نتایج آزمون کانکور سال ۱۴۰۳ هجری شمسی امروز یکشنبه، ۳۱ سرطان اعلام شد. اتل خان رحیمزوی، فرزند رحیم و ساکن کابل با کسب بالاترین نمره، یعنی ۳۵۹.۶۱ نمره از لیسۀ حبیبیه به عنوان اول نمرۀ عمومی کانکور شناخته شده و به پوهنزی طب کابل راه یافته است.
اتل خان به رادیو آزادی گفت خیلی خوشحال است که اول نمرۀ کانکور شده است. او از حکومت طالبان خواست که دروازههای آموزش را بهروی دختران باز کنند.
اعلام این نتایج درحالیست که سید حامد هاشمی از ولایت بلخ با کسب ۳۵۷.۷۱ دوم نمره و شفیعالله نظامی از ولایت فراه با کسب ۳۵۷.۲۵ نمره سوم نمرۀ کانکور شدند.
ندا محمد ندیم، سرپرست وزارت تحصیلات عالی حکومت طالبان در مراسم اعلام نتایج کانکور گفت که تعداد کامیابان کانکور امسال نسبت به سال گذشته افزایش یافته است.
بر اساس اطلاعات ادارۀ ملی امتحانات حکومت طالبان، امسال حدود ۱۰۰ هزار دانشآموز در این امتحان شرکت کردهاند، اما هنوز مشخص نیست که چه تعداد از دانشآموزان به موسسات تحصیلی عالی و نیمهعالی دولتی راه یافتهاند.
بر اساس آمار منتشر شده، در سال ۱۴۰۱ هجری شمسی حدود ۱۴۰ هزار تن، در سال ۱۴۰۰ هجری شمسی حدود ۱۸۰ هزار تن و در سال ۱۳۹۹ هجری شمسی حدود ۲۰۰ هزار تن در امتحان عمومی کانکور شرکت کرده بودند.
نتایج امتحان کانکور امسال در حالی منتشر شده است که طی دومین سال پیهم به دختران اجازۀ شرکت در این امتحان داده نشد. پس از حاکمیت دوبارۀ طالبان، آنان بر آموزش دختران بالاتر از صنف ششم محدودیت وضع کردند.
دختران افغان: امروز برای ما نمایانگر بیعدالتی و تبعیض جنسیتی است
امسال حدود ۱۰۰ هزار دانشآموز پسر در آزمون کانکور شرکت کردند، اما برای دومین سال متوالی دختران اجازه شرکت در این آزمون را نداشتند.
برخی دخترانی که از امتحان کانکور محروم شدند، به رادیو آزادی میگویند که این وضعیت برای دختران ناامید کننده است و این بیعدالتی در حقشان است.
بهار و زلفا، دو دانشآموزی که برای کانکور آمادهگی گرفته بودند و اما سه سال میشود خانهنشین شدهاند، به رادیو آزادی گفتند:
"امروز شاید برای پسران روز مهمی باشد که نتایج خود را دریافت کنند، اما این روز برای ما نشاندهندۀ یک حقیقت تلخ از نابرابری جنسیتی در جامعه است. محرومیت از تحصیل برای دختران یک بیعدالتی بزرگ است که فراموش نمیکنیم."
"اگر مکاتب و پوهنتونها به روی ما باز میبودند، ما هم منتظر نتایج خود بودیم و به آیندۀ خود امیدوار میبودیم. امروز روز سرنوشتساز برای دختران افغان نیز بود، اما آنها نتوانستند که به آرزوهای خود برسند، دختران افغان مانند دو سال گذشته فرصت آموزش و اشتراک در کانکور را نداشتند."
برخی دخترانی که از شرکت در کانکور محروم شدهاند، این وضعیت را بیعدالتی بزرگی در حق خود میدانند و خواستار بازگشایی دروازههای آموزش برای دختران شدند.
بیشتر در این باره: برگزاری کانکور بدون دختران: آیندهای تاریک و امیدهای از دسترفته بیشتر در این باره: دختران محروم از آموزش نگران ادامه مسدود ماندن مکاتب اند؛ « دنیا نباید این موضوع را فراموش کند»اعلام نتایج کانکور امسال بدون حضور دختران درحالیست که قبل از بازگشت طالبان به قدرت، دختران در این امتحان نمرات خوبی بهدست میآوردند و چندین بار اول نمرۀ کانکور شدند.
پس از بازگشت طالبان به قدرت در کنار محدودیتهای آموزشی و تحصیلی، زنان و دختران از بیشتر فعالیتهای اجتماعی، سیاسی و فرهنگی منع شدند و حق کار در بیشتر ادارههای دولتی و تمامی ادارههای غیردولتی را ندارند.