لینک‌های قابل دسترسی

خبر تازه
جمعه ۹ قوس ۱۴۰۳ کابل ۰۷:۱۴

غنی: با گشایش راه لاجورد افغانستان به دروازۀ آسیای مرکزی، قفقاز و اروپا مبُدل شد


راه تاریخی لاجورد توسط محمد اشرف غنی رئیس جمهور افغانستان گشایش یافت.

محمد اشرف غنی می گوید، افغانستان از تهدیدهای کشورهای همسایه مبنی بر مسدود کردن مسیرهای تجارتی بیرون شده است.

آقای غنی که روز پنجشنبه در مراسم افتتاح راه لاجورد در ولایت هرات سخنرانی می کرد گفت، با گشایش این راه افغانستان به دروازۀ آسیای مرکزی، قفقاز و اروپا مبُدل شده است.

او افزود:

"ما نه تنها دروازۀ نیمه قاره هند هستیم امروز انشالله دروازۀ آسیای مرکزی، قفقاز و اروپا هستیم، هفده سال پیش افغانستان در انزوا بود و راه ارتباط با کسی نداشتیم، چهار سال پیش تهدید می شدیم که اگر این سرحد و یا آن سرحد را به روی تان بسته کنیم نان خوردن نخواهد داشتین، امروز افغانستان متوصل است، هدف افغانستان وصل است، ما مردم وصل هستیم نه مردم فصل."

آقای غنی می گوید، افغانستان در حال حاضر تنها از طریق دهلیز‌های هوایی نه بلکه از راه زمین نیز با کشور‌های زیادی وصل شده است.

به گفته وی، افغانستان در طول تاریخ جدایی طلب نبوده و همیشه تلاش کرده تا به نقطه وصل تبدیل شود.

رئیس جمهور همچنان افزود، در کنار راه لاجورد چندین مسیر دیگر نیز وجود دارد که افغانستان با استفاده از آن می تواند به خود کفایی برسد.

در مراسم گشایش راه لاجورد به شمول مقام‌های افغان، نماینده‌های ترکیه، ترکمنستان، آذربایجان و برخی کشور‌های دیگر هم حضور داشتند.

محمد حمید طهماسی وزیر ترانسپورت و هوانوردی افغانستان در این مراسم گفت، اولین محمولۀ که از این مسیر عبور می‌کند شامل ۹ لاری با پلیت افغانستان اند که ۱۸۰ تن محصولات این کشور را به چین و ترکیه انتقال می دهند.

به گفته وی این محصولات شامل کشمش، کنجد، پنبه و تخم تربوط می باشند.

وزیر ترانسپورت همچنان می افزاید، لاری‌های که‌ها این محصولات را انتقال می دهند با کالا‌های وارداتی به کشور برخواهند گشت.

راه لاجورد را که در گذشته بنام راه ابریشم نیز یاد می‌کردند از ولایت هرات به بندر ترکمن باشی ترکمنستان که در مسیر بحیره کسپین موقعیت دارد می‌رسد.

از بحیره کسپین به کشورهای آذربایجان و جورجیا و همچنان از راه ترکیه به آب‌های آزاد وصل می‌گردد.

افغانستان می‌تواند از این طریق به آسانی به کشورهای اروپایی راه پیدا کند.

برخی از تاریخ شناسان افغان به این باور است که این راه، پروسه تاریخی است که حدود بیش از دو هزار سال قبل لاجورد بدخشان از آن به کشورهای آسیای مرکزی و اروپایی صادر می‌گردید.

بر اساس معلومات، قرار داد راه لاجورد در ماه نومبر سال ۲۰۱۷ میان وزرای خارجه افغانستان، ترکمنستان، گرجستان، آذربایجان و ترکیه به امضأ رسیده است.

حکومت افغانستان به این باور است که تجارت از راه لاجورد ارزان و آسان تمام شده، برای محصولات افغانستان بازارهای زیاد ایجاد گردیده، عواید ترانزیت بلند رفته و در امتداد راه، شرکای تجارتی بیشتر می‌گردد.

محمد اشرف غنی رئیس جمهور افغانستان حدود سه سال پیش گفته است با گشایش راه لاجورد، این کشور با اروپا ۸۰ درصد صادرات و واردات خواهد داشت.

پیش از این محصولات و تولیدات افغانستان از طریق بندر کراچی پاکستان به کشور‌های اروپایی صادر می شدند که در برخی موارد اختلافات سیاسی میان کابل و اسلام آباد روی صادارات و واردات سایه می افگند.

مقام‌های افغان می‌گویند، تجار افغان می توانند کالا‌های تجارتی را از طریق راه لاجورد با مصرف کم نسبت به بندر کراچی انتقال دهند.

در همین حال هیئت اداری کمیسیون اقتصاد ملی ولسی جرگه از گشایش راه لاجورد استقبال کرده می گویند، این پروژه یک گام مهم در بخش‌های امنیت، ثبات و اقتصاد افغانستان می باشد.

منور شاه بهادری معاون این کمیسیون روز پنج‌شنبه در این باره به رادیو آزادی گفت:

"راه لاجورد برای ثبات امنیت و اقتصاد افغانستان بسیار مهم است، به خاطری که با این پروژه یک اقتصاد مشترک در منطقه به میان می‌آید و زمانی که منفعت اقتصادی به میان بیاید در سطح منطقه برای ثبات نیز کار می‌شود، من امیدوارم که این راه برای همیشه به روی تجار ما باز باشد و سرمایه گذاران ما از این طریق داد و ستد داشته باشند."

آقای بهادری از حکومت می‌خواهد برای تقویت صادرات نیز کار کند تا افغانستان از این طریق بتواند محصولات خود را بیشتر به کشور‌های دیگر صادر کند.

وی همچنان می گوید، این پروژه باید مدیریت خوب شود تا منفعت‌های بیشتر اقتصادی از آن افغانستان گردد.

گزارش: نصرت پارسا

XS
SM
MD
LG