از انفجارهای مرگبار بر مکتب سیدالشهدا در غرب کابل یک سال گذشت. این رویداد به خاطری واکنشهای گسترده جهانی را به همراه داشت که اکثر قربانیان آن شاگردان دختر بودند.
ریچارد بینیت گزارشگر ویژه سازمان ملل متحد در امور حقوق بشری افغانستان، در نخستین سالروز این رویداد مرگبار دیروز (۱۸ ثور) یک رشته تویتها را نشر کرد.
در این پیامها، از حملات بر شیعیان و هزارههای افغانستان تاثر عمیق ابراز شده است.
ریچارد بینیت: برای جان باخته های حملات بر مکتب سیدالشهدا باید عدالت خواهی شود
بینیت گفته که با اعضای خانوادههای قربانیان رویداد مکتب سیدالشهدا ابراز غمشریکی میکند. به گفتۀ او، یاد کسانی که در رویداد جان باختند، باید همیشه حفظ بماند و برای آنها عدالت خواهی شود.
در ۱۸ ثور سال ۱۴۰۰، انفجار توسط موتر بمبگذاری شده رخ داد. سپس دو انفجار دیگر هم صورت گرفت.
در این رویداد حداقل ۸۵ تن جان باختند و حدود ۲۴۰ تن دیگر هم زخم برداشتند.
Your browser doesn’t support HTML5
گزارشگر ویژه سازمان ملل متحد در امور بشری افغانستان گفته که پس از حاکمیت دوباره طالبان در افغانستان، به حملات بر شیعیان و هزارهها پاسخ مناسب داده نشده است.
ریچارد بینیت تاکید کرده که باید در مورد رویدادهای مرگبار تحقیق مستقلانه صورت گیرد و عاملان چنین حملات به عدالت کشانده شوند.
ذبیح الله مجاهد سخنگوی حکومت طالبان، شام گذشته به رادیو آزادی گفت که شماری از مسئولین انفجارها و حملات اخیر در افغانستان بازداشت شده اند و حکومتشان برای برقراری امنیت متعهد است: "ما در قبال تمامی هموطنان خود، اهل تشیع، اهل تسنن و سایر هموطنان ما مسئولیت داریم. طبیعی است که آنها حق امنیت را دارند، حق زندگی آرام را دارند، این زمینه را امارت اسلامی برایشان مساعد خواهد کرد. ما تلاش نهایی میکنیم."
پیش از این در ماه رمضان چندین حمله مرگبار در افغانستان رخ داد که در آن مکانهای مذهبی و مراکز آموزشی شیعیان در کابل، بلخ و کندز هدف حمله قرار گرفتند. دهها تن در این رویداد ها کشته و زخمی شدند.
در یکی از این حملات یک مسجد شیعه ها در مزار شریف هدف قرار گرفت که در آن حداقل ۳۱ تن کشته و بیش از ۹۰ تن زخمی شدند.
همچنان به تاریخ دوم ثور سال جاری یک انفجار در خانقاه مسجد مولوی سکندر در ولسوالی امام صاحب کندز رخ داد که در آن حدود ۳۳ تن کشته و ۴۳ تن زخمی شدند.
به سلسله این حملات یک خانقاه در روز های اخیر ماه رمضان در شهر کابل هدف انفجار قرار گرفت که در آن بیش از ۵۰ تن کشته شدند.
Your browser doesn’t support HTML5
گرچه حکومت سرپرست طالبان ادعا میکند که گروه داعش تهدید جدی به افغانستان نیست، اما مسئولیت برخی از حملات خونین اخیر را شاخۀ خراسان این گروه به عهده گرفته است.
گروههای مدافع حقوق بشری از طالبان انتقاد میکنند که برای برقراری امنیت در افغانستان ادعا میکنند اما به باور این نهاد ها، زندگی افغانها تا هنوز با خطر جدی روبرو است و آنها مصونیت ندارند.