به سلسله تخریب مجسمهها و تندیسها، طالبان این بار مجسمههای اسبسواران در چهارراهی کامگار شهر مزارشریف در ولایت بلخ را تخریب کرده اند.
ویدیویی که به روز شنبه در شبکههای اجتماعی نشر شده افتادن آخرین مجسمه اسب در این چهارراهی را نشان میدهد.
شماری از آگاهان مسایل فرهنگی این اقدام طالبان را آغاز یک برنامه مدیریت یافته برای از بین بردن آثار؛ عابدات تاریخی و ارزشهای افغانستان قلمداد میکنند.
حمید زازی آگاه امور مسایل فرهنگی در صحبت با رادیو آزادی با اشاره به تخریب این مجسمهها گفت حکومت طالبان برنامههای نماد زدایی را در افغانستان روی دست گرفته است:
"این سرآغاز یک بدبختی دیگر است که این بار بسیار به آرامی، منسجم و مدیریت یافته است طالبان حتی آهسته آهسته به از بین بردن عابدات تاریخی، از بین بردن آثار و نوشتهها را شروع خواهند کرد، از همین حالا در حال از بین بردن همه آن چیزهای هستند که افغانستان فردا به نام آن گره خورده باشد و این بسیار خطرناک است."
شمار زیادی از کاربران شبکههای اجتماعی تخریب مجسمههای اسبسواران در چهارراهی کامگار شهر مزار شریف را نکوهش کردهاند.
این کاربران با انتقاد از این اقدام گفته اند که باید به ارزشهای فرهنگی مردم افغانستان احترام گذاشته شود و تخریب این مجسمهها را که به گفته آنها به محل زیبایی بخشیده بود، دشمنی آشکار با مردم این کشور خوانده اند.
یکی از باشندههای شهر مزارشریف که به دلیل مشکلات امنیتی نخواسته نامش و صدایش نشر شود با فرستادن پیام نوشتاری به رادیو آزادی گفته: "گروه حاکم در بلخ با تخریب مجسمه اسبها در چهارراهی کامگار که یکی از نمادهای فرهنگی و ورزش ملی بود ثابت کردند که هیچ احترامی به ارزشهای تاریخی و فرهنگی ندارند و ثابت شد که طالبان از دوره اولشان هیچ تغییری نکرده اند."
مجسمههای چند اسب و اسبسواران در چهارراهی کامگار شهر مزارشریف که سالها پیش در حکومت جمهوری ساخته شده بود، صحنهیی از بازی گروهی سنتی بزکشی را نشان میداد که به روز شنبه تخریب شدهاست.
بزکشی در میان اقوام شمال افغانستان از دورانهای گذشته به میراث باقی مانده است.
حکومت طالبان در حال دست به تخریب مجسمههای اسبها که نماد از بزکشی بود زده اند که در دوره اول حاکمیت طالبان بر افغانستان مسابقات بزکشی در افغانستان متوقف شده بود.
اما ریاست اطلاعات و فرهنگ طالبان در ولایت بلخ دلیل تخریب این مجسمهها را تصمیم شرکت کامگار به هماهنگی شاروالی شهر مزارشریف به هدف ایجاد تغییر نمای این چهارراهی میخواند.
عطا محمد ساهو رئیس اطلاعات و فرهنگ طالبان در ولایت بلخ با فرستادن پیام نوشتاری به رادیو آزادی گفت تخریب این مجسمه کدام دلیل مشخص دیگر ندارد.
رادیو آزادی تلاش کرد نظر شرکت کامگار را نیز بپرسد اما مسئولان آن دستیاب نشدند.
طالبان ساخت مجسمهها را در تضاد با امور شرعی میدانند و پیش از این مجسمهها را در پوهنتون کابل و تندیس عبدالعلی مزاری رهبر پیشین حزب وحدت را در بامیان تخریب کرده و حتی در شهر مزارشریف و شماری از ولایات افغانستان تصاویر شاه امانالله خان و شماری از شخصیتهای دیگر را از دیوارها پاک کردهاند.
طالبان در دوران اول حاکمیتشان در افغانستان مجسمههای بودا نماد از تاریخ کهن افغانستان در ولایت بامیان را نیز منهدم ساخته بودند.