روزنامه تلگراف چاپ بریتانیا با نشر گزارشی ادعا کرده که حکومت طالبان برخی زنان را برای جاسوسی در خصوص جمعآوری اطلاعات از عملکردهای سایر زنان استخدام کرده است.
این روزنامه در گزارش روز دوشنبه گفته که طالبان برای تطبیق قوانین سختگیرانه علیه زنان از زنان استفاده میکند.
در این گزارش یک مقام وزارت امر به معروف و نهی از منکر حکومت طالبان این موضوع را تأیید کرده و همچنان یک زن کارمند این وزارت به تلگراف گفته که او در شهر و بازار گشت میزند تا در مورد زنانی که به نظر او «بدحجاب» اند گزارش دهد.
همچنان در این گزارش آمده که حتی برای بررسی صفحات مجازی انستاگرام نیز برخی زنان استخدام شدهاند که نشر تصاویر بیحجاب زنان را به مسئولین امر به معروف و نهی از منکر حکومت طالبان گزارش بدهند.
در این گزارش تلگراف آمده که برخی از دخترانی که بازداشت میشوند، در بدل رهایی از آنها خواسته میشود که با طالبان در به دام انداختن زنانی که قوانین طالبان را مراعات نمیکنند، همکاری کنند.
گزارش افزوده که اما برخی از زنان در بدل دریافت دستمزد این کار را انجام میدهند.
بیشتر در این باره: کارشناسان حقوق بشر ملل متحد نگرانی خود را در مورد قانون امر به معروف طالبان ابراز کردنددر عین حال، دو دختر که نخواستند نام و صدایشان فاش شود، به رادیو آزادی گفتهاند که بعضی زنان به دلیل دریافت پول یا تحت تهدید طالبان، به همکاری با وزارت امر به معروف طالبان پرداختهاند.
فعالان حقوق زن و زنان معترض نیز ابراز نگرانی کردهاند و گفتهاند که حتی برخی از زنان معترض پیش از این قربانی این وضعیت شدهاند.
سمیه شیرزاد یکی از زنان معترض که توسط طالبان در اوایل روی کار آمدن حکومت طالبان به دلیل اعتراضات بازداشت شد، به رادیو آزادی میگوید:
"من شک دارم که با کسانیکه بودیم، شک دارم که زنان بودند که با طالبان همکاری داشتند و سبب شدند که ما بازداشت و زندانی شویم. تجربه تلخی بود و هنوز با گذشت سه سال فراموش نمیکنم که با چه وحشت آمدند و ما را بازداشت کردند."
زهرا حقپرست، یکی از فعالان حقوق زن، در صحبت با رادیو آزادی گفت که این موضوع بسیار نگرانکننده است و زندگی زنان را بیش از پیش محدود میسازد.
"ما از شروع اعتراضات تا اکنون به دختران میفهماندیم که اگر شما در بس و تاکسی داخل شهر گشتوگذار میکنید درباره مسائل سیاسی و اوضاع کنونی در مورد زنان صحبت نکنید که برخی از افراد به بهانۀ بودن یک فرد عادی از زبان شما گپ میگیرد و به طالبان گزارش میدهد. ما تجربههایی را داشتیم."
همچنان صفیه عارفی فعال حقوق زن به رادیو آزادی میگوید:
"این اقدام طالبان سبب میشود که زنان معترض و دیگر زنان افغان با تهدیدات بیشتر در افغانستان روبرو باشند زیرا مشخص نیست که جاسوس چه کسی هست. ممکن است نزدیکترین دوستشان باشد، چون در بدل پول ممکن هر کسی این کار را انجام بدهد. واقعاً نگرانکننده است."
حکومت طالبان در بیش از سه سال گذشته فرمانهای محدودکننده را برای آموزش، کار، فعالیت و چگونگی پوشش زنان صادر کرده است.
بیشتر در این باره:
چین و روسیه: قانون امر به معرف طالبان سزاوار صدور قطعنامه در شورای امنیت ملل متحد نیستنشست شورای امنیت ملل متحد در مورد وضعیت افغانستان تا دو هفتۀ دیگر برگزار میشودانتقاد زنان افغان از قانون جدید طالبان: واقعیتهای جامعه نادیده گرفته شده استمثلث: اجرایی شدن قانون "امر به معروف و نهی از منکر" طالبان، چه پیامدهایی دارد؟کارشناسان حقوق بشر ملل متحد نگرانی خود را در مورد قانون امر به معروف طالبان ابراز کردندوضعیت نا به هنجار زنان و دختران در افغانستان؛ نماینده امریکا و یک مقام امارات متحده به بهبود وضعیت تاکید کردنددر آخرین مورد، حکومت طالبان قانون امر به معروف و نهی از منکر حکومت طالبان را که چهار فصل و ۳۵ ماده دارد، نافذ کرد که در آن پوشاندن تمام بدن به شمول چهره برای زنان لازمی خوانده شده و آمده که زنان نمیتوانند آواز بخوانند و با صدای بلند قرائت کنند.
حکومت طالبان اما در بیش از سه سال گذشته مدعی است که حقوق زنان در چهارچوب شریعت اسلام تأمین است، ادعایی که از سوی شمار زیادی از زنان افغان و نهادهای حقوق بشری بینالمللی قابل قبول نیست.