پنجمین نشست امنیتی و سرحدی میان افغانستان و ترکمنستان در کابل برگزار شد

پنجمین نشست امنیتی و سرحدی میان افغانستان و ترکمنستان در کابل برگزار شد.

وزارت خارجه افغانستان میگوید که در پنجمین نشست امنیتی و سرحدی میان افغانستان و ترکمنستان که به روز چهارشنبه در کابل برگزار شد، روی تامین امنیت پروژه های منطقه ای گفتگو شد.

صبغت‌الله احمدی سخنگوی این وزارت روز چهارشنبه به رسانه ها گفت که همچنان در این نشست روی توسعه مناسبات دو جانبه میان کابل و عشق آباد و ایجاد شورای مشترک تاجران دو کشور بحث صورت گرفت.

صبغت الله احمدی

او افزود:

"پنجمین نشست امنیتی و سرحدی میان افغانستان و ترکمنستان روی مسئله امنیت پروژه های زیربنایی مانند تاپی، پروژه برق و پروژه های دیگر زیربنایی بحث شده، امنیت پروژه های زیربنایی افغانستان و ترکمنستان و اتصال منطقه ای یکی از بحث های کلان بود."

پروژه تاپی یا انتقال گاز ترکمنستان از راه افغانستان به پاکستان و هند، پروژه تاپ ۵۰۰ که برق ترکمنستان را از راه افغانستان به پاکستان انتقال می‌دهد و پروژۀ کاسا یک هزار یا انتقال برق از آسیای مرکزی از طریق افغانستان به اسیای جنوبی از جمله پروژه های مهم زیربنایی است که در این نشست روی تامین امنیت آن بحث شده است.

بیشتر در این باره: پروژۀ "تاپ ۵۰۰" برق ترکمنستان را از راه افغانستان به پاکستان انتقال خواهد داد

در این نشست وزرای خارجه افغانستان و ترکمنستان حضور داشتند.

رشید مرادف وزیر خارجه ترکمنستان که روز چهارشنبه که به کابل آمده همچنان با رئیس اجرائیه افغانستان نیز دیدار کرده است.

در اعلامیه ریاست اجرائیه آمده است که رئیس اجرائیه خواهان تحکیم و گسترش هرچه بیش‌تر روابط میان دو کشور شد و از تلاش‌های ترکمنستان برای تأمین صلح قدردانی کرد.

در اعلامیه گفته شده که وزیر خارجه ترکمنستان دهشت‌افگنی را تهدید مشترک منطقه‌ای خوانده و گفته است کشورش آماده است میزبان نشست‌های صلح میان حکومت افغانستان و طالبان باشد.

آقای مرادف همچنان از کار عملی حکومت ترکمنستان برای عملی شدن برنامه تاپی،‌ تمدید ده کیلومتر خط آهن در بندر آقینه، اعمار یک باب مسجد جامع در مسیر خط آهن و تمدید خط برق به مناطق سرحدی و همجوار ترکمنستان خبرداد.

از سوی هم شماری از کارشناسان اقتصادی از جمله سید رحمن عمران می گوید که توسعه همکاری های اقتصادی میان دو کشور مفید است و بر بهبود وضعیت امنیتی در افغانستان نیز اثر گذار خواهد بود.

او افزود:

"هر قدر که همکاری میان افغانستان و ترکمنستان بیشتر شود به همان اندازه روی امنیت در کشور اثر گذار است و در کنار آن مارکیت خوب برای محصولات دو کشور نیز فراهم می‌شود."

آقای عمران همچنان از سران حکومت وحدت ملی می خواهند تا با سایر کشور های منطقه روابط اقتصادی‌اش را توسعه دهد زیرا به گفته وی این اقدام می‌تواند به محصولات افغانی مارکیت خوب ایجاد کند و این مسئله افغانستان را به خودکفایی نزدیک می‌کند.

گزارش: نورالله شایان