روانشناسان میگویند که شماری از جوانان یک بار نشئه را چاره نجات از جنجالهای خانواده گی میدانند و به درازا کشیده شدن تنش های در خانواده سبب میشود که چنین جوانانی به استفاده کننده گان دایمی موادمخدر مبدل شوند.
بی کاری، مشکلات خانواده گی، ذوق زده گی و عدم آگاهی از اضرار مواد مخدر ظاهراً بهانه های استند که با نشستن در کنار معتادان و پرسیدن علت اعتیاد آنان به مواد مخدر از آنان میشنوند.
اما اکثریت معتادان مواد مخدر کسانی اند که از آموزشهای خوب علمی و حرفه یی برخوردارند و خوب و بد زنده گی را نیز به نحوه احسن آن از هم تفکیک میکنند.
یکی از این افراد سید امیر است، وی که قاری قرآن است و اضرار صحی و ممانعت دینی استفاده از آن را بهتر میداند، دلیل رو آوردنش به مواد مخدر را نا دیده گرفته شدن از سوی خانواده میداند:
“بعضی از مشکلات در خانواده پیش آمد که از طرف خانواده نا دیده گرفته شدم و سبب شد که از خانواده فاصله گرفته و با دوستان نااهل رابطه پیدا کنم، از مکتب دلسرد شدم و به مواد مخدر رو آوردم. دوستان هم از دستم رفتند، قوم و خویشاوندانم حتی به اسمی صدا میزدند که گفتن آن برایم شرم آور است.”
فرید که با زحمات زیاد خودش را به جرمنی رساند و با انجام کارهای شاقه خانواده اش را حمایت میکرد و زمینه رفتن چندین عضو خانواده اش را نیز به این کشور فراهم کرده، اعتیاد پای وی را به افغانستان کشاند و ماهها را بدور از خانواده در ویرانه ها سپری کرد.
وی دلیل اعتیادش به موادمخدر را نبود عاطفه و بی مهری خانواده اش میداند:
“نشئه مرا در برابر کار و خانواده بی تفاوت ساخت، کار خوشم نمیآمد و تنبل شده بودم، عامیانه بگوییم که بیغرتم ساخته بود، اصلاً نمیخواستم گپ بزنم و گوشه نشینم ساخته بود. تنها دوستانی را میخواستم که با آنها بنشینم که بامن نشه کنند، حتی خانواده را خوش نداشتم و زود تر عصبانی میشدم.”
متخصصان تداوی معتادان هرچند خود فرد را در بخش معتاد شدن به مواد مخدر مسوول میدانند، اما نقش خانواده را نیز در دور نگهداشتن عضو آسیب پذیر شان از شر مواد مخدر مهم میدانند.
مطیع الله وزیری، روانشناس در بخش تداوی معتادان به این باور است که محروم شدن از عاطفه خانواده گی انسان را به کارهای ناشایسته راجع میسازد:
“فرد وقتی از لحاظ عاطفی از خانواده و دوستانش دور مانده، چیزی جدیدی را باید به خود انتخاب کند تا روزهای تنهایی را به خوشی بگذراند، خانواده باید از لحاظ اقتصادی و عاطفی عضو جوان خود را حمایت کند تا کمبود خانواده و نبود حمایت خانواده را احساس نکند.”
هرچند اکثریت معتادان در افغانستان خانواده، زن و فرزند دارند، اما تعداد زیادی از آنان سالهای سال را به دور از خانواده شان سپری میکنند و یکی از علت رو آوردن دوباره آنان به استفاده از مواد مخدر بعد از مرحله تداوی نیز عدم حمایت خانواده گفته میشود.
گزارش: مرسلین ارسلا