نگرانی‌های مردم و پاسخ حکومت؛ آیا فیسبوک بسته خواهد شد؟

لوحۀ یک انترنت کلپ در ساحه مکروریان شهر کابل

به دنبال اظهارات وزیر مخابرات افغانستان مبنی بر بسته شدن فیسبوک، شماری از کاربران این صفحه می‌گویند، این کار منطقی نیست.

انترنت کلپی در مکروریان کابل همه روزه پر از کاربران صفحات اجتماعی است.

احمد سمیر یادگاری ۲۲ ساله بود که برای اولین بار کاربر فیسبوک شد، او حالا ۳۰ سال عمر دارد، برای احوال گیری از دوستان و به دست آوردن اطلاعات، روزمره به فیسبوک سر می‌زند.

فیسبوک در افغانستان کم و زیاد ۳ میلیون کاربر دارد.

تهدید به بسته شدن فیسبوک در افغانستان بسیاری کاربرانش را وارخطا کرده‌است.

احمد سمیر هرچند می گوید، از فیسبوک برخی ها استفاده های نامعقول می کنند اما او طرفدار بسته شدن آن نیست.

احمد سمیر یادگاری ۲۲ ساله بود که برای اولین بار کاربر فیسبوک شد

او افزود:

"جلو همان گونه مردم‌ها گرفته شود و باقی مردم که استفاده درست می‌کنند باید استفاده کنند، مثلاً یک نفر است موتر دارد و با موتر نفر را می‌زند و یک نفر موتر را برای حل مشکلات‌اش استفاده می‌کند، طوری نیست که ترافیک تمام موترها را توقف دهد، باید کسی که استفاده غیر مجاز می‌کند جلواش گرفته شود."

روز شنبه شهزادگل آریوبی وزیر مخابرات افغانستان در یک نشست خبری گفت، اگر تا شش ماه آینده اداره فیسبوک قوانین و مقررات افغانستان را رعایت نکند، این صفحه در افغانستان بسته خواهد شد.

روز شنبه شهزادگل آریوبی وزیر مخابرات افغانستان در یک نشست خبری در کابل

او گفت:

"از طریق فیسبوک به مردم توهین می‌شود، زنان مورد اذیت قرار می‌گیرند، عکس و ویدیوهای شخصی مردم نشر می‌شوند و این دیگر مورد قبول ما نیست، راجستریشن باید بر اساس اسناد صورت گیرد، به این ما اجازه نمی‌دهیم، حساب‌های جعلی و مستعار باید بسته شوند."

آریوبی همچنان از ادارۀ فیسبوک خواسته تا در مدت شش ماه جلو خود سری‌های برخی کاربران افغانش‌را بگیرد.

اما برخی چهره‌های سیاسی با وجود آن که بار بار از طریق فیسبوک مورد اهانت و اتهام های بدون اسناد قرار گرفته اند طرفدار بسته شدن این صفحه نیستند.

فوزیه کوفی عضو پیشین ولسی جرگۀ افغانستان را زمانی در خانه‌اش ملاقات کردم که مصروف چک کردن فیسبوک‌اش بود.

کوفی از اولین استفاده کننده‌گان فیسبوک در افغانستان است و ۱۲ سال می‌شود فیسبوک دارد.

فوزیه کوفی عضو پیشین ولسی جرگۀ افغانستان

او گفت:

"وقتی ما آزادی بیان را به حیث یک اصل را می‌پذیریم در آن اصل استثنا وجود ندارد که من این مورد را که به نفع ام است می‌پذیرم اما فیسبوک چون به نفع‌ام نیست نمی‌پذیرم، به هیچ وجه من طرفدار بسته شدن فیسبوک نیستم، حتا من می‌گویم که باید مناسباتی را ایجاد کنیم که در افغانستان دفتر فیسبوک را بیآوریم."

پس از اظهارات وزیر مخابرات افغانستان، وحید عمر مشاور ارشد رئیس‌ جمهور در امور روابط عامه و استراتژیک در صفحه تویتر خود نوشته که در باره وارد کردن محدودیت و یا مسدود کردن فیسبوک و یا کدام رسانه اجتماعی دیگر در حکومت هیچ بحثی نشده و در این رابطه کدام پلان و تصمیمی هم وجود ندارد.

شاه حسین مرتضوی معاون سخنگوی رئیس جمهور افغانستان می‌گوید، عصر یک صدا و یک رسانه‌یی به پایان رسیده و در سال های اخیر دسترسی مردم به فضای مجازی رشد چشم‌گیری داشته‌است.

شاه حسین مرتضوی معاون سخنگوی رئیس جمهور افغانستان

به باور مرتضوی بسیاری از نوشته‌ها، عکس و ویدیوهای که در فضای مجازی به خصوص فیسبوک نشر می‌شوند بازتاب دهنده‌ای واقعیت و مشکلات مردم افغانستان اند.

او افزود:

"من دقیقاً هدف وزیر مخابرات را نمی‌دانیم شما می‌توانید هدف‌اش را سوال کنید، اگر کدام موضوع تخنیکی داشته باشد شاید، ولی به‌خاطر سانسور و اعمال محدودیت هرگز حکومت چنین برنامه‌ای را روی دست نخواهد داشت."

با این همه وزیر مخابرات افغانستان در تازه ترین مورد روز یکشنبه به خبرنگاران گفت، از طریق وزارت خارجه به اداره مرکزی فیسبوک مکتوب ارسال می‌شود تا استفاده فیسبوک در کشور قانونمند شود و نیز استفاده از حساب‌های مستعار و بی‌هویت محدود شوند.

این را از فرید احمدی متخصص معلومات سایبری در افغانستان پرسیدم:

"همین که گفتم فلتر می‌شود، هرچیزی که در تکناولوژی وقتی ایجاد می شود دفع و راه حل‌اش هم است، وقتی که فلتر می‌شود در بسیاری جاها مردم از فلتر شکن استفاده می‌کنند، این که وزارت مخابرات بعداً بیاید جلو فلتر شکن را بگیرد از توانایی‌اش بیرون خواهد بود."

فرید احمدی متخصص معلومات سایبری در افغانستان

با این همه در انتر کلپ مکروریان کابل احتمال بسته شدن فیسبوک کاربران را تا حدی نگران کرده‌است.

سبحان احمدی مسئول این انترنت کلپ که سالهاست از این طریق امرار معیشت می‌کند می‌گوید، بسته شدن فیسبوک او را از نگاه مالی آسیب خواهد رساند.

سبحان احمدی مسئول انترنت کلپ در مکروریان اول

او اضافه کرد:

"بسته شدنش در مجموع کار خوب نیست، همه به یک شکل استفاده نمی‌کنند، بسیاری مردم استفاده خوب می‌کنند، این که اگر فیسبوک بسته شود نظر من منفی است."

اما با توجه به اظهارات مسئولان در ارگ ریاست جمهوری مبنی بر این که حکومت هیچ برنامۀ برای سانسور و محدود کردن فیسبوک ندارد، ممکن این صفحه باز بماند و در کنار فعالیت کار برانش، بازار انترنت کلپ سبحان نیز گرم باقی بماند.

گزارش: نصرت پارسا