۹ موتر حامل کالاهای تاجران افغانستان از طریق راه لاجورد به ترکمنستان رسیده است.
مسئولان در اتاق تجارت و صنایع هرات می گویند که از طریق این راه افغانستان کالاهای صادراتیاش را راحتتر و مطمئینتر از بنادر پاکستان و ایران به کشورهای اروپایی منتقل می کند.
روز پنج شنبه هفته گذشته راه لاجورد با حضور رئیس جمهور غنی و مقامهای کشورهای ذینفع این راه در ولایت هرات افتتاح شد.
بیشتر در این باره: غنی: با گشایش راه لاجورد افغانستان به دروازۀ آسیای مرکزی، قفقاز و اروپا مبُدل شدخلیل احمد یارمند، آمر اجرائیه اتاق تجارت و صنایع هرات می گوید که ۹ محموله اموال تجارتی افغانستان از طریق راه لاجورد به ترکمنستان رسیده است.
از طریق راه لاجورد، افغانستان از مسیر کشورهای ترکمنستان، آذربایجان، گرجستان و ترکیه، به آبهای آزاد وصل می شود.
"به تاریخ بیست دوم قوس این محمول انتقال داده شد و دیروز شام رسیده بود به کشور ترکمنستان و فردا به عشق آباد خواهد رسید و در نهایت به ترکمن باشی و بعداً به ماشینهای داخل کشتی می شوند و از طریق کشتی میروند به طرف باکو پایتخت آذربایجان."
بارها صادر کنندهگان افغانستان در بخش صادرات اموال تجارتی از طریق کشورهای ایران و پاکستان با مشکل مواجه بوده اند.
اما به گفتهی آمر اجرائیه اتاق تجارت و صنایع هرات از طریق راه لاجورد اموال تاجران افغان با هزینه کمتر و سریعتر و مطمئینتر به تناسب بنادر پاکستان و ایران به کشورهای اروپایی صادر شود.
او افزود:
"از طریق راه لاجورد ما میتوانیم به منابع آبی دنیا وصل شویم و هم به شکل راحت تر و مطمئن تر به کشورهای اروپایی و سایر کشورها مانند ترکیه برسیم."
یونس قاضی زاده، یک تن از تاجران هرات می گوید که سکتور خصوصی توانایی لازم ترانسپورتی برای انتقال محمولههای تجارتی از طریق راه لاجورد را دارد.
"سکتور خصوصی آمادهگی کامل خود را اعلام کرده، تواناییهای کامل ترانسپورتی، بحث محمولههای که قابلیت صادرات و واردات را داشته باشد، هم اکنون از طرف سکتور خصوصی آمادهاست."
از ولایت هرات به عنوان یک قطب بزرگ اقتصادی در افغانستان یاد میشود.
جیلانی فرهاد، سخنگوی والی هرات می گوید که نقش این ولایت در مسیر راه لاجورد کلیدی است.
"ولایات حوزه غرب با محوریت هرات به عنوان مبدا این پروژه یا مسیر میتواند نقش اساسی داشته باشد و طبیعتاً رفت و آمد، انتقالات و تقویت ترانزیت میتواند هزاران شغل جدید را به صورت مستقیم و غیر مستقیم ایجاد کند و میتواند سبب انکشاف و رفا شهروندان هرات باشد."
مقامهای افغان می گویند که راه لاجورد بدیل ترانزیتی افغانستان شمرده میشود و در صورتی که مشکلاتی در راستای استفاده از بنادر ایران و پاکستان ایجاد شود، با استفاده از این راه افغانستان یک قسمت بزرگی از نیازمندی ترانزیتیاش را رفع میکند.
رئیس جمهور غنی در سفرش به هرات گفته بود که افغانستان تلاش کرده است که راه بدیل ترانزیتی در سطح منطقه بهدست آورد تا با فشارهای اقتصادی کشورهای همسایه مقابله کند.
گزارش: شاهپور صابر