سهیل شاهین سخنگوی دفتر سیاسی طالبان در دوحه پایتخت قطر دیروز دوشنبه (۲۸ دلو) در پیامی به خبرگزاری "دیپیای" جرمنی، نوشته است که موافقتنامه میان امریکا و طالبان تا پایان ماه جاری (فبروری) امضأ خواهد شد.
آقای شاهین گفته که بر اساس این توافق همه سربازان خارجی افغانستان را ترک میکنند و پس از امضای موافقتنامه و قبل از آغاز گفتوگوهای بینالافغانی، ۵ هزار زندانی طالبان رها میشوند.
ایالات متحده امریکا تا هنوز در مورد توافق و دیگر جزئیات آن تبصره نکرده، اما در این ارتباط به شرطی اشاره کرده که طالبان بر اساس آن برای مدت یک هفته خشونت در افغانستان را کاهش میدهند.
مارک اسپر وزیر دفاع ایالات متحده امریکا شنبه گذشته در حاشیه اجلاس امنیتی مونیخ در جرمنی به خبرنگاران گفت، ایالات متحده در پایان کاهش خشونت هفت روزه تصمیم میگیرد که با طالبان موافقتنامه را امضأ کند یا نه؟
قبل از این، هر دو جانب (امریکا و طالبان) در سال گذشته هم به امضای یک توافقنامه نزدیک شده بودند، اما در نتیجۀ یک حمله طالبان در کابل، دونالد ترمپ رئیس جمهور ایالات متحده امریکا گفتوگوها با این گروه را لغو اعلام کرد.
اما این که کاهش خشونت هفت روزه چه زمانی عملی میشود، سهیل شاهین روز یکشنبه در پیامی از دفتر سیاسی طالبان در دوحۀ قطر به رادیو آزادی مؤعد دقیق آن را مشخص نساخت، اما نوشت که هر دو جانب موافقتنامه را نهایی ساخته اند و برای امضای آن یک فضای مصون ایجاد میشود.
او در ادامۀ پیامش نوشت که هر دو جانب در این مورد اعلامیههای را منتشر میکنند و موعد دقیق امضای موافقتنامه را واضح میسازند.
از سویی هم زلمی خلیلزاد نمایندۀ ویژه وزارت خارجه ایالات متحده امریکا برای صلح افغانستان که هیئت امریکایی را در مذاکرات با طالبان رهبری میکند، دیروز دوشنبه در این مورد گفت که به پیشرفتها به هدف رسیدن به موافقتنامۀ صلح محتاطانه خوشبین است.
آقای خلیلزاد گفت که ایالات متحده در بخش امنیتی از طالبان تعهد بدست آوردهاست.
آقای شاهین در ادامه پیامش به خبرگزاری "دیپیای" جرمنی گفته که آنها به هیچکسی اجازه نمیدهند که از خاک افغانستان بر ضد کشور دیگر استفاده کند.
در این میان آنتونیو گوترش منشی عمومی سازمان مللمتحد میگوید، اگر فُرصت به دست آمدۀ صلح از دست رود، هیچ افغان ما را نمیبخشد.
آقای گوترش این را دیروز دوشنبه در سخنرانیاش در کنفرانس بینالمللی در بارۀ چگونگی آیندۀ مهاجران افغان در اسلامآباد پایتخت پاکستان بیان کرد.
او گفت، افغانها از ۴۰ سال به اینسو، پیهم رنج و مشقت میکشند.
آنتونیو گوترش برای پیروزی پروسۀ صلح افغانستان از آمادگی سازمان مللمتحد خبر داده گفت: "سازمان مللمتحد آماده است تا در هر یک از مذاکرات صلح، شرکت کند. به خصوص در روند آشتی تحت رهبری و مالکیت افغانها، این مذاکرات مطمئناً به حمایت سازمانهای مختلف نیاز دارد. سازمان ملل کاملاً در اختیار افغانها و سایر بازیگران است که برای شرکت در روند صلح و تحکیم آن تلاش میکنند. از طرف دیگر، برای مبارزۀ مؤثر با تروریزم مشخص است که برقراری صلح میان بازیگران اصلی در افغانستان یک امر حتمی به حساب میرود."
عمران خان صدراعظم پاکستان دیروز دوشنبه در سخنرانی خود تأکید کرد که حکومتش از روند صلح افغانستان حمایت میکند.
هرچند، جزئیات موافقتنامه میان طالبان و امریکا تا کنون افشأ نشده، اما خروج نیروهای امریکایی از افغانستان یک بخش مهم این توافق به حساب میرود.
یک مقام ارشد امریکایی به تازگی به این موضوع اشاره کرده و گفته است که شمار عساکر امریکایی تا ۸۶۰۰ تن کاهش مییابد.