شماری از شیعیان در افغانستان از محدودیتهای حکومت طالبان بر چگونهگی برگزاری مراسمهای مذهبی ماه محرم انتقاد دارند. آنان مدعیاند که در مساجد مناطقشان بر برگزاری مراسمهای مذهبی ماه محرم محدودیت وضع شده است.
سخنگویان حکومت طالبان به پرسشها در این باره پاسخ ندادند، اما کمیتۀ مردمی برگزاری مراسم محرم و عاشورا این موضوع را تأیید کرده است.
جواد و علیزاده، دو تن از این افراد به شرط عدم افشاری محل زندگیشان به رادیو آزادی گفتند:
"در منطقۀ ما چندین محدودیت وضع شده از جمله این که اذان ما باید بلند نباشد و در اسپیکر نباید باشد. دیگر مراسم مذهبی ما از جمله دهۀ عاشورا و دهۀ محرم را در مساجد ما ممنوع کردهاند. ما بسیار به شرایط سختی برگزار میکنیم."
"متأسفانه سقاخانهها را که به عنوان مراکز پخش و نشر نذورات زائرین امام حسین بهکار میرفت را بسته کردهاند. صداهای لودسپیکرهای مساجد را بند کرده و نگذاشتهاند که بلند شود. متأسفانه خبر شدیم که بیرقهای حسینی را هم پایین میکنند."
این ادعاها و انتقادها در حالی مطرح میشوند که از روز گذشته به این سو برخی ویدئوهای منسوب به تخریب و جمعآوری استیکرها و بیرقهای مذهبی ویژه مراسم محرم و عاشورا در شبکههای اجتماعی دست به دست میشود. رادیو آزادی به تنهایی قادر به تأیید درستی این ویدئوها نیست.
در یکی از این ویدئوها یک باشندۀ کابل مدعی شده که موتر رنجر حکومت طالبان بیرقهای مذهبی آنان را از مساجد منطقه ایستگاه مغازۀ شهر کابل جمعآوری کرده است. ذبیحالله مجاهد، سخنگوی حکومت طالبان و عبدالمتین قانع، سخنگوی وزارت داخلۀ آنان، به پرسشهای رادیو دربارۀ این ادعاها و ویدئوها پاسخ ندادند.
سخنگوی کمیتۀ برگزاری مراسم محرم و عاشورا: بزرگان طالبان دستور دادند که کسی مزاحمت نکند
عبدالله افضلی، سخنگوی کمیتۀ مردمی برگزاری مراسم محرم و عاشورا، موضوع جمعآوری پرچمها را تأیید میکند. او به رادیو آزادی گفت:
"بعضی افراد از شاروالی و اینها اقدامی کردند و چند تا پرچم را از ساحۀ قلعهشاده و برچی پایین کردند. در ملاقاتی که دیروز بزرگان با معاون و رئیسالوزرا و همینطور معاون استخبارات و اینها داشتند، آنان تأکید کردند که ما به اینها دستور میدهیم که این کار را نکنند."
به گفتۀ او، حکومت طالبان ۲۰ هزار نیرو را تنها در کابل برای تأمین امنیت محرم و عاشورا گماشته است. افضلی افزود که وزارت حج و اوقاف حکومت طالبان نیز اعلام کرده که ۵۰ هزار مسجد، حسینیه و تکیهخانه در تمام افغانستان و ۵۰۰ مسجد، حسینیه و تکیهخانه در کابل امسال مراسم عاشورا و محرم را برگزار میکنند.
بیشتر در این باره: گزارش وزارت خارجهٔ امریکا: نقض حقوق اقلیت های مذهبی در افغانستان افزایش یافتهیکی دیگر از ولایاتی که روز گذشته برخی مناطق آن شاهد پایین کردن بیرقهای مذهبی ماه محرم بود، هرات است. اما حیاتالله مهاجر، معاون والی حکومت طالبان در هرات، میگوید که برای برگزاری مراسم عاشورا در این ولایت یک کمیتۀ مشترک ایجاد شده است. او در یک کلیپ تصویری که رئیس اطلاعات و فرهنگ حکومت طالبان در هرات در صفحۀ ایکس «توئیتر سابق» خود نشر کرده، گفته است:
"برای اینکه هموطنان ما مراسم عاشورا را با امنیت برگزار کنند، از پیش یکماه کمیسیون مشترک برای آن تعیین شده، آنان مجالس متعدد برگزار کردهاند. انشاءالله ما امید داریم که این مراسم بدون کدام مشکل و کدام چالش امنیتی انجام شود."
وزارت داخلۀ حکومت طالبان هم در حساب ایکس «توئیتر سابق» خود از گرفتن تدابیر ویژۀ امنیتی در محرم و روزهای عاشورا خبر داده است.
این در حالی است که حکومت طالبان رخصتی روز عاشورا را از تقویم رسمی افغانستان حذف کرده و سال گذشته محدودیتهایی را به هدف آنچه که تهدیدات امنیتی عنوان کرد، بر چگونهگی برگزاری مراسم محرم و عاشورا وضع کرده بود.