خانوادهٔ خیبر هوشمند، آگاه امور سیاسی، ادعا میکند که او از سوی حکومت طالبان بازداشت شده است.
صادق خان، کاکای آقای هوشمند، امروز در صحبت با رادیو آزادی گفت که از برادرزادهاش از سهشنبهٔ هفتهٔ گذشته که بازداشت شد، تاکنون اطلاعی ندارند.
حکومت طالبان تاکنون بازداشت آقای هوشمند را تایید یا تکذیب نکرده است.
پیش از این، در یک هفتهٔ گذشته، نزدیکان دو تحلیلگر سیاسی دیگر در افغانستان نیز ادعاهای مشابهی را مطرح کردهاند.
خانوادهٔ خیبر هوشمند مدعی است که پس از بازداشت او از سوی طالبان، اطلاعی از وضعیت او ندارند.
صادق خان، کاکای خیبر هوشمند، روز دوشنبه در صحبت با رادیو آزادی ادعا کرد که برادرزادهاش سهشنبهٔ گذشته، ۲۴ سپتامبر، از سوی طالبان بازداشت شده است.
بیشتر در این باره: وضعیت رسانهها در افغانستان؛ خبرنگاران: محدودیتها و اقدامات طالبان فضای کار را تنگ ساخته استصادق خان گفته که تاکنون دلیل بازداشت آقای هوشمند مشخص نیست، اما افزوده که او همواره بهطور واضح از حقوق افغانها در صحبت با رسانهها دفاع میکرد.
«آقای هوشمند همیشه در رسانهها از حقوق مردم دفاع کرده و به مردم خود عمیقاً عشق داشت. از سهشنبهٔ گذشته به این طرف توسط افراد مسلح بازداشت شده و در این مورد هیچ معلوماتی نیست.»
یکی دیگر از نزدیکان هوشمند که به دلیل حساسیت موضوع نخواست نام و صدایاش در گزارش گرفته شود، نیز ادعا میکند که پیش از این، از سوی برخی افراد به آقای هوشمند اخطار داده شده بود.
حکومت طالبان تاکنون بازداشت آقای هوشمند را تایید یا تکذیب نکرده است.
ذبیحالله مجاهد، سخنگوی حکومت طالبان، در این مورد پرسشهای رادیو آزادی را پاسخ نداد.
پیش از این، در یک هفتهٔ گذشته، نزدیکان دو تحلیلگر سیاسی دیگر در افغانستان نیز ادعاهای مشابهی را مطرح کردهاند.
برخی از رسانهها گزارشهایی را دربارهٔ بازداشت شاهپور حسنزوی، عضو پیشین ولسی جرگه در ننگرهار، منتشر کردهاند.
بیشتر در این باره: احمد فهیم عظیمی پس از یازده ماه از زندان طالبان آزاد شد و در کابل به خانه برگشتهمچنین، یکی از نزدیکان جاوید کوهستانی در صحبت با رادیو آزادی ادعا کرد که استخبارات حکومت طالبان روز پنجشنبهٔ گذشته او را از منطقهٔ سرای شمالی کابل بازداشت کرده است.
بازداشت جاوید کوهستانی، تحلیلگر سیاسی افغان، واکنشهایی را نیز به همراه داشت.
نصیر احمد اندیشه، سرپرست نمایندگی دایمی افغانستان در شورای حقوق بشر سازمان ملل، گفته بود که جاوید کوهستانی با اعتماد به عفو عمومی حکومت طالبان در افغانستان زندگی میکرد.
شماری از آگاهان امور سیاسی با تاکید بر این که هر فرد حق آزادی دارد، میگویند که بازداشت پنهانی مبصرین سیاسی عملی خلاف حقوق بشر است و اگر به هر دلیلی بازداشت میشوند، باید بهطور علنی محاکمه شوند.
حکمتالله حکمت، یکی از این آگاهان، به رادیو آزادی گفت:
«بازداشت مبصرین و تحلیلگران به نفع حاکمیت نیست. راهحل این است که اگر آنان در برابر کارشناسان انتقاد دارند، باید در دیداری خواستار اصلاح آن شوند و اگر باز هم بازداشت شوند، باید محاکمهٔ آنها علنی و عادلانه باشد.»
این در حالی است که طالبان پیش از این نیز در سه سال حاکمیت دوبارهٔ خود، چهرههای سیاسی، فعالان مدنی، زنان، خبرنگاران، استادان دانشگاه و فعالان حق آموزش را بازداشت کردهاند که برخی از آنها پس از سپری کردن چند ماه زندان دوباره رها شده و برخی هنوز هم در بند هستند.
هرچند سازمانهای متعدد حقوق بشری بینالمللی این عملکرد حکومت طالبان را محکوم کرده و آن را خلاف نورمهای بینالمللی خواندهاند، طالبان در بسیاری از این موارد سکوت اختیار کردهاند.