کمیسیون شکایات انتخاباتی افغانستان میگوید که بیش از ۹۰ درصد شکایات بررسی شده و شاید تا دوشنبه هفته آینده همه شکایات بررسی شود.
قاسم الیاسی، سخنگوی این کمیسیون روز سهشنبه (۱۷ جدی) به خبرنگاران گفت: "متأسفانه کار ما که تا اینجا هم به تاخیر رفت، بخاطری بود که تا هنوز اطلاعات بیومتریک و یوزر (حساب کاربری بانک اطلاعات) را کمیسیون انتخابات در اختیار ما نگذاشته است."
کمیسیون شکایات انتخاباتی میگوید تا اکنون پنجشیر، بادغیس، سرپل و جوزجان ولایتهایی هستند که بررسیها در آنها پایان یافته است.
شکایات مربوط به برگزاری انتخابات در ولایتهای لغمان، کنر، بدخشان، تخار، سمنگان، دایکندی، ارزگان، زابل و بادغیس آماده ابلاغ هستند.
این کمیسیون میگوید تا اکنون چهل محل در یک ولایت به بازشماری رفته است، اما از این ولایت نام نمیبرد.
در این میان عدم دسترسی به حساب کاربری بانک اطلاعاتی کمیسیون مستقل انتخابات و اطلاعات بیومتریک از مواردی هستند که به گفته الیاسی بررسی شکایات را به چالش کشیده است.
اما یک روز پیش سید قطب الدین رویدار یک عضو دیگر این کمیسیون به رادیو آزادی گفته بود که کمیسیون مستقل انتخابات دو شب پیش برای آنان اجازه ورود به حساب کاربری بانک اطلاعاتی دفترهای ولایتی کمیسیون مستقل انتخابات را داده است.
اما دسترسی به این حساب و اطلاعات بیومتریک چه تاثیری به روند بررسی شکایات خواهد داشت؟
محمد نعیم ایوبزاده، رئیس بنیاد انتخابات شفاف افغانستان (تیفا) گفت: "ما شدیداً نگران هستیم، اما این که کمیسیون مستقل انتخابات اطلاعات و یوزر را در اختیار این کمیسیون نمیگذارد، میتواند تاثیر منفی روی پروسه داشته باشد. معلوم میشود ریگی در کفش است. کمیسیون انتخابات بیشتر وابسته به معیارهای مسلکی و شفافیت نیست."
کمیسیون مستقل انتخابات میگوید حساب کاربری دفترهای ولایتی و مرکز را در اختیار کمیسیون شکایات انتخاباتی گذاشته است.
عبدالعزیز ابراهیمی یکی از سخنگویان این کمیسیون گفت: "دو حساب کاربری را در اختیار کمیسیون شکایات گذاشتهایم که میتوانند تمام معلومات ولایات را به دست آورند، آماده همکاری بودهایم و باز هم متعهد هستیم."
حدود ده روز از آغاز روند بررسیهای شکایات انتخاباتی میگذرد و بر بنیاد قانون انتخاباتی این روند باید در پانزده روز پایان یابد و اکنون کمیسیون شکایات انتخاباتی چهار روز دیگر زمان در اختیار برای انجام این کار دارد.
برخی از ناظران انتخاباتی میگویند که در کمیسیون شکایات انتخابات ظرفیت کافی برای رسیدگی به شکایات وجود ندارد.
با این حال، شماری با توجه به حجم شکایاتی که کمیسیون آنها را معتبر دانسته، احتمال رفتن انتخابات به دور دوم را مطرح کردهاند، اما نهادهای انتخاباتی تا حال در این مورد اظهار نظر نکرده اند.