ضرب الاجل برای پناهجویان افغان در پاکستان نزدیکتر شده میرود و اینسو فضا هم برای پناهجویان تنگتر میشود.
دیدبان حقوق بشر میخواهد که پاکستان در این تصمیمش تجدید نظر کند و جلو اخراج اجباری پناهجویان افغان از اینکشور را بگیرد.
فرشته عباسی پژوهشگر بخش افغانستان در این نهاد شام گذشته (۱۸ اکتوبر) به رادیو آزادی گفت که این تصمیم پاکستان نگرانی جدی نهادهای حقوق بشری را بر انگیخته.
او میگوید:
"ما اوایل همین هفته یک اعلامیه دادیم و در آن از جامعه جهانی و کشورهای که درگیر افغانستان استند، خواهش کردیم تا دولت پاکستان را تحت فشار قرار دهد که نخست هیچ افغانی را اخراج نکند زیرا وضعیت افغانستان بحرانی است. افغانستان در یک بحران اقتصادی و حقوق بشری بسر می برد. در کنار این، حکومت پاکستان باید متوجه باشد که تمامی اعلامیهها باعث می شود که پولیس پاکستان از این پناهجویان سوء استفاده کند. در کنار آن، دولت پاکستان باید با کمیساری عالی سازمان ملل متحد در امور پناهندگان برای از سرگیری ثبت نام پناهجویان افغان همکاری کند."
پیش از این، سازمان ملل متحد، سایر نهادهای حقوق بشری و حکومت طالبان از این تصمیم اسلام آباد انتقاد شدید کرده اند.
مقامهای پاکستان در اوایل ماه اکتوبر اعلام کردند که اگر یک میلیون و ۷۳۰ هزار پناهجوی غیرقانونی افغان تا اول نوامبر، اینکشور را ترک نکنند، اخراج خواهند شد.
اکنون شرایط برای این پناهجویان خیلی دشوار آمده و بازداشت و فشارها بر آنها شدیداً ادامه دارد.
حشمت الله وجدانی سخنگوی خبرنگاران افغان در تبعید شام گذشته به رادیو آزادی گفت که فشارها بر پناهجویان در پاکستان روز افزون شده و هیچ روزنۀ امید هم دیده نمی شود:
" اکثریت افغانهای که به عنوان مهاجر در پاکستان زندگی می کنند، پس از اعلام این تصمیم، در خانههای خود استند و برای بیرون شدن از خانه با مشکلات روبرو اند. از جانب دیگر، مالکان اکثریت خانههای که مهاجران در آن زندگی می کنند، نیز قبل از تکمیل شدن معیاد به آنها پیام فرستاده اند تا هر چه زودتر خانهها را تخلیه کنند."
در این میان یک رسانه هندی گزارش داده که اردوی قدرتمند پاکستان از تصمیم حکومت اینکشور برای اخراج اجباری پناهجویان در اول ماه نوامبر حمایت کرده.
به گفته این رسانه، عاصم منیر لوی درستیز اردوی پاکستان در نشستی به روز سهشنبه در مقر اردو در راولپندی گفت که حکومت غیرنظامی اینکشور، حمایت کامل اردو را در این مورد دارد.
او به نیروهای اردوی پاکستان هم دستور داده که در تطبیق این حکم هر گونه همکاری کنند.
روز سهشنبه، گروهی از کارشناسان سازمان ملل متحد از پاکستان خواستند تا طرح اخراج پناهجویان افغان از این کشور را لغو کند.
این گروه از کارشناسان در بیانیۀشان گفته اند که تصمیم پاکستان به حدود یک میلیون و ۴۰۰ هزار پناهجوی افغان آسیب خواهد رساند.
در گزارش گفته شده که پناهجویان افغان به دلیل نگرانیهای جدی حقوق بشری و بحران بشری در افغانستان در جستجوی امنیت به پاکستان رفته اند.
پناهجویان افغان بارها گفته اند که بنابر نگرانی امنیتی و پیش بردن امور رفتنشان به کشورهای سومی در پاکستان بسر میبرند.
کمیشنری عالی سازمان ملل متحد در امور پناهندگان تخمین میکند که در حال حاضر حدود ۳.۷ میلیون پناهجوی افغان در پاکستان بسر میبرند که حدود ۷۰۰ هزار تنشان پس از حاکمیت دوباره طالبان در اگست سال ۲۰۲۱، به آنکشور پناه برده اند.