وزارت صحت عامۀ حکومت طالبان اعلام کرده که تعداد بیماران قلبی در افغانستان افزایش یافته است.
شرافت زمان، سخنگوی این وزارت روز گذشته با فرستادن پیام ویدیویی به مناسبت روز جهانی قلب به رسانهها گفته که ۵۵ هزار واقعۀ این بیماری به تازهگی در افغانستان ثبت شده است.
شرافت زمان سخنگوی وزارت صحت عامۀ حکومت طالبان "روز دوشنبه ۹ میزان" با فرستادن پیام ویدیویی به رسانهها به مناسبت روز جهانی قلب گفته که ۵۵ هزار واقعۀ بیماری قلبی به تازهگی در افغانستان ثبت شده است.
"بدبختانه در تناسب به سال ۲۰۲۲ در سال ۲۰۲۳ گراف بیماران قلبی در افغانستان بلند رفته است. واقعات تازه راجسترشده نزد ما ۵۵ هزار واقعات مختلف قلبی ثبت شده است. در بین این بیماران مرگ و میر هم وجود دارد و بدبختانه گراف آن در افغانستان و کشورهای منطقه رو به افزایش است."
بیشتر در این باره: مسوولین صحی در پروان: علت بیماری که صد ها نفر به آن مبتلا شده اند، شناسایی نشده استسخنگوی وزارت صحت عامۀ طالبان دلیل افزایش این بیماری را تغییر در عادات زندگی روزمره عنوان کرده و از مردم خواسته تا برنامههای آگاهیدهی را دنبال کنند و به توصیههای صحی ارائه شده از سوی تیمهای صحی پابند باشند.
در مورد این که افراد مبتلا به بیماریهای قلبی در افغانستان بیشتر در کدام سنین قرار داشتهاند، معلومات داده نشده است.
در این حال شماری از افراد مبتلا به بیماریهای قلبی در افغانستان میگویند، این بیماری آنان را در حالت دشوار قرار داده و به گفتۀ خودشان بین مرگ و زندگی دست و پنجه نرم میکنند.
روحالله مختارسیال، باشندۀ ولایت کندز به رادیو آزادی گفت هشت سال است به بیماری قلبی دچار شده و در سالهای قبل برای تداوی به پاکستان و هند رفته است، اما از چند سال به این طرف بیکار است و توان تداوی خود را مثل گذشته ندارد.
"وقتی که ضربان قلبم غیرمنظم شد، باز وقتی در شفاخانه رحمن در پاکستان رفتم، برایم گفتند که سیستم قلب با اعصاب قطع میشود و در این حالت ضربان قلب شدید میشود. همیشه روزی یکبار یا در هفته دوبار با این حالت گرفتار میشوم و حالتی میباشد که فکر میکنم که نه زنده استم نه مرده."
شیرمحمد فقیر، یکی از متقاعدین در شهر کابل که از بیماری قلبی رنج میبرد، هم میگوید توان ادامۀ تداوی خود را ندارد.
"سه وال قلب من تکلیف داشت که یک وال صد فیصد و دو وال دیگر ۹۵ درصد بند بود. باز یک وال قلب من را اسپرنگ تیر کردند، اما دو وال دیگر باقی مانده و فعلاً مشکلات اقتصادی زیاد است و توان تداوی را ندارم."
متخصصین امراض قلب این بیماری را خطرناک خوانده و میگویند که بیماران قلبی باید از دخانیات پرهیز کرده و تحت هدایت داکتر تداویشان را انجام بدهند.
بیشتر در این باره:
سازمان جهانی صحت از ثبت سه مورد دیگر پولیو در افغانستان خبر دادادامۀ نگرانیها از شیوع یک بیماری ناشناخته در پروان؛ تعداد افراد مبتلا به این بیماری به ۶۰۰ تن رسیدبحران کمبود آب صحی در ولسوالیهای چهارگانۀ اندخوی فاریاب منجر به افزایش بیماریها شده استداکتر محمد رفیع حمیدی، متخصص بخش جراحی قلب، در مورد علتهای به وجود آمدن بیماری قلبی و راههای جلوگیری از آن نزد افراد به رادیو آزادی گفت:
"امراض قلبی میتواند به دلایل عوامل مختلف، از جمله فشار بلند خون، کلسترول بالا، عوامل چاقی و زون زیاد و شکر بلند خون به وجود بیاید. برای مبتلا نشدن به امراض قلبی، افراد باید رژیم غذایی سالم که شامل میوه، سبزی، مصرف چربی کم، مصرف نمک کم و غیره را تعقیب کنند و ورزش منظم را انجام داده و به ویژه روزانه حداقل ۳۰ دقیقه پیادهروی داشته باشند."
وزارت صحت عامۀ حکومت طالبان در حالی از واقعات رو به افزایش بیماری قلبی در افغانستان خبر داده که بیشتر افغانها میگویند، در سه سال اخیر اعضای خانوادههایشان به دلیل تشویشها و فشارهای روانی زیاد به دلیل بیکاری و افزایش روزافزون مشکلات مختلف دیگر...