اگر خطر جدی تر شود با مقام‌های ازبکستان صحبت می‌کنند تا حیوانات به مناطق علف زار آن کشور منتقل شود.

از سوی هم نجیب آقا فهیم وزیر دولت در امور رسیده‌گی به حوادث می‌گوید، برای کاهش زیان‌های احتمالی خشکسالی، کمیته اضطرار تا کنون با وزارت‌های صحت عامه، زراعت و مالداری، آب و برق و وزارت‌های دیگر نشست کرده و برای حل این مشکل پلان‌های کوتاه مدت، میان مدت و درازمدت را ترتیب کرده و برای عملی شدن آن دست به کار شده‌اند.

اما شماری از اعضای مشرانو جرگه از خشکسالی احتمالی در کشور نگران‌اند.

نثار حارس عضو مشرانو جرگه افغانستان

نثار حارس عضو این جرگه می‌گوید که حدود ۲۰ ولایت با خشکسالی روبه‌روست و اگر به وقت معین در برابر رویداد‌ها پاسخ صورت نگیرد احتمال دارد در مناطق آسیب دیده بسیاری مردم به دلیل فقر به مخالفین مسلح رجوع کنند.

از سوی هم عبدالطیف ژوندی عضو کمیسیون روابط بین‌الملل این جرگه به رادیو آزادی گفت، این وزارت‌ها باید از قبل به خطرات احتمالی تدابیر اتخاذ کنند.

وی افزود:

"این‌که افغانستان با خشکسالی روبه‌روست، و وضعیت خوب نیست در وقت کم نمی‌تواند به این مشکل رسیده‌گی کرد، آنها باید از قبل آماده‌گی می‌گرفتند و اکنون دشوار است که رسیده‌گی به آن صورت گیرد."

آقای ژوندی می‌گوید، این بار نخست نیست که افغانستان با خشکسالی روبرو می‌شود در گذشته هم با این مشکل روبه‌رو شده و از مردم در برخی ولایات قربانی گرفته‌است.

نورالله شایان