"کانون وکلای بین المللی " به تازهگی گزارشی را نشر کرده که در آن نمونههای زیادی از کشتار هزارهها در افغانستان روایت شده است.
در این گزارش حکومت طالبان و گروه داعش به نسل کشی هزاره ها متهم شده است. مقامهای حکومت طالبان تاکنون در این باره به پرسشهای رادیو آزدی پاسخ نداده اند.
این گزارش که ۸۳صفحه دارد بهگونۀ رسمی از سوی پارلمان بریتانیا تایید نشده اما به درخواست اعضای آن در مورد وضعیت هزارهها تهیه گردیده است.
"کانون وکلای بین المللی" نهاد بریتانیایی است که در سال ۱۹۷۴ میلادی تاسیس شد و اکنون بیشتر از ۸۰۰۰۰ تن عضویت آن را در ۱۷۰ کشور جهان دارد.
در گزارش این نهاد از پیشینه تهدید و نسل کشی هزاره ها در افغانستان یاد شده اما بر آنچه نسل کشی هزارهها پس از حاکمیت دوباره طالبان در افغانستان در ماه اگست ۲۰۲۱ خوانده شده تاکید گردیده است.
در این گزارش آمده است هزارهها در افغانستان و پاکستان به دلیل قومی، نژادی و مذهبی از سوی طالبان، داعش و دیگر گروههای تندرو کشته میشوند.
در این گزارش چندین مورد کشتار هزاره ها با تاریخ آن روایت شده که میتوان از آن جمله به دو انفجار که در ماه اپریل ۲۰۲۲ در مقابل دروازه لیسه عبدالرحیم شهید در دشت برچی، محله هزاره نشین در غرب کابل رخ داد اشاره کرد .
این انفجار ها دست کم ۴۰ تن کشته و بیش از ۶۰ تن دیگر زخمی شدند.
همچنان به اثر پرتاب بمب دستی دیگری در مرکز آموزشی ممتاز که در ۲۱ اپریل ۲۰۲۲، رخ داد و حمله دیگری در یکی از بزرگترین مساجد هزارههای شیعه در مزارشریف هنگام ادی نماز را یاد آور شد که حداقل ۳۰ کشته و بیش از ۸۰ زخمی برجای گذاشت.
یوناما از یک جنوری تا ۳۰ جون ۲۰۲۱ حد اقل ۲۰ رویداد هدف قرار دادن هزارههای شیعه را در افغانستان ثبت کرده است.
طارق فرهادی آگاه امور سیاسی دربارۀ به کارگیری عبارت "نسل کشی" شک دارد. او برای اثبات این گپ اش به حملههایی بر مسجدهای سنیها و جوامع سنی نشین به شمول حملۀ روز جمعه بر مسجدگازرگاه هرات اشاره میکند_حملۀیی که در آن در حدود بیست تن کشته شدند.
"کشتار هزاره ها فعلا توسط داعش می شود توسط طالبان نمی شود یعنی اینطور اثبات نیست که طالبان یکجا بروند و هزاره ها را کشتار کنند ، داعش بلی مساجد هزارهها را حمله میکند،اهل تشیع را حمله می کنند اما صوفی ها را هم مساجد شان را حمله میکنند و دیروز حتی یک روحانی سنی که به طالبان نزدیک بود هم سرش حمله کردند، داعش سر همه حمله می کند و آیا نسل کشی است این؟ در رسانه های اجتماعی بسیار مورد بحث است اما دنیا این را نمیگوید بخاطر اینکه اگر اثبات شود که نسل کشی است باید دنیا مداخله کند".
در این گزارش همچنان گفته شده که یوناما از یک جنوری تا ۳۰ جون ۲۰۲۱ حد اقل ۲۰ رویداد هدف قرار دادن هزارههای شیعه را در افغانستان ثبت کرده است.
در این گزارش ادعا شده "شواهدی دال بر قصد مستقیم برای نابودی کامل یا جزئی هزاره ها، از جمله در بیانیه های علنی طالبان وجود دارد".
"کانون وکلای بین المللی " در این گزارش به نقل از منابع اش نوشته که"با کوچ اجباری، شرایط آسیب پذیری ایجاد می شود که در آن پیشتر جامعه هزاره در درازمدت رشد و شکوفایی نخواهد داشت."
در این گزارش همچنان بازداشت، شکنجه و تجاوز جنسی و خشونت زنان و دختران معترض و یا آنانی که تلاش برای بیرون شدن از افغانستان دارند نگران کننده خوانده شده.
به نقل از یک منع این گزارش نوشته شده که بر بنیاد یکی از گزارش ها، هشت زن از زنانی که گزارش دادند که در حین بازداشت توسط طالبان مورد تجاوز قرار گرفته اند، توسط خانواده هایشان به دلایل ناموسی کشته شدند. طالبان در این باره تاکنون چیزی نگفته اند.
این گزارش همچنان نوشته که تا کنون هیچ یک از عاملان کشتار هزاره ها مورد پیگرد قانونی قرار نگرفتند.
خواستیم دیدگاه حکومت طالبان را در زمینه داشته باشیم اما ذبیح الله مجاهد سخنگوی حکومت طالبان تا زمان نشر این گزارش به پرسشهای را دیو آزادی در این زمینه پاسخ نداد.
حکومت طالبان پیش از این گزارش دفتر نمایندهگی سیاسی سازمان ملل در افغانستان که حکایت از نقض حقوق بشر و کشتار کارمندان حکومت پیشین را داشت، رد کرده بود.
این گزارش به چندین مقام دولتی در بریتانیا، ایالات متحده، کانادا، هالند و همچنین نمایندگان سازمان ملل و ICC تحویل داده شد.