گزارش های دریافتی از شرق افغانستان حاکی از آن است که آتش سوزی های مدهش در ولایت نورستان که به کنر نیز سرایت کرده بود٬ حالا آرام آرام به جانب جنگلات ولایت لغمان دامن گسترده است.
از ده روز به این طرف مسوولین محلی و باشنده گان محلات نزدیک به آتش سوزی در تلاش اند تا آتش سوزی را خاموش کنند و یا از گسترش آن جلوگیری نمایند٬ اما موفقیت کمتری داشته اند.
آتش سوزی نخست در جنگلات ولسوالی نورگرام ولایت نورستان به وقوع پیوست و بعدآ به بخشی از جنگلات ولایت کنر سرایت کرده بود.
صدیق الله، باشنده ولسوالی نورگرام نورستان، می گوید اکنون آتش سوزی به ولسوالی علیشنگ لغمان نیز سرایت کرده است:
"آتش در دو بخش مهار شده، اما اکنون به سمت علیشنگ لغمان در حال توسعه است. در صورت عدم رسیدگی و جلوگیری، به مردم خسارات زیاد خواهد رسید و با مشکلات زیاد مواجه خواهند شد."
علت آتش سوزی در ولسوالی نورگرام اختلاف دو قوم روی یک منطقه جنگلی عنوان شده است.
پنجشنبه گذشته، از آتش سوزی در دو منطقه جنگلی در ولسوالی چپه دره ولایت کنر نیز گزارش داده شده بود.
نجیب الله حنیف، رئیس اطلاعات و فرهنگ طالبان در کنر به رادیو آزادی گفت که مردم در خاموش کردن آتش کمک کرده اند.
مولوی شرف الدین مسلم، معین مبارزه با حوادث طبیعی طالبان گفته که آتش سوزی های جنگلات در ولایات نورستان و کنر به کمک مردم مهار شده است:
"الحمدلله به همکاری مردم و مسئولان محلی این آتش سوزی ها بطور مکمل خاموش شده و هیچ مشکلی در آنجا وجود ندارد."
اما یکی دیگر از باشندگان ولسوالی نورگرام ولایت نورستان که از ذکر نامش خودداری کرده، می گوید که هیچ اقدام اساسی برای خاموش کردن آتش سوزی انجام نشده است:
تخمین شده است که حدود ۵۰ جریب جنگلات در نتیجه آتش سوزی تخریب شده اند
"اکنون آتش گسترش یافته، حدود ۵۰ جریب جنگلات ساحۀ کوه تخریب شده و دیگر هم در حال نابودی است. هیچ کمک به آنجا نمی رسد."
علت ادامۀ آتش سوزی در ولسوالی نورگرام نورستان و سرایت آن به مناطق دیگر چیست؟
میرویس خوگیانی، کارشناس امور زراعت و محیط زیست می گوید، در ماه جوزا بادها به قدری شدید است که آتش می تواند از یک نقطه به نقطه دیگر حتی از یک ولایت به ولایت دیگر سرایت کند.
میرویس خوگیانی در مورد تاثیرات ناگوار آتش سوزی روی محیط زیست می گوید: "همین جنگلات است که برای ما آکسیجن تولید می کند. آتش سوزی جنگلات روی حیات وحش، حشرات به شمول زنبور عسل، کوچی ها و مردم مالداری که در منطقه زندگی می کنند، تاثیر ناگوار دارد. محیط زیست تغییر می کند به آنها صدمه می رساند."
به روز یکشنبه پنجم جون از روز جهانی محیط زیست تجلیل میشود. در افغانستان به منابع طبیعی و محیط زیست کمتر توجه شده و جنگلات آن همچنان در آتش می سوزند٬ ولی در سایر نقاط جهان از این روز برای جلب توجه مردم به حفظ محیط زیست و پاکیزگی محیط ماحول جشن گرفته می شود.
آرش همایون