"این واقعاً بر روان انسان تاثیر میکند بخاطری که مسلک آیندۀ انسان جمع میماند و نمیتوانی هیچ کاری بکنی".
یک تن از دانشجویان طب است که میگوید، قصد داشت امسال امتحان اگزیت و اکمال تخصص بدهد- آنچه که به گفتۀ او در حد یک هدف انجام ناشده باقی ماند.
او میگوید، حکومت طالبان در حالیکه ثبت نام آزمون اکمال تخصص بخش ذکور را اعلان کرده، اما تا هنوز از امتحان اگزیت طبقۀ اناث خبری نیست:
"گرفتن امتحان اگزیت یک ضایع بزرگ به تمام جامعۀ طبی است و در این سالهای اخیر که دختران امتحان اگزیت را ندادند آنان با یک سرنوشت نامعلوم مواجه اند تا هنوز اکثر محصلین منتظر اند که همراه برادران خود یکجا امتحان بدهند اما این امید هم به ناامیدی مبدل شد، محصلین ذکور امتحان دادند اما دختران باز هم ماندند".
اسما، یکی دیگر از دانشجویان رشتۀ طب هم به رادیو آزادی میگوید که این اقدام حکومت طالبان غیرمنصفانه است که تنها از طبقۀ ذکور امتحان میگیرد و دختران را از آزمون محروم میکند:
"برای ما گفته میشود که ما سالانه دو امتحان اگزیت میگیریم اگر هزار اگزیت هم گرفته شود ولی فقط مربوط یک قشر شود، این اصلاً منصفانه نیست. بخاطریکه ما برابر درس خواندیم، فکر کنید کسی که اگزیت را امتحان نداده، به تخصص راه پیدا کرده نمیتواند. حال ما آمادگی گرفتیم، ولی از ما این امتحان گرفته نمیشود، ما عزم سفری میکنیم که به نقطۀ کور بر میگردیم، این اصلاً منصفانه نیست".
یک تن دیگر از محصلین طب میگوید:
"لغو امتحان اگزیت برای دختران از یک سو مسبب راندن قشر تحصیل کرده از حقوق و دستاوردهای اساسی شان بوده از سوی دیگر سبب کاهش دسترسی قشر بزرگ جامعه به مراقبتهای صحی میشود".
این در حالیست که وزارت صحت عامۀ حکومت طالبان اعلام کرده که افراد کامیاب شده در امتحان اگزیت برای امتحان اکمال تخصص ثبت نام کنند.
در اعلامیۀ این وزارت آمده که این افراد میتوانند تا ۲۴ ماه ثور برای امتحان اکمال تخصص ثبت نام کنند.
کامیابان امتحان اگزیت امسال بخش طب تنها طبقۀ ذکور است و دختران فارغ طب از شرکت در این آزمون محروم شده اند.
حکومت طالبان در ۱۸ فبروری امسال آزمون اگزیت فارغان ذکور را گرفت که در آن ۷ هزار و ۵۰ تن شرکت کرده بودند.
بیشتر در این باره: نتایج امتحان اگزیت شورای طبی بخش ذکور اعلان شد، اما از امتحان بخش اناث خبری نیستمسئولان شورای طبی افغانستان زیر حاکمیت طالبان در آن وقت اعلان کردند که ۲ هزار و ۷۰۰ متقاضی اناث بعد از نهایی شدن طرزالعملی میتوانند امتحان بدهند.
اما به گفتۀ زنان و دختران فارغ از بخش طب، تا کنون از این امتحان خبری نیست.
شرافت زمان، سخنگوی وزارت صحت عامۀ حکومت طالبان وعده کرده بود که به پرسشها در این باره پاسخ خواهد داد، اما تا زمان نشر این گزارش پاسخی ارائه نکرد.
سازمان داکتران بدون مرز هم پیش از این از حکومت طالبان خواسته بود که هرچه زودتر برای امتحان اگزیت بخش اناث تاریخ تعیین کند.