دوستان، اعضای خانواده و جنبش تحفظ پشتون جسد گیله من وزیر را از شفاخانه در اسلامآباد به سوی زادگاهش در وزیرستان شمالی مشایعت کردند. این شاعر جوان، سخنران و عضو سرشناس جنبش تحفظ پشتون که روز یکشنبه از سوی گروهی از افراد در اسلامآباد زخمی و در شفاخانه بستری شده بود، خبر مرگ وی شب گذشته اعلام شد.
"هنگامیکه ملاها در جنازه من تکبیر گویند، بخداوند قسم که تعدادی زیادی مردم با تأسف فقدان مرا حس خواهند کرد."
این ترجمه یک بیت از قطعه شعر گیله من وزیر، شاعر، سخنران جوان و عضو سرشناس جنبش تحفظ پشتون در پاکستان است. گیله من وزیر زاده و باشندۀ اسدخیل وزیرستان شمالی و نام اصلیاش حضرت نعیم بود. او که روز یکشنبه توسط گروهی از افراد با شدت لت و کوب و در یکی از شفاخانههای اسلامآباد بستری شده بود، شب پنجشنبه خبر مرگ وی منتشر گردید.
Your browser doesn’t support HTML5
بعد از زخمی شدن او، شماری از سیاسیون ملیگرا، هنرمندان و شاعران در افغانستان و پاکستان با وی ابراز همدردی کردند.
گیله من وزیر در اشعار و سخنرانیهای خود در شبکههای اجتماعی همواره از پالیسیهای حکومت و اردوی پاکستان انتقاد و از افراد ناپدید شده اجباری یادآوری میکرد. گیله من به همین دلیل به اتهام اظهارات تحریکآمیز علیه اردو سال ۲۰۲۳ بازداشت شد و بعد از حدود هشت ماه زندان در فبروری سال ۲۰۲۴ از محبس رها گردید.
بیشتر در این باره: واکنشهای گسترده به مرگ شاعر و فعال برجستۀ جنبش تحفظ پشتونهاعالمزیب مسید، عضو سرشناس جنبش تحفظ پشتون، در گفتگو با بخش مشال رادیو آزادی گفت: "هنگامیکه گیله من برای کار به خلیج رفته بود و در بحرین زندگی و از آنجا برای جنبش کمک مالی جمعآوری میکرد، در سال ۲۰۲۰ به تقاضای حکومت پاکستان از بحرین اخراج و به کشور برگشت و نام وی در فهرست افراد ممنوعالخروج گنجانیده شد."
هرچند حکومت پاکستان در مورد توضیحات نداده است، ولی عالمزیب مسید میگوید که گیله من وزیر و شماری دیگر از فعالان پشتون به کمک مالی با تروریستان متهم شده بودند که به گفته وی این اتهامات بیاساس بود.
آقای مسید میافزاید که اسلامآباد این اتهامات را بخاطر وارد کرد تا به اداره بینالمللی نظارت از پول غیرقانونی FATF وانمود سازد که این گام را برای جلوگیری از چنین پول برداشته است.
وی میگوید: "بهدلیل این اتهامات بیاساس شمار بسیاری از افراد به شمول آقای گیله من از بحرین اخراج شدند."
عالمزیب مسید میافزاید بعد از اینکه آقای گیله من از بحرین اخراج و به پاکستان برگشت به سهمگیری فعالتر در مبارزات جنبش روآورد.
به گفته آقای مسید، گیله من وزیر تحصیلات عالی نداشت ولی با اتکا به شعور و ذکاوت خود توانست که داعیه پشتونها و افغانستان را به جهانیان ارائه کند.
"گیله من هنگامیکه در سال ۲۰۲۰ در داخل پاکستان با PTM، جنبش تحفظ پشتون، به مبارزه رو آورد، نسبت به همه دیگران پیش قدم بود و در این راستا زندانی و از سوی نیروهای امنیتی ناپدید هم ساخته شد. او با مشکلات و رنج و اذیتی روبرو گردید که آنرا جهنم خواند."
عالمزیب مسید میافزاید افکاری را که گیله من در قالب شعر مطرح مینمود در عمل پیاده میکرد و به گفته وی این کاری است که در تاریخ کمتر کسی انجام داده است.
از گیله من وزیر پنج فرزند بجا ماند، سه دختر و دو پسر، او دو برادر و شش خواهر دارد، برادرانش در خارج پاکستان کار میکنند، مادرش حیات و پدرش وفات کرده است.