برخی از آبدات تاریخی غزنی در حال تخریب شدن اند٬ آیا طالبان برای حفظ آن کار خواهند کرد؟

یکی از آبدات تاریخی در ولایت غزنی

مقامات حکومت طالبان در ولایت غزنی می گویند که بعضی از ابدات تاریخی این ولایت به خطر فرو ریختن رو به رو می باشند و آنها سعی دارند این آبدات را ترمم کنند.

سرپرست وزارت اطلاعات و فرهنگ حکومت طالبان ملاخیرالله خیرخواه روز جمعه به غزنی سفر کرده و از بعضی آبدات تاریخی دیدن کرد.

او به خبرنگاران گفت در نظر است که در سال مالی ۱۴۰۲ یک تعداد آبدات از طریق وزارت اطلاعات و فرهنگ بازسازی شوند. او ابدات تاریخی افغانستان را سرمایه معنوی ، هویت تاریخی و فرهنگی و تاریخ زنده مردم افغانستان دانسته و نقش مردم را در محافظت آنها مهم خواند:

«انشاء الله وقتی که بودجه اعلان شود ، ما پروژه های داریم که در اولویت هستند آن ابداتی که به خطر تخریب نزدیک هستند. ما با موسسات خارجی هم بار ، بار صحبت کردیم متاسفانه جهان هم آثار تاریخی را که جز میراث تمام مردم دنیا میباشند، آنرا هم در مسائل سیاسی شامل کرده و در این بخش کمک قابل ملاحظه نکرده اند. »

بسیار از ساحات تاریخی در غزنی به دلیل عدم توجه در سالهای گذشته نیز تخریب شده و یا هم در حال تخریب شدند اند

آقای خیرخواه افزود آنها تلاش می کنند که در این بخش کار کنند و محافظت از این آثار وظیفه حکومت هاست.

قبل از این مسولین ریاست اطلاعات و فرهنگ ولایت غزنی هم بار ها در مورد وضیعت ناگوار بعضی از آبدات تاریخی نگرانی نشان دادند. آنها می گویند که مکررا از وزارت اطلاعات و فرهنگ خواسته اند که به این آبدات توجه کند.

فرهنگیان غزنی از اقدام برای محافظت از آثارتاریخی استقبال می کنند و می گویند که آثار باستانی بزرگی و عظمت تاریخی یک محل را نشان میدهد.

یکی از فرهنگیان غزنی: توجه به بازسازی آبدات تاریخی نیاز به کار مسلکی دارد و باید متخصصین از بیرون آورده شوند


غزنی در سال ۲۰۱۳ پایتخت فرهنگی جهان اسلام نامیده شد، زیرا این ولایت افغانستان از نگاه آثار و آبدات تاریخی بسیار غنی میباشد. اما به گفته بعضی فرهنگیان بعضی از آثار باستانی و تاریخی این ولایت آهسته اهسته نابود می شوند.

شاعر و نویسنده در ولایت غزنی وحیدالله جمعه زاده یکی از کسانی هست که خواهان توجه بیشتر برای محافطت از آثار تاریخی این ولایت میباشد:

« این ضرور است که به این آثار توجه جدی صورت بگیرد. ما در چند سال شاهد هستیم که این میراث ها آهسته آهسته فرو می ریزند ، اگر به آنها توجه نشود امکان از بین رفتن آنها است. با نابودی این آثار اهمیئت فرهنگی را که غزنی بدست آورده آنهم از دست می رود. »

نمایی از قلعه تاریخی بالاحصار در غزنی


از سوی دیگر یک تعداد فرهنگیان غزنی به این باور اندکه اگر این آبدات ترمیم میشوند کار آن باید بسیار مسلکی صورت بگیرد .

استاد ادبیات پشتو در پوهنتون غزنی نقیب الله غنی خیل می گوید که تصمیم وزارت اطلاعت فرهنگ یک گام نیک و ضرورت زمانی میباشد و می تواند هویت و اهمیت تاریخی غزنی را بار دیگر احیا کند:

« در سال۲۰۱۳ وقتی که غزنی به حیث پایتخت ثقافت جهان اسلام معرفی شد، در آنوقت هم در مورد بازسازی بعضی آبدات تاریخی تعهد شد. اما در آنوقت یه سلسله کارهای انجام شد که هویت تاریخی بعضی از آبدات مسخ شدند. اگر وزارت اطلاعات فرهنگ می خواهد اکنون این کار را انجام بدهد ، باید به شکل مسلکی انجام بدهد و افراد مسلکی را از خارج بیاورد تا هویت آبدات تاریخی حفظ شود.»

غزنی یکی از شهر های باستانی افغانستان است که در اواخر به گفته مردم محل یک تعداد سیاحان بخاطر دیدن از آثار و ابدات تاریخی آن بسمت این ولایت رو آورده اند.