وزارت شهدا و معلولین حکومت طالبان میگوید که در ماههای اخیر بیش از ده میلیارد افغانی برای معلولان، زنان بیوه و یتیمان توزیع کرده است.
اما یک تعداد از معلولین به رادیو آزادی گفتند هیچ نوع کمکی برایشان صورت نگرفته و در حال حاضر با مشکلات دشوار زندگی روبرو هستند.
این درحالیست که پس از حاکمیت طالبان در افغانستان میزان فقر و بیکاری در این کشور به شدت افزایش یافته است.
زر بیبی ۶۰ ساله، سرپرست بیوههای سه فرزند کشتهشده و خانوادهٔ دوازده نفریاش که اهل پکتیا است اما اکنون در کابل زندگی میکند.
او که خود نیز بیوه است، میگوید که فرزندانش در رویدادهای مختلف در افغانستان کشته شدهاند و به دلیل فقر با سختیهای زیاد زندگی دست و پنجه نرم میکند.
او به رادیو آزادی میگوید که در سه سال گذشته درب بسیاری از مسئولان را کوبیده اما هیچکس به او کمک نکرده است.
بیشتر در این باره: زندگی معلولین زیر خط فقر در افغانستان؛ طالبان تعداد زیادی را از لیست معلولین حذف کرده اند«مجبوری و سختی زیادی دیدهام، یتیمان و سه بیوه در کنارم هستند، ما چیزی نداریم، به امید خدا نشسته استیم، حیران استیم که چی کنیم گاهی کسی خیرات و ذکات میدهد گاهی هیچ چیز نیست بچههایم برای پوشیدن بدن و پاهایشان چیزی ندارند ما به سختی زندگی میکنیم.»
این در حالیست که وزارت شهدا و معلولین حکومت طالبان میگوید که در ماههای اخیر بیش از ده میلیارد و ۱۷۰ میلیون افغانی برای معلولان، زنان بیوه و یتیمان توزیع کرده است.
مفتی فیصل خاموش، سخنگوی این وزارت روز شنبه در پیام صوتی که در صفحهٔ ایکس (توئیتر سابق) وزارت شهدا و معلولین منتشر شده، گفته که این میزان کمک به صورت شفاف از طریق سیستم بانکی به دست افراد مذکور رسیده است.
«وزارت امور شهدا و معلولین طی چند ماه گذشته ۱۰ میلیارد و ۱۷۰ میلیون افغانی را بر اساس برنامۀ مصوب این وزارت به صورت منظم و نوبتوار به افراد فقیر، بیوه، یتیم و معلولین از طریق سیستم بانکی حواله کرده است.»
اما او در مورد اینکه در چند ماه گذشته این کمکها صورت گرفته توضیحی نداد.
اما یکی از باشندهگان ننگرهار که در نظام جمهوری پیشین در اردوی ملی خدمت کرده و در یک حادثه معلول شده، مدعی است که در سه سال گذشته هیچ کمکی به او نشده است.
او که به علت حساسیت موضوع مایل نیست نامش در این گزارش منتشر شود به رادیو آزادی گفت:
«این که میگویند به معلولان کمک کردهاند، برای کسانی که در صفوف طالبان جنگیدهاند و بیوه ماندهاند، این اتفاق افتاده است، آنها فقط از مردم خود مراقبت میکنند، من اینجا نشستهام، طالبان هم مرا میبینند، مردم نیز من میبینند، بسیاری از افراد معلول دیگر مانند من هستند که به هیچ وجه به آنها کمک نشده است.»
فیصل خاموش، سخنگوی وزارت شهدا و معلولین حکومت طالبان به پرسشهای رادیو آزادی در مورد این ادعاها پاسخ نداد، اما این وزارت سال گذشتهٔ خورشیدی در یک اعلامیه ادعا کرده بود نامهای ۱۱۷ هزار یتیم، بیوه و سربازان معلول حکومت پیشین را ثبت کردهاند که هرسال در دو مرحله از طریق سیستم بانکی برای آنها امتیازات ماهانه داده میشود.
وزارت شهدا و معلولین حکومت طالبان درحالی از توزیع میلیاردها افغانی بین فقرا، معلولان، بیوهها و یتیمان صحبت میکند، که در زمان حکومت طالبان، فقر از هر کشور دیگری در افغانستان افزایش یافته است.
اخیراً مولوی صدراعظم، معاون وزیر زراعت، آبیاری و مالداری حکومت طالبان، در سخنرانی خود در کنفرانس بینالمللی کاهش فقر و توسعه کشاورزی در چین، از جامعهٔ جهانی خواسته است که اگر میخواهند به فقر در جهان پایان دهند، بهتر است از افغانستان شروع کنند.
بیشتر در این باره:
زندگی معلولین زیر خط فقر در افغانستان؛ طالبان تعداد زیادی را از لیست معلولین حذف کرده اندطالبان: ۶۵۳ هزار بیوه، یتیم و معلول را ثبت کردیم؛ افراد دارای معلولیت: کمکهای نقدی طالبان ناچیز استمشکلات اقتصادی و دشواریهای زندهگی خانوادههای نیروهای امنیتی پیشین در غورپیش از این، روز جمعه اول نوامبر ریچارد بنیت، گزارشگر ویژهٔ ملل متحد در امور حقوق بشر افغانستان در گزارش تازهٔ خود از جامعهٔ جهانی خواسته است که افغانستان را فراموش نکنند و جدا از طالبان با افغانها در بخشهای مختلف کمکهایشان را ادامه بدهند.
دفتر هماهنگی ملل متحد در امور بشردوستانه (اوچا) به تاریخ ۲۷ اکتوبر در یک گزارش گفته بود که در حال حاضر ۲۳ میلیون نفر به کمکهای بشری نیاز دارند.
پیش از این در تازهترین گزارش رتبهبندی بینالمللی شاخص گرسنگی (جیاچای) که در ۱۳م اکتوبر منتشر شد، آمده بود که سال روان افغانستان وارد فهرست کشورهایی شده است که گرسنگی در آنها به طور جدی بلند است.