ارگ ریاست جمهوری در واکنش به اظهارات جان بس میگوید که در قانون میزان اشتراک کنندگان انتخابات مشخص نشده است و هر نامزدی که ۵۰ + ۱ درصد آرا بهدست آورد، رئیس جمهور افغانستان شناخته میشود.
لطیف محمود، معاون سخنگوی رئیس جمهور به روز پنجشنبه در نشست خبریای در کابل گفت: "بر بیناد قانون اساسی افغانستان و دیگر قوانین، هر نامزد ریاست جمهوری که ۵۰ جمع ۱ درصد آرای استعمال شده را بهدست آورد، رئیس جمهور آیندۀ افغانستان است. شمار اشتراککنندگان انتخابات در قانون اساسی مشخص نشده است. اما سهم دادن به دیگران از اصلهای مردمسالاری است، اما این که چگونه سهم داده میشود، این از صلاحیتهای رئیس جمهور آینده است."
جان بس، سفیر امریکا در کابل بهروز چهارشنبه در یک گفتوگوی اختصاصی با طلوع نیوز، یکی از رسانههای خصوصی افغانستان گفته بود که میزان اشتراک مردم در انتخابات ریاست جمهوری افغانستان پایین بود و با توجه به این موضوع، خوب است که برندۀ این انتخابات دیگر گروههای سیاسی را نیز در حکومتش شریک سازد.
به گفتۀ آقای بس، رئیس جمهوری که بر بنیاد یک میلیون رای انتخاب شده باشد، اعتبار سیاسی زیادی ندارد.
در همین حال توبی لینزر، معاون نمایندۀ ویژۀ سرمنشی سازمان ملل متحد در افغانستان در پیوند به این اظهارات سفیر امریکا در کابل به رادیوی آزادی میگوید که همه باید منتظر اعلام نتایج نهایی انتخابات ریاست جمهوری باشند.
به گفتۀ وی، با توجه به اختلافهای موجود در افغانستان رئیس جمهور آینده خواهد دانست که چهکار باید کند.
این در حالیست که بر بنیاد آمار کمیسیون مستقل انتخابات، در انتخابات ریاست جمهوری ششم میزان تنها حدود یک میلیون و ۸۰۰ هزار تن اشتراک کرده اند.
با توجه به نتایج ابتدایی این انتخابات که از سوی کمیسیون مستقل انتخابات اعلام شده است، تیم دولت ساز به رهبری محمد اشرف با اخذ ۵۰.۶۴ درصد آرا، پیشتاز این انتخابات است.
در همین حال شماری از تیم انتخاباتی در واکنش به این اظهارات سفیر امریکا میگویند که این نظر شخصی آقای بس است و با توجه به تجربۀ حکومت وحدت ملی در افغانستان، هیچ تیم انتخاباتی حاضر به ایجاد حکومت چندسره نخواهد شد.
رضوان مراد، سخنگوی تیم دولتساز به رهبری محمداشرف غنی به رادیوی آزادی گفت: "به عنوان یک دیپلومات این نظر شخصیاش است. طبعاً نباید در امور افغانستان مداخله کند و این از موضع وزارت خارجۀ امریکا نمایندگی کرده نمیتواند. و در قانون اساسی افغانستان هم شمار رایدهندگان مشخص نشده است."
در همین حال فریدون خوزون، سخنگوی تیم انتخاباتی ثباتوهمگرایی بهرهبری عبدالله عبدالله میگوید، با آن که میزان اشتراک مردم در انتخابات ریاست جمهوری قابل توجه نبود، اما هیچ تیم انتخاباتی خواهان حکومت شبیه حکومت وحدت ملی نیست.
او افزود: "تجربهای که از حکومت وحدت ملی داشتیم، شما دیدید که که متاسفانه زیاد کارآمد نبود. به همین دلیل هیچ کسی آماده نیست که حکومتی را در آینده بپذیرد که چند سر داشته باشد. نه ما میپذیرم و نه هم مردم افغانستان. حکومتی که به میان میآید، باید از طریق روند دموکراتیک به میان آید و برای مردم قابل قبول باشد."
به گفتۀ وی، در صورت نیاز خوب است که به تمام جهت های سیاسی در حکومت سهم داده شود تا تمام مردم افغانستان خودشان را در حکومت دخیل بدانند.
از سوی دیگر عبدالکریم خرم، رئیس دفتر حامدکرزی، رئیس جمهور پیشین اظهارات جان بس، سفیر امریکا را دیدگاه دولت امریکا میداند و میگوید که ایالات متحده تلاش میکند که در افغانستان یک حکومت ضعیف به میان آید.
او افزود: "این نظر ایالات متحده امریکا است، من که وضعیت را می بینم و قبلا هم گفته ام، آن گونه که امریکا روند صلح را به پیش می برد و انتخابات به سمتی که روان است، آشکار میشود که ایالات متحدۀ امریکا برای آیندۀ افغانستان حکومتی میخواهد که تکه تکه و از هم پاشیده باشد و در هر قسمت افغانستان مردمهای مختلف باشند."
این بار نخست نیست که سفیر امریکا در کابل اظهارات این چنینی میکند. وی پیش از این نیز از حکومتداری افغانستان و موجودیت فساد در افغانستان انتقاد کرده بود.
سفیر امریکا پس از اعلام نتایج ابتدایی انتخابات ریاست جمهوری در توییترش نوشته بود که باید تمام مردم افغانستان بدانند که این نتایج ابتدایی است و گامهای زیادی برای اعلام نتایج نهایی این انتخابات باقی مانده است.
وی همچنان نوشته بود که پیش از اعلام نتایج انتخابات ریاست جمهوری باید شکایتهای موجود بررسی شود و آنان از این روند حمایت میکنند.