حکومت طالبان ده‌ها موتر باربری تاجکستان را در قلمرو افغانستان متوقف ساخته است

عکس از آرشیف: لاری های تاجکستان

ده‌ها موتر تجارتی باربری با راننده‌های تاجکستانی‌شان از چند روز به اینسو در افغانستان گیر مانده اند.
موتر‌های باربری اغلب زغال سنگ و سمنت را به افغانستان انتقال می دادند و از افغانستان٬ شکر به تاجیکستان می بردند.



حال رانندگان گیرمانده در افغانستان می گویند که شب و روز را در داخل موتر‌های‌شان سپری می کنند و طالبان برای‌شان اجازه عبور از مرز را نمی دهند.

دلشاد یکی از راننده‌های تاجک به بخش تاجکستان رادیو آزادی می گوید که به تازگی با گروهی از رانندگان هموطنش وارد قلمرو افغانستان شده است. اما او می افزاید که برای آنها حدود ده روز پیش اجازه عبور از مرز داده نشد.

"ما را از موتر‌های مان بیرون نکرده اند. در موتر‌ها می مانیم اما خیلی آزاد نیستیم و هر سو رفته نمی توانیم. حدود صد موتر باردار و بدون بار اینجا استند."

اما برخی از رانندگان به دستور تازه طالبان لبیک گفته اند: موترهای‌شان را در داخل افغانستان گذاشته و خودشان به تاجکستان رفته اند.

از آن جمع یک راننده با بخش تاجکستان رادیو آزادی گپ زده است. او خواسته که بنابر نگرانی امنیتی نامش گرفته نشود.

"نمی دانم چی اتفاق افتاد که گفتند موتر‌های تانرا ببندید و بگذارید. گفتند که اگر بدون موتر می روید اجازه داده می شود با موتر نی. بناء ما هم موتر‌ها را بستیم و بیرون شدیم."

این راننده‌ها به صورت یکجا وارد افغانستان نشده اند بلکه در چند نویت جداگانه و شاید هم انفرادی به افغانستان رفته بودند.

موتر های بار بری تاجکستان در نزدیکی مرز با افغانستان

مسوولین خدمات گمرک تاجکستان به بخش تاجکی رادیو آزادی تائید کرده اند که طالبان مرز را بسته اند. اما روایت طالبان متفاوت است.

ذبیح الله مجاهد سخنگوی حکومت طالبان در پیامی به رادیو آزادی بی‌آنکه در مورد وضعیت رانندگان تاجکستانی چیزی بگوید امروز تایید کرد که مرز را بسته اند. او بیشتر گفت:

"همانگونه که آنها به کسی اجازه نمی دهند از افغانستان به آنسوی مرز برود، ما هم به کسی اجازه رفت و آمد را نخواهیم داد. تا هنگامی که یک تفاهم به دست نیاید، اعتماد میان دو کشور ایجاد نشود و در سطح وزارت‌های خارجه دو کشور تفاهمی صورت نگیرد، در سطح محلی برای شیرخان بندر گفته شده که دروازه را ببندند و از آنسو اجازه ورود به کسی را ندهند."

دوشنبه از ابتدا اعلام کرده بود که حکومت طالبان را به رسمیت نمی شناسد و با آنها همکاری نخواهد کرد.

دوشنبه از ابتدا اعلام کرده بود که حکومت طالبان را به رسمیت نمی شناسد و با آنها همکاری نخواهد کرد.

مومن احمدی خبرنگار بخش تاجکستان رادیو آزادی که موضوع را پیگیری کرده می گوید که برخی از کارشناسان به این باورند که طالبان به نحوی می خواهند که حکومت تاجکستان را تحت فشار قرار دهند.

" بسیاری از تحلیلگران تاجک، حملۀ روز هفتم می که از خاک افغانستان بر خاک تاجکستان موشک پراگنی شد، و اکنون بستن مرز را، یک نوع فشار طالبان می دانند تا تاجکستان با آنها وارد گفتگو شود. ظاهراً طالبان برخی گفتنی‌ها با مقام‌های تاجک دارند. آنها به این باور اند که تاجکستان از جبهه مقاومت ملی در پنجشیر، تخار و اندراب پشتیبانی می کند."

بیشتر در این باره: کشورهای عضو « سازمان پیمان امنیت جمعی» نگران امنیت سرحدات خود با افغانستان اند 

پیش از این، جنگجویان وابسته به داعش معروف به شاخه خراسان گروه دولت اسلامی ادعا کرده بودند که هفت راکت از منطقه خواجه غار در ولایت تخار به استقامت تاجکستان شلیک کرده بودند.

ذبیح الله مجاهد سخنگوی طالبان این خبر را تایید کرده بود و به رادیو آزادی گفته بود که برای بازداشت عاملان تحقیق می کنند.

تاجکستان یکی از کشور محدود است که از جبهه ضد طالبان موسوم به مقاومت ملی افغانستان تحت رهبری احمد مسعود حمایت می کند. این جبهه از چندی به اینسو از درگیری با نیرو‌های طالبان در چند ولایت به ویژه پنجشیر، تخار و بغلان خبر داده است.

تاجکستان و افغانستان حدود ۱۳۶۰ کیلومتر با هم مرز مشترک دارند. به تازگی امام علی رحمان رئیس جمهور تاجکستان با همتای روسی اش ولادیمیر پوتین در مورد امنیت مرزهای کشورش گفت و گو کرد.

برخی از تحلیلگران می گویند که تاجکستان از رخنه کردن جنگجویان افراطی از افغانستان به داخل خاکش نگران است.