حکومت افغانستان میگوید به نشست جده تا زمانی هیئت نمیفرستد که ضمانت قوی برای گفتگو با طالبان موجود نباشد.
در آستانه آمادهگیها برای دومین نشست نمایندهگان طالبان و برخی کشورهای منطقه و جهان، حکومت افغانستان تا هنوز برای فرستادن هیئت به این نشست فیصله نکردهاست.
محمد عمر داوودزی رئیس دارالانشای شورای عالی صلح میگوید که از نشست گذشته تجربه گرفته اند و تا زمانیکه ضمانت قوی برای آغاز مذاکرات مستقیم وجود نداشته باشد، هیئت افغان برای نشست جده به عربستان سعودی یا جای دیگر نخواهد رفت.
آقای داوودزی که نمایندۀ خاص رئیس جمهور در امور منطقوی برای اجماع صلح نیز است روز چهارشنبه «۱۲ جدی ۱۳۹۷» در یک نشست با نمایندهگان جامعه مدنی چنین گفت:
"حالا یک تجربه شد و اگر قرار باشد دومین نشست در جده برگزار شود شما مطمئن باشید که تیم افغانستان در آن شرکت نمیکند تا زمانیکه گفتگو مستقیم دقیق و ضمانت قوی به آن داده نشود، ما نقش سعودی را در این زمینه مثبت ارزیابی میکنیم، آنان میخواهند صلح بیاید و وضعیت تغییر کند."
این در حالیست که پیش از این طالبان دیدار و گفتگو با نمایندهگان حکومت در نشست آینده را رد کرده اند.
بیشتر در این باره: طالبان مسلح پیشنهاد مذاکرات صلح با حکومت افغانستان را رد کردنداما برخی از نمایندهگان کشورهای منطقه و جهان بر گفتگوهای بینالافغانی تأکید دارند و گفته اند که برای رسیدن به این هدف زمینه را فراهم میکنند.
پس از نشست ابوظبی، قرار است که نمایندهگان کشورهای امریکا، پاکستان، عربستان سعودی و امارات متحده عربی در آیندۀ نزدیک بار دیگر با طالبان دیدار و گفتگو کنند.
در نشست ابوظبی که چندی قبل برگزار شد، نمایندهگان این کشورها و طالبان گفتگو کردند، اما طالبان دیدار با نمایندهگان حکومت افغانستان را رد کردند.
بیشتر در این باره: خلیلزاد: حاضر نشدن طالبان برای مذاکره با هیئت حکومت به ضرر شان تمام میشوداز سوی هم دومین نشست نمایندهگان این کشورها و طالبان در شهر جده عربستان سعودی تعیین شده، اما در باره چگونگی این نشست تا هنوز جزئیات بیشتر شریک نشدهاست.
برخی از فعالین مدنی از جمله گلالرحمن قاضی رئیس شورای نجات و صلح افغانستان در این نشست گفت که پیش از آغاز مذاکرات مستقیم به میانجیگرها نیاز است که هر دو طرف را برای گفتگو قانع بسازد.
او افزود:
"هیچ روند صلح بدون گروههای خیرخواه صلح به کامیابی نمیرسد از همینرو خوب اینست که توافق شود تا یک جناح سوم و میانجیگر ایجاد شود که برای هر دو طرف قابل قبول باشد."
وی میگوید که در گفتگوهای جاری صلح خلای میانجیگری محسوس است.
گزارش: نورالله شایان